Heb ik een bouwvergunning nodig?

3 minuten leestijd

Soms is melden al voldoende

Plannen voor een aanbouw of een opbouw, zoals een dakkapel of een verdieping op het huis? In veel gevallen moet je wel, maar in sommige gevallen hoef je helemaal geen bouwvergunning aan te vragen. Hoe kom je daar achter?

Vergunningscheck

Allereerst is het handig om te weten dat een bouwvergunning sinds 2012 een omgevingsvergunning heet. Om een indicatie te krijgen of dat je die nodig hebt, kun je het best eerst even kijken op het Omgevingsloket op internet. Daarop kun je na het intypen van je postcode en huisnummer aangeven welke werkzaamheden je wilt verrichten, zoals het bouwen van een dakkapel of het maken van een lichtstraat.

Wel of geen vergunning?

Uit de check of een vergunning nodig is, kunnen 3 uitkomsten komen. Er is geen vergunning nodig, of er is wel een vergunning nodig. Maar wat ook kan, is dat de verbouwing alleen maar gemeld hoeft te worden. Melden en aanvragen kan met je DigID, ook bij het Omgevingsloket. Belangrijk is de 'specificatie werkzaamheden'. Vraag een bouwkundige (architect) deze te maken. Voor zo’n bouwaanvraag brengt een architect wel kosten in rekening, omdat die aan specifieke eisen moet voldoen.

Vraag advies

Voor, maar ook tijdens de aanvraag, is het slim om advies te vragen aan de gemeente. Dat is zeker handig als er met jouw huis iets bijzonders aan de hand is, bijvoorbeeld als het een monumentenstatus heeft of als de bestemming gewijzigd moet worden. Je kunt dan ook meteen peilen hoe kansrijk de verbouwplannen zijn.

Wat zeg je tegen de buren?

Niet iedere buurman of buurvrouw zit te wachten op ingrijpende bouwplannen, zeker als bijvoorbeeld een uitbouw wellicht zon uit hun tuin haalt of er risico’s zouden kunnen zijn voor de fundering.

De buren van te voren inlichten is netjes, maar misschien haal je je daarmee een bezwaarprocedure op de hals. Niet iedereen leest de bekendmakingen op de site van de gemeente. Een andere strategie is met de buren vooraf aan het bouwproces al in gesprek gaan over de uitvoering. Probeer in te schatten welke buren not amused zullen zijn als ze niet persoonlijk horen van de verbouwplannen.

Afwijzing

Is de vergunning afgewezen? En ben je het er niet mee eens? Dan kun je tegen die afwijzing bezwaar indienen. Wat ook kan is de aanvraag intrekken en proberen in gesprek te gaan met de gemeente over wat er dan wel mogelijk is. Of een bouwplan met enthousiasme ontvangen wordt, hangt heel erg af van de gemeente waar je woont.

Vergunningvrij?

Voor dakkapellen, uitbouwen en zonnepanelen zijn de regels best soepel. Zo mag bij tussenwoningen een uitbouw op de begane grond een flink stuk van het achterliggende perceel beslaan, zonder dat daar een vergunning voor nodig is. Daar zitten een hoop mitsen en maren aan, bijvoorbeeld dat een uitbouw zonder vergunning alleen maar op de begane grond mag. Moet er een boom voor worden gekapt? Dan is er weliswaar voor de aanbouw geen vergunning nodig, maar wel een kapvergunning. En wist je dat voor het plaatsen van een simpele schutting van de bouwmarkt toch vaak ook een vergunning nodig is? Altijd even checken dus!

Verbouwen en verduurzamen?

Benieuwd hoe je met een verbouwing je huis meteen energiezuiniger kunt maken? En wat het effect van deze verbouwing kan zijn op de waarde van je huis? Een makelaar kan je hier goed over adviseren.

Lees meer over manieren om je huis energiezuiniger te maken