10 slimme tips om alles uit je kleine badkamer te halen
Kleine ruimte? Grootse mogelijkheden!
Is jouw kleine badkamer toe aan vervanging of wil je hem een upgrade geven? Met deze tien tips van X²O Badkamers creëer je de luxe van een grote badkamer in een kleine ruimte.
De gemiddelde badkamer is zo’n 8 à 10 m2 groot. Met een slimme inrichting hoeft je badderparadijs ook niet gigantisch groot te zijn.
1. Maak een goed plan
Een goed ingerichte badkamer begint met een ijzersterk plan. Meet daarom de ruimte op en teken je badkamer op schaal uit. Knip ook alle elementen die je erin wilt hebben op schaal uit, zoals een douche, eventueel een bad en je badkamerkasten. Nu kun je schuiven met de indeling en kom je erachter wat past, wat eventueel kleiner moet en wat groter kan. Houd daarbij ook rekening met het leidingwerk, tenzij je dat ook gaat (laten) omleggen.
Tip: teken je badkamer en alle elementen die je erin wilt hebben uit op schaal om de ideale indeling te bepalen en kies voor rustige kleuren.
2. Kies voor een rustig kleurenpalet
Hoe kleurrijker je badkamer, hoe voller hij oogt. Kies in een kleine badkamer daarom voor rustige kleuren, zoals beige, wit en houttinten. Wist je dat chroom minder aandacht trekt, net als rustige eikenhouten meubels? Glanzende tegels zorgen voor reflectie, waardoor je badkamer ruimtelijker oogt.
3. Ga voor een compact wastafelmeubel
Voor je handdoeken, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen heb je geen mega meubels nodig. Een compact wastafelmeubel met lades is dé oplossing. In lades kun je veel meer spullen kwijt dan op planken. Er zijn bijvoorbeeld al wastafelmeubels van 44 cm breed. Is de diepte de uitdaging? Kijk dan naar een meubel van bijvoorbeeld 35 cm diep. Het zal je verbazen hoeveel spullen je daarin kwijt kunt. Tip: zwevende kasten geven een extra ruimtelijk gevoel
4. Maak gebruik van de hoogte…
Je badkamer kan dan klein zijn, maar hoogte heb je altijd. Creëer extra opbergruimte met een smalle, hoge badkamerkast. Die zijn er al vanaf 32 cm breed en verkrijgbaar in verschillende dieptes. Ook hier geldt: kies bij voorkeur een zwevend meubel.
5. …en gebruik álle ruimte die er is
Dus: gebruik ook je badkamerdeur als opbergruimte. Hang er haken aan op voor je handdoeken en badjas bijvoorbeeld. Of een mandje met daarin je föhn en andere spullen die je vaak gebruikt.
6. Bad én douche? Plaats een badscherm!
Ben je team ‘want it all’ en wil je én dat bad én die douche in je kleine badkamer? Plaats dan een badscherm op de rand van je bad. Je doucht dan in je bad. En net zo mooi, want badschermen zijn er in zo veel soorten dat er altijd wel eentje is die bij jouw stijl past. Wat dacht je van een scherm met matzwarte profielen?
7. Creëer extra ruimte met een wand
Plaats een wandje. Daarmee creëer je aan de ene kant ruimte voor de douche en aan de andere kant een plek voor een badkamerradiator. Kies dan voor een handdoekradiator. Scheelt ruimte én je hebt altijd een warme handdoek. Gaat je badkamer van boven tot onder op de schop? Dan kun je overwegen om de radiator te vervangen door vloerverwarming.
8. Bespaar ruimte met een schuifdeur
Met een draaideur kun je makkelijk in en uit de douche stappen, maar je hebt dan wel ruimte nodig om de deur helemaal naar buiten (of naar binnen) open te doen. Heb je die ruimte niet, ga dan voor een schuifdeur. Die neemt geen extra ruimte in beslag. Er zijn al douchecabines met hoekinstap en schuifdeuren van 80 x 80 cm.
9. Kies een spiegel die je badkamer optisch groter maakt
Een badkamerspiegel met verlichting is niet alleen praktisch, het extra licht maakt de ruimte optisch ook groter, net als de spiegel zelf. Kies daarom óók in een kleine badkamer voor een mooie grote spiegel. Tip: een badkamerspiegel met antidampfunctie is fijn in een kleine badkamer.
Zo past een inloopdouche zelfs onder een schuin dak. Spiegels met verlichting maken de badkamerruimte optisch groter.
10. Maak gebruik van je schuine dak
Schuin dak in de badkamer onhandig? Hoeft niet. Als je voldoende hoogte hebt, kun je zelfs een inloopdouche creëren. Plaats de douchewand dan parallel met de hellende muur en plaats de douchekop zo hoog mogelijk aan de rechte wand. Of plaats een bad of badkamermeubel onder je schuine wand.
Is je schuine wand te laag, creëer dan inbouwkasten door schuifdeuren te plaatsen. Of kies voor lage badkamerkasten. Een andere optie is om deze ruimte te gebruiken voor een radiator.
Zin om aan de slag te gaan met je kleine badkamer?
Bij X²O Badkamers vind je volop slimme ideeën voor kleine ruimtes. Ontdek ze in de showroom of verzamel alles online.