Huis verkocht: wat gebeurt er met je hypotheek?
Huis verkocht? Dit staat je te wachten.
Alleen nog een handtekening onder het contract en je huis is verkocht. Wat staat er met je hypotheek te gebeuren? Kun je die zomaar overzetten, als je een nieuw huis hebt gekocht? En wat als je besluit op wereldreis te gaan: mag je met het geld dat overblijft, doet wat je wilt? Stuk voor stuk zinnige vragen, en wij geven je het antwoord.
Huis verkocht en een nieuw huis gekocht?
Is je huis verkocht en heb je een nieuw huis gekocht, dan ben je een zogeheten doorstromer. En dan loop je tegen een aantal regelingen aan. Zo mag je je oude hypotheekvorm behouden als je deze hebt afgesloten vóór 2013. Dat is heel fijn. Maar als je nieuwe woning duurder is, heb je een extra hypotheekdeel nodig dat je meteen moet aflossen. Voor dat deel kun je dus alleen nog kiezen uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.
Houd je de overwaarde in je zak, dan heb je hierover geen recht op hypotheekrenteaftrek.
Overwaarde wel of niet gebruiken?
Dan is er ook nog de bijleenregeling. In het leven geroepen om doorstromers te stimuleren de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van hun oude huis te investeren in hun nieuwe optrekje. Doe je dit niet – met andere woorden: houd je je overwaarde in je zak – dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over het geleende bedrag ter grootte van die overwaarde. Heb je je oude woning verkocht met restschuld dan kun je die meefinancieren in je nieuwe hypotheek. De rente was gedurende maximaal 15 jaar aftrekbaar, maar voor woningen die vanaf 2018 met restschuld zijn verkocht, is de rente over deze restschuld niet meer aftrekbaar.
Goed om te weten: heb je een aflosvrije hypotheek die al voor 2013 liep? Dan mag je die fiscaal meenemen naar je nieuwe huis. Maar: volgens de regels bij banken mag het aflosvrije deel maar 50% bedragen van de totale waarde van je nieuwe huis. Als je doorstroomt, mag je eventueel ook de rentestand meenemen.
Huis verkocht en geen ander op het oog?
Verkoop je je huis en koop je geen nieuw huis, dan mag je jezelf een uitstromer noemen. De meeste mensen verkassen naar een huurhuis, en sommigen naar een camper om bijvoorbeeld door Europa te toeren. Wat je volgende stap ook is na de verkoop, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Als je je koopwoning verkoopt en geen huis ‘terugkoopt’, krijg je met een aantal gevolgen te maken. Welke dat zijn, is afhankelijk van of je met een restschuld of overwaarde blijft zitten.
Wat de gevolgen voor jou als uitstromer zijn, is afhankelijk van of je met een restschuld of overwaarde blijft zitten.
Hypotheek volledig afbetalen
Na de verkoop van je huis moet je de hypotheek volledig afbetalen. Is je huis meer waard dan de hoogte van je hypotheek? Dan kun je de overwaarde gebruiken om bijvoorbeeld te sparen, beleggen of je pensioen mee aan te vullen. Let wel: de belastingdienst komt dan ook om de hoek kijken. Je hoeft over dit bedrag geen inkomstenbelasting te betalen, maar het is wel een onderdeel van je aangifte inkomstenbelasting. Inderdaad: leuker kunnen wij het ook niet maken.
Is je huis minder waard dan de hoogte van je hypotheek, dan moet je de restschuld aflossen. Hoe? Dat ligt aan je persoonlijke situatie. Dat kan bijvoorbeeld door je spaarpot om te keren of met een consumptief krediet; een persoonlijke lening.