Hoe groot is de kans op een inbraak bij jou thuis?

3 minuten leestijd

‘Wees je bewust van de risico’s’

De meeste Nederlanders vinden dat hun huis goed beveiligd is tegen inbraak, blijkt uit onderzoek van funda en AXA Home Security. Tegelijkertijd gaan veel mensen weleens de deur uit zonder deze op slot te draaien, waardoor inbrekers juist makkelijk binnen komen. Maakt dit gevoel van veiligheid ons onvoldoende waakzaam?

Nederlanders beoordelen de veiligheid van hun huis gemiddeld met een 7,4. Ouderen vinden hun huis over het algemeen beter beveiligd tegen inbraak dan jongeren, maar ook het type huis maakt verschil: bewoners van een huurhuis of appartement voelen zich wat minder veilig als het gaat om inbraak dan eigenaren van een eengezinswoning.

LOCKED Artikelbeeld Image - 768 x 450 -  AXA Hoe veilig is jouw huis_ infographic 1

Jongeren maken vaker een poging tot inbraak mee

Deze verschillen zijn wel te verklaren: appartementen zijn vaker huurwoningen. En jongeren wonen vaker in een huurwoning én in een appartement. Opvallend is ook dat het afgelopen jaar jongeren vaker (8%) een poging tot inbraak hebben meegemaakt dan gemiddeld (3%).

‘Bij AXA willen we jongeren bewust maken van veiligheidsmaatregelen en ze informeren over de risico’s’, zegt Edwin Changoer van AXA Home Security. ‘Het liefst doen we dit in samenwerking met woningcorporaties.’ Changoer was ooit zelf slachtoffer van een inbraak in een huurwoning. ‘Ik was mij destijds totaal niet bewust van de gevaren, en van het nut van goede sloten. Het zou goed zijn als corporaties huurders informeren over welke preventieve maatregelen mogelijk zijn en wat wel en niet mag het als het gaat om het vervangen van bijvoorbeeld sloten in de huurwoning. Ook makelaars kunnen een adviserende rol op zich nemen.’

Wonen
Je huis inbraakproof maken?

60% van de mensen beveiligt de woning pas na een inbraak of poging daartoe. Zo houd je inbrekers buiten de deur.

Lees meer

82% van de kopers vervangt de sloten niet

Zijn huizen in Nederland echt zo goed beveiligd als mensen denken? ‘Dat is de vraag’, zegt Changoer. ‘Mensen vervangen sloten bijvoorbeeld alleen als er een inbraak of een poging daartoe heeft plaatsgevonden. Of als de oude sloten aan vervanging toe zijn. Slechts 18% van de ondervraagden met een koopwoning heeft de sloten van het huis na aankoop vervangen. Bij huurwoningen heeft maar 8% van de nieuwe bewoners dit gedaan. Het zou zomaar kunnen dat anderen daardoor nog steeds toegang tot je huis hebben.’

Tip: vervang bij een verhuizing altijd je sloten

Een groot deel van de Nederlanders blijkt de huissleutel ook met anderen te delen, zoals ouders, uitwonende kinderen of buren. Zo geeft in vakanties 42% de sleutel aan iemand anders. De vraag is of al die sleutels weer terugkomen op het moment dat iemand verhuist.

LOCKED Artikelbeeld Image - 768 x 450 -  AXA Hoe veilig is jouw huis_ infographic 2
LOCKED Artikelbeeld Image - 768 x 450 -  AXA Hoe veilig is jouw huis_ infographic 3

Tip van Changoer: ‘Vervang bij een verhuizing altijd de cilindersloten. Alleen zo weet je zeker dat jij als enige de sleutels hebt.’

De sloten van je nieuwe huis vervangen is niet alleen aan te raden vanwege de veiligheid. Dit zijn vier redenen om nieuwe sloten te plaatsen na een verhuizing.

Een inbreker heeft aan drie minuten genoeg

Goede sloten hebben alleen nut als je ze ook echt gebruikt. En daar gaat het volgens Changoer weleens mis. Een kwart van de ondervraagden gaat weleens kort de deur uit zonder deze op slot te draaien. Het gaat hier vooral om jongeren.

LOCKED Artikelbeeld Image - 768 x 450 -  AXA Hoe veilig is jouw huis_ infographic  4

‘Een inbreker kan met drie minuten in én uit de woning zijn, als je geen SKG-gekeurde sloten hebt of de boel niet op slot draait. Een slot met SKG 2-sterren is al inbraakvertragend tot drie minuten. SKG 3-sterren tot maar liefst vijf minuten!

Lang werk, licht en lawaai

Je kunt je huis tegen inbraak beveiligen met bijvoorbeeld SKG-goedgekeurde sloten, raamsloten, alarmsystemen en camera’s. ‘Maar deze middelen hebben pas effect als je ze goed én in samenhang gebruikt’, zegt Changoer. ‘Het gaat er uiteindelijk om dat je het inbrekers zo moeilijk mogelijk maakt. Hoe meer obstakels ze tegenkomen, des te meer tijd het ze kost en de kans op betrappen toeneemt.’

‘Zorg voor het 3-L principe’, besluit Changoer: ‘lang werk, licht en lawaai. Lang werk dankzij SKG-gekeurde sloten. Licht door gebruik van verlichting met sensor - en eventueel een camera - rond toegangspunten van de woning. En lawaai door bijvoorbeeld een alarmsysteem. Of simpelweg een waakhond!’

Meer weten over sloten en beveiliging?

Bekijk de website van AXA Home Security voor meer tips en uitleg over hoe je de juiste veiligheidsproducten voor je woning kiest.

Bekijk alle veiligheidsproducten Alle artikelen van AXA Home Security