Maak je woning zelf energiezuiniger met deze vijf aanpassingen

4 minuten leestijd

Tips voor beginnende en gevorderde klussers

Om je huis energiezuiniger te maken, kun je natuurlijk de hulp inschakelen van een isolatiebedrijf of investeren in zonnepanelen. Maar het kan eenvoudiger en goedkoper, want sommige klussen kun je prima zelf doen. Je hebt dan alleen de kosten voor materiaal.

Of je nu een handige Harry bent of twee linkerhanden hebt, deze vijf klussen kun je – in principe – zelf doen. We leggen ze uit op volgorde van moeilijkheidsgraad.

1. Zoek naden en kieren en maak ze dicht

Een makkelijke klus is het dichtmaken van naden en kieren in je woning, met tochtstrippen of kit. Koude lucht kan op verschillende plekken je huis binnenkomen, bijvoorbeeld langs deuren en ramen, door de brievenbus of via het kruipluik in je vloer. Verwarmde lucht van binnen ontsnapt op die manier juist weer naar buiten. Zonde van de stookkosten!

Als er minder tocht je huis binnenkomt, hoeft je verwarming minder hard te werken om de temperatuur te behouden. Soms kan de thermostaat dan zelfs een graadje lager. Blijf wel goed ventileren, zodat de lucht in huis gezond blijft.

Moeilijkheidsgraad: 1/5

2. Breng isolerende raambekleding of kozijnfolie aan

Met enkel of dubbel glas verliest je woning veel warmte. Het beste is om dit glas te vervangen voor HR++ glas, triple glas of vacuümglas. Maar soms kan dat (nog) niet. Een alternatief is dan om kozijnfolie aan te brengen. Kozijnfolie plak je vast aan de kozijnen en span je met een föhn strak voor het raam. In tegenstelling tot isolerende glasfolieis kozijnfolie goedkoop en makkelijk zelf aan te brengen.

Heb je meer te besteden? Kijk dan eens naar isolerende raambekleding, zoals gordijnen en luiken. Het meest bespaar je met dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant. Let bij het kopen van de gordijnen op de U-waarde: die geeft aan hoeveel warmte de gordijnen doorlaten. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie en hoe hoger de besparing.

Moeilijkheidsgraad: 2/5

Je kunt je ramen op verschillende manieren isoleren tegen kou. Lees meer over het verschil tussen HR++, triple en vacuümglas.

3. Isoleer je schuine dak

Ben jij een beetje handig én heb jij een schuin dak? Dat biedt mogelijkheden, want een schuin dak kun je best zelf isoleren. Je brengt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van je dak aan. Ga voor materiaal met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde: met een Rd-waarde van minstens 3,8 zit je goed. De isolatiewaarde is belangrijker dan het soort materiaal dat je kiest, maar kijk bijvoorbeeld ook naar de milieu-impact. Die kan per materiaalsoort verschillen.

Je koopt het isolatiemateriaal gewoon bij de bouwmarkt. Als je een hoekwoning hebt, ben je daar zo’n € 1800 aan kwijt. Als je een professional inhuurt, kost dat ongeveer het driedubbele. Durf je deze klus wel aan? Trek er dan ongeveer acht dagen voor uit. Milieu Centraal heeft een handig stappenplan waarmee je direct kunt beginnen.

Moeilijkheidsgraad: 4/5

4. Isoleer je vloer via je kruipruimte

Voor de iets meer gevorderde klusser is dit een realistische klus: het isoleren van de vloer. Dit is ongeveer twee dagen werk. Je bespaart meer dan de helft dan wanneer je het laat doen door een professional.

Belangrijk is dat de kruipruimte onder je houten of betonnen vloer hoog genoeg is. Je moet namelijk zelf onder de vloer kunnen komen om daar het isolatiemateriaal te bevestigen. Let ook hier bij de keuze voor isolatiemateriaal vooral op de isolatiewaarde en eventueel de milieu-impact. Voor vloerisolatie ga je voor een Rd-waarde van minimaal 3,5 en als je vloerverwarming hebt voor een Rd-waarde van 5. Zo voorkom je dat je vloerverwarming de kruipruimte verwarmt. Wil jij weten of jouw huis geschikt is? Dit stappenplan helpt je op weg.

Moeilijkheidsgraad: 4/5

5. Isoleer je buitenmuur met een voorzetwand

Ook de buitenmuur kun je zelf isoleren. Deze klus is best ingewikkeld, dus hiervoor moet je echt wat ervaring hebben als klusser. Met een voorzetwand isoleer je een enkelsteens buitenmuur of verbeter je de isolatie van je spouwmuur. Je verliest wat ruimte, omdat je de voorzetwand en het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur plaatst. Maar dat betaalt zich terug in een lagere energierekening.

Als je de voorzetwand zelf plaatst, ben je in een hoekwoning ongeveer € 900 kwijt aan materiaal voor de woonkamer. Er zijn verschillende materialen waarmee je kunt werken, afhankelijk van jouw wensen. Ontdek welk materiaal het beste bij jouw situatie past.

Moeilijkheidsgraad: 5/5

Belangrijk: blijf ventileren

In een slecht geïsoleerd huis komt er veel verse lucht van buiten naar binnen. Daardoor voelt het geregeld tochtig aan in huis. Als je aan de slag gaat met isoleren en alle naden en kieren dichtmaakt, blijft je woning lekker warm en heb je minder last van tocht.

Toch is het belangrijk dat er continu schone, frisse lucht je huis binnenkomt. De lucht binnen wordt namelijk vervuild door ademen, douchen, koken of het drogen van de was. Om de lucht gezond te houden, moet je dagelijks goed ventileren. Dat doe je door middel van roosters, open kiepraampjes of met een ventilatiesysteem. Zo zorg je voor een continue stroom van schone lucht, zonder dat het tocht.

Haal meer uit je huis

Wil je meer weten over bijvoorbeeld isoleren, zonnepanelen en andere manieren om je huis te verduurzamen? Of zoek je andere tips om je woonlasten te verlagen of je woningwaarde te verhogen?

Benieuwd naar de actuele waarde van jouw huis? Doe de Waardecheck.

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2023