Wat moet ik weten over het bouwdepot?
Dit moet je weten over het bouwdepot
Een extra hypotheek voor de verbouwing stort de bank meestal in een bouwdepot: een aparte rekening van waar je alle bouwkosten betaalt. Van de aannemer tot de leverancier van de puincontainer. Maar hoe werkt het eigenlijk? 6 vragen en 6 antwoorden.
Wat is zo’n bouwdepot eigenlijk?
In de meeste gevallen is het een soort aparte bankrekening waarop de hypotheekverstrekker het geld van de extra lening stort: de bouwrekening. Het is ook handig om dat geld apart te houden, omdat de rente van de extra hypotheek ook aftrekbaar is van de belasting. Bovendien wil de bank weten wat er met het geld gebeurt. Waarschijnlijk heb je het extra geld voor de verbouwing kunnen lenen op basis van de waarde van de woning ná de verbouwing.
Hoe werkt het?
Vanaf het bouwdepot betaalt de geldverstrekker alle rekeningen namens jou die te maken hebben met de verbouwing. Dus rekeningen van de aannemer en de tegeltjes van de bouwmarkt. Maar die nieuwe bank of gordijnen gaan hier weer niet vanaf.
Bij de bouwrekening zit geen bankpas. Hoe regel je het als je moet pinnen bij IKEA of de bouwmarkt voor spullen die nodig zijn voor de verbouwing?
Pin het bedrag van de eigen rekening, declareer de bon en de geldverstrekker stort het daarna terug van de bouwrekening naar jouw rekening.
Huh?! Krijg ik nou rente?
Inderdaad. Over het geld dat nog niet is gebruikt voor de verbouwing, krijgen klanten rente. Die rente is meestal net zo hoog als de rente op de hypotheek op het moment van afsluiten. Het rentebedrag wordt dus lager naarmate je geld opneemt uit het bouwdepot. Vanaf het moment dat het hypotheekbedrag op de bouwrekening is gestort, betaal je daar uiteraard ook meteen rente over.
Wat doe je als de verbouwing goedkoper uitvalt?
Als een verbouwing klaar is en minder blijkt te hebben gekost dan begroot, dan wordt het resterende bedrag afgelost op de lening. Is het een relatief klein bedrag, dan kan de bank ook storten op de eigen rekening. Maar als woningeigenaren het geld van de extra hypotheek niet gebruiken voor aflossing of verbouwing, kan dat fiscale consequenties hebben. Het is dan mogelijk dat een deel van de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting.
Verbouwingen zijn vaak duurder dan gepland. Kun je makkelijk bijlenen?
Om te voorkomen dat een verbouwing duurder uitvalt, vraagt de bank in het adviesgesprek vooraf meestal om een specificatie van de kosten. Meestal gebruikt de bank daarvoor een offerte van de aannemer. Gaat het toch duurder worden en een klant kan dat niet uit eigen middelen betalen, dan kan de bank, via een nieuw rentevoorstel, de hypotheek verhogen. Daarvoor moet wel weer opnieuw gekeken worden naar het inkomen en de waarde van de woning na de extra verbouwing. Handig om dan een hogere inschrijving te hebben van je hypotheek, zodat je niet opnieuw naar de notaris hoeft.
Bouwdepot aanvragen: de regels
Zoals eerder aangegeven, mogen alleen kosten die bijdragen aan de waardevermeerdering van je huis met een bouwdepot worden betaald. Gereedschap, nieuwe meubels of gordijnen helaas dus niet. In deze video vertellen we je er meer over.
Bouwdepot? Vergeet dit niet...
Je hebt een bouwdepot, je handen jeuken… Het verbouwen kan nog niet beginnen voordat je alles helder hebt.
Verbouwen en de waarde van je huis
Benieuwd wat het effect van je verbouwing kan zijn op de WOZ-waarde van je huis? Of wil je weten hoe je je woning met een verbouwing kunt verduurzamen? Een makelaar kan je hier meer over vertellen.