Woonlasten

Woonlasten onder de loep: is overstappen de moeite waard?

3 minuten leestijd

Van verzekeraar tot energieaanbieder: kan het goedkoper in 2025?

Niet de leukste klus, wél de moeite waard: kritisch kijken of je niet te veel betaalt voor energie, verzekeringen en andere woonlasten. Met onafhankelijke vergelijkingssites is het zo gebeurd en het kan je ook nog eens heel veel opleveren. Soms wel 500 euro op jaarbasis.

Wist je dat mensen die minimaal eens per week op funda kijken, dubbel zo vaak geneigd zijn over te stappen naar een andere (zorg)verzekeraar, energieleverancier, internet-, tv- of telefoonprovider of streamingdienst? Dat blijkt uit onderzoek van funda. Een paar feiten:

  • 40% van de funda-bezoekers veranderde het afgelopen jaar van zorgverzekeraar of is nog van plan dit te doen. Bij mensen die niet of nauwelijks op funda kijken is dit 19%.

  • 46% van de funda-bezoekers staat ervoor open om te veranderen van energieleverancier, tegenover 20% van de niet-bezoekers.

Door eerder onderzoek is bekend dat mensen die vaak op funda kijken, over het algemeen meer bezig zijn met hun huis of verhuizen. Vaak kijk je dan ook wat kritischer naar je woonlasten, helemaal rondom een verhuizing.

Zorgverzekeraar

December is dé maand om te checken of je nog goed zit bij je huidige zorgverzekeraar. Jaarlijks stappen volgens vergelijkingssite Poliswijzer rond de miljoen mensen over naar een andere verzekeraar.

Sluit je alleen de basispremie af en wil je geen aanvullende en/of tandartsverzekering? Dan kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Het basispakket is namelijk bij elke zorgverzekeraar gelijk, want de overheid bepaalt wat daarin zit. Check wel of je zorgverzekeraar contracten heeft met zorgverleners van jouw voorkeur, zoals een ziekenhuis of apotheek.

Woonverzekeringen

Loopt je contract voor je inboedel- of opstalverzekering af? Check altijd of het goedkoper kan. Vooral de laatste twee jaar zijn de premies voor woonverzekeringen fors gestegen, zo’n 25%. Dat is vooral te wijten aan extreem weer, waardoor er meer schades gemeld worden.

Volgens vergelijkingssite Independer kan het prijsverschil tussen de ene en andere verzekeringsmaatschappij bijna 500 euro per jaar zijn. Dat komt doordat het aanbod aan verzekeringen per verzekeraar verschilt. Het zou dus kunnen dat jouw verzekeraar voor jouw situatie duurder is dan een andere verzekeringsmaatschappij.

Energie

Of het verstandig is om over te stappen naar een andere energieleverancier hangt af van het contract dat je nu hebt. Als je je contract vóór het eind van de looptijd beëindigt, betaal je bij veel leveranciers een overstapboete. Die varieert volgens de Consumentenbond en Gaslicht.com van 50 tot 150 euro.

Check ook of je de welkomstpremie moet terugbetalen die je kreeg bij het afsluiten van je contract. Overstappen heeft alleen zin aIs je nieuwe premie je ondanks een overstapboete en het terugbetalen van een welkomstpremie meer oplevert.

Loopt je contract af, check dan altijd of je nog goed zit bij je huidige leverancier – zeker als je zonnepanelen hebt. Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt bijvoorbeeld dat het verschil tussen het duurste en goedkoopste energiecontract voor huishoudens met zonnepanelen in juli 2024 kon oplopen tot 600 euro. Dat komt waarschijnlijk door de steeds veranderende terugleverkosten.

Tv, internet, mobiel

De Autoriteit Consument & Markt adviseert om goed te kijken naar je tv- en internetprovider. Veel aanbieders bieden flinke overstapkortingen. Loopt je contract af, bel dan altijd om te kijken of je korting kunt krijgen als je je contract verlengt.

NU.nl meldde dat je tot wel 18 euro per maand kunt besparen als je jaarlijks wisselt van internetaanbieder. Volgens MAX Vandaag wisselde in 2023 12% van de consumenten van internetprovider en sloot 8% een ander abonnement af bij dezelfde aanbieder. Door de kortingsacties kan dit 500 euro per jaar schelen. Wat je betaalt, hangt onder andere af van de looptijd van je abonnement, de internetsnelheid en bijvoorbeeld of je apparaten moet kopen, zoals een modem.

Loopt je contract voor je mobiele telefoonabonnement af, zoek dan uit of je een scherper aanbod kunt vinden. Heb je nog geen nieuwe mobiel nodig, dan kun je na afloop van je contract een sim-onlyabonnement afsluiten. Dat is tientallen euro’s goedkoper dan een abonnement mét mobiel.

Ga er jaarlijks een keer voor zitten

Check jaarlijks je contracten bij verzekeringsmaatschappijen en telecomaanbieders. Dat kan je honderden euro’s per jaar schelen. Let wel altijd hierop:

  • De looptijd van je huidige contract.

  • Of een overstapboete of het verlies van een welkomstpremie de moeite waard is.

  • De voorwaarden en dekking van je nieuwe verzekering of aanbieder. Passen die nog bij jouw situatie en wensen?

  • Je besparing. Zijn de verschillen minimaal, dan is blijven zitten waar je zit soms goedkoper dan administratiekosten of overstapkosten betalen.

Ben jij ook bezig met je huis en woonlasten?

Check jij ook regelmatig even het woningaanbod op funda? Dan is Mijn Huis misschien wel wat voor jou! Je krijgt dan regelmatig updates over het woningaanbod en recent verkochte huizen in jouw buurt én over de actuele waarde van je eigen huis.

Meld je aan voor Mijn Huis Ontdek hoe je meer waarde uit je huis haalt

Handige vergelijkingssites:
Zorgverzekeringen: Poliswijzer, Zorgvergelijker van de Consumentenbond
Woonverzekeringen: Independer
Energie: gaslicht.com
Tv, internet, mobiel: bellen.com