10 slimme apparaten voor je huis

5 minuten leestijd

Hoe een smart home bijdraagt aan energiebesparing, veiligheid en woningwaarde

Slimme apparaten in huis bieden niet alleen gemak. Ze zorgen ook voor extra veiligheid én besparen energie. We bespreken tien apparaten en geven antwoord op de vraag of domotica de waarde van je woning verhogen.

Je espressomachine die alvast een kop koffie zet terwijl je nog in bed ligt. Of je zonwering die automatisch sluit op een warme dag. Slimme apparaten – domotica – zorgen ervoor dat je huis helemaal is afgestemd op jouw leven. De verschillende functies in huis bedien je met spraak of met je smartphone, laptop of tablet. Dit zijn tien voorbeelden.

1. Slimme verlichting

Slimme verlichting is handig én veilig. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je lampen in de woonkamer aangaan bij zonsondergang en per dag instellen hoe laat je lampen uitgaan. Of stel verschillende ‘scènes’ in, voor gedimd licht bij een avondje film kijken en fellere verlichting als je gaat koken, bijvoorbeeld.

Doordat de verlichting automatisch aan- en uitgaat, lijkt je huis bewoond als je niet thuis bent. En omdat smart lampen werken met ledverlichting, bespaar je ook nog eens energie, want een ledlamp verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp (bron: Milieu Centraal).

2. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat helpt je om je huis energiezuinig te verwarmen. Je bespaart ca. 3 procent op je verwarmingskosten als de thermostaat zelflerend opwarmt en de cv-ketel modulerend kan aansturen (bron: Milieu Centraal). Een zelflerende thermostaat volgt je gedrag en programmeert de klok aan de hand daarvan. Modulerend aansturen betekent dat de ketel minder hard brandt als er minder warmte nodig is.

3. Deurcommunicatie en slim slot

Een slim toegangssysteem maakt je huis veiliger. Via een app op je smartphone of een videoscherm in huis zie je wie er aanbelt. Er zijn systemen waarbij je op afstand kunt communiceren met je bezoeker en zelfs de deur kunt openen. Sommige systemen bieden de mogelijkheid om video-opnames of foto’s te maken.

4. Slimme zonwering en gordijnen

Slimme zonwering geeft extra wooncomfort en bespaart energie. Veel systemen zijn uitgerust met een weerstation. Gaat het waaien of regenen, dan gaat de zonwering automatisch omhoog. Schijnt de zon volop op een winterse dag, dan blijven de zonneschermen ingeklapt en gaan je gordijnen open, zodat je huis opwarmt met hulp van de zon. Hoeveel energie je precies bespaart, hangt onder andere af van hoe goed je huis geïsoleerd is en hoe je woning ligt ten opzichte van de zon.

5. Slim alarm

Met een slim alarm woon je extra veilig. Krijg je ongewenste bezoekers of opent er iemand een raam, dan ontvang je een melding op je smartphone. Koppel je je slimme alarm met bijvoorbeeld de verlichting en zonwering, dan kun je het systeem zo instellen dat alle verlichting in een keer fel aangaat en de gordijnen en zonwering opengaan. Dat schrikt dieven wel af.

6. Watermelders

Een lekkagemelder kan ernstige waterschade voorkomen. Je installeert hem bijvoorbeeld bij de wasmachine of onder je badkamerkast. Detecteert de sensor water, dan krijg je een melding op je smartphone. Zo ben je er als het even meezit op tijd bij.

7. Slimme laadpaal voor EV

De vraag naar laadpalen aan huis groeit nu er steeds meer elektrische auto’s op de weg komen. Er zijn inmiddels zelfs slimme laadpalen die ‘weten’ wanneer de stroom goedkoper is en je auto opladen tijdens het daltarief.

8. Slimme rookmelder

Slimme rookmelders zijn in huis met elkaar verbonden. Detecteert de rookmelder op één verdieping rookontwikkeling, dan gaat overal in huis het alarm af. Ook krijg je een melding op je smartphone. Wel zo veilig, ook als je niet thuis bent.

9. Slimme koelkast en wasmachine

Een slimme koelkast kan gemakkelijk zijn. Er zijn koelkasten die je met je smartphone een paar graden koeler zet voordat je boodschappen doet. Ook zijn er koelkasten die voor je bijhouden wat er precies op is én er zijn zelfs koelkasten met een camera, zodat je in de supermarkt via je telefoon even kunt checken of je nog genoeg melk in huis hebt.

Een slimme wasmachine start je met een app op je smartphone. Was gedraaid? Dan krijg je een melding. Zo hoef je niet te checken of je was al klaar is.

10. Slimme tuinsproei-installatie

Je planten water geven met je telefoon? Dat kan! Met een slim tuinsproeisysteem maak je sproeischema’s bijvoorbeeld. Of je zet op afstand de sproeiers aan als het een warme dag is geweest. Er zijn ook sproeisystemen die zelf het weer in de gaten houden.

Verhogen slimme apparaten in huis je woningwaarde?

‘Of slimme apparaten bijdragen aan je woningwaarde hangt helemaal af van het type woning, het (prijs)segment waarin de woning zich bevindt en de doelgroep,’ vertelt Frank Verveer, Register Makelaar en Register Taxateur bij De Keizer Makelaarsgroep. ‘In het algemeen dragen alarmsystemen en energiebesparende maatregelen bij aan de woningwaarde. Daarom nemen wij een slimme thermostaat in combinatie met zonnepanelen of een warmtepomp die wordt aangestuurd met een app mee in onze taxaties. De waarde daarvan bepalen we aan de hand van de leeftijd en staat van deze toepassingen.’

Heb je het over andere domotica-oplossingen, dan ligt het helemaal aan de doelgroep of domotica waardeverhogend is. Verveer: ‘Kopers in het hogere segment vinden het vanzelfsprekend dat een woning is uitgerust met een huisautomatiseringssysteem. Maar voor starters en kopers uit het middensegment is domotica doorgaans geen reden om een woning wel of niet te kopen. Veel domotica-oplossingen, zoals slimme verlichting, worden ook steeds goedkoper en voegen daarom niet veel toe aan je woningwaarde.’

Wil je je huis automatiseren, doe dat dan vooral voor je jezelf, besluit Verveer. ‘Huisautomatisering zorgt voor een huis dat helemaal is afgestemd op jouw situatie. Daarmee is domotica heel persoonlijk.’

Haal meer uit je huis

Ben je benieuwd wat jouw huis waard is, wil je meer weten over verduurzamen of ben je nieuwsgierig naar hoe de markt zich ontwikkelt in jouw buurt? Voeg dan je huis toe aan je funda-account.

Voeg mijn huis toe Bekijk onze artikelen over verduurzamen en verbouwen