Je huis inbraakproof maken: wacht niet tot het te laat is

4 minuten leestijd

Tips om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden

Hoe goed is jouw huis beveiligd? Uit onderzoek van funda en AXA Home Security blijkt dat veel mensen pas aan de slag gaan met beveiliging nadat ze een inbraak hebben meegemaakt. Beter check je hier wat je kunt doen om inbrekers nú al buitenspel te zetten.

In het onderzoek vroegen we Nederlanders hoe zij hun huis beveiligd hebben tegen inbraak. De meeste mensen blijken vooral te investeren in goede sloten en buitenverlichting met een bewegingssensor. Mensen met een koopwoning doen dit vaker dan mensen met een huurwoning.

LOCKED artikelbeeld Image - 768 x 450 - Je huis inbraakproof maken_Wacht niet tot het te laat is_infographic 1.jpg

Achterdeur populair bij inbrekers

Bij één op de drie ondervraagden is het afgelopen jaar in de buurt ingebroken en bijna één op de vijf heeft zelf weleens een (poging tot) inbraak meegemaakt. Inbrekers proberen het vaakst via de achterdeur binnen te komen. Op de tweede en derde plek staan de voordeur en een raam.

LOCKED artikelbeeld Image - 768 x 450 - Je huis inbraakproof maken_Wacht niet tot het te laat is_infographic 2

60% van de mensen gaat pas aan de slag als het te laat is

Helaas is een inbraak thuis, of een poging daartoe, vaak pas de aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen te treffen: bij 60% was dit het geval. We zien ook dat mensen die een inbraak(poging) hebben meegemaakt gemiddeld meer maatregelen nemen dan mensen die dit nog nooit overkomen is. Ze hebben bijvoorbeeld vaker een alarmsysteem (28%), een beveiligingscamera (35%) of een anti-inbraakstrip (35%).

LOCKED artikelbeeld Image - 768 x 450 - Je huis inbraakproof maken_Wacht niet tot het te laat is_infographic 3

Voor slechts 25% van de ondervraagden is een inbraak in de buurt reden om extra maatregelen te nemen. Een populair beveiligingsmiddel is een deurbelcamera: een kwart overweegt deze op korte termijn aan te schaffen.

'Je huis beveiligen kan vaak zonder de portemonnee te trekken'

‘Nederlanders beoordelen de veiligheid van hun woning met een 7,4’, zegt Edwin Changoer van AXA Home Security. ‘Dat is best positief.’ Maar huizen kunnen nog beter beveiligd worden, vindt hij. Dat kan al met simpele tips, benadrukt Changoer, bijvoorbeeld door te doen alsof er iemand thuis is als je weg bent. En door alles weg te halen waar inbrekers op kunnen klimmen.

‘Het zijn vaak zaken die helemaal geen geld kosten. AXA wil wonend Nederland een stukje veiliger maken, daarvoor hoef je niet per se onze producten te gebruiken. Dat zie je terug in onze campagnes tijdens de zomer, waarin veel mensen op vakantie gaan, en het najaar, wanneer het eerder donker is. We helpen daar mensen mee na te denken over veilige oplossingen.’

Inbraak in de buurt? Let dan extra goed op

Het verbaast Changoer dat een inbraak in de buurt voor slechts 25% van de ondervraagden reden is om extra maatregelen te nemen. ‘In dezelfde straat of buurt hebben mensen hun huizen vaak op vergelijkbare manieren beveiligd. Grote kans dat jij en de buren verderop hetzelfde type deurslot hebben of allebei een slimme deurbel hebben geïnstalleerd.’

Changoer benadrukt dat een buurt waar pas is ingebroken, in de periode erna extra kwetsbaar is. De kans is groot dat er opnieuw toegeslagen wordt. ‘Wees dan dus extra alert. De politie adviseert om 112 te bellen als je iets niet vertrouwt. Ook als je vermoedt dat iemand voorbereidingen treft voor een inbraak, bijvoorbeeld als iemand bij huizen naar binnen gluurt. De politie kan vaak snel handelen.’

Changoer hoorde ooit een goede tip van een ex-inbreker die nu als preventie-adviseur werkt: zie je een vreemde persoon op straat, groet deze dan. De inbreker voelt zich daardoor bekeken, waardoor je grote kans hebt een inbraak te voorkomen.

Deurbel- of beveiligingscamera: let op wat je koopt

Hoe zinvol is een deurbel- of beveiligingscamera? Hoewel ze preventief een goede maatregel zijn, hebben camera’s volgens Changoer ook een keerzijde. ‘Ten eerste de privacy, want wie kijken er allemaal mee behalve jij? Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de goedkopere slimme deurbellen bij hackende criminelen in trek zijn, omdat ze na een hack bijvoorbeeld kunnen zien of er iemand thuis is. Het is dan te hopen dat je goede ‘mechanische’ sloten hebt, waar inbrekers minimaal drie minuten (SKG 2-sterren) of langer zoet mee zijn.’

Tips om je huis te beveiligen

Zorg voor SKG-gekeurde sloten op je ramen en buitendeuren. Daarbij is kerntrekbeslag (met SKG 3-sterren) op je voor- en achterdeur cruciaal. Zorg ook voor een goed slot op de deur van je schuur of berging. Dit type slot is als een van de weinige sloten ‘zichtbaar veilig’ op afstand, ook voor inbrekers.

Voor de beste werking is het belangrijk dat hang- en sluitwerk vakkundig gemonteerd is. Schakel daarvoor een erkend klusbedrijf of slotenmaker in die is aangesloten bij Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Ook je huis inbraakproof maken?

Ontdek alle veiligheidsproducten van AXA, van veiligheidsbeslag tot slimme deuraccessoires, bij Kabelshop.

Beveilig je huis met AXA Alle artikelen van AXA Home Security