Hypotheek oversluiten en aanpassen

Ga je een volgend huis kopen of verandert je persoonlijke situatie, dan heeft dat invloed op je hypotheek. Wat oversluiten inhoudt en wanneer het relevant is, lees je hier.

Veelgestelde vragen over het oversluiten of aanpassen van je hypotheek

Raadpleeg hiervoor je hypotheekadviseur. Soms kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten. Je gaat dan bij een nieuwe bank een lening aan waar de voorwaarden gunstiger zijn en/of de rente lager is dan bij je huidige hypotheek.

Het is niet mogelijk de hypotheek die je had mee te nemen naar een volgend koophuis. Maar de hypotheekvorm kun je wél meenemen. Had je een aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek? Dan is dit misschien aantrekkelijk voor jou.Ook je rentevaste periode kun je in sommige gevallen meenemen. Op dit moment staat de rente zeer laag. De kans is daarom groot dat het geen zin heeft om de rente uit je vorige hypotheek mee te nemen. Die is waarschijnlijk hoger dan de rente van een nieuwe hypotheek.

Met de bank maak je afspraken over de hoogte van de hypotheekrente. Door oversluiten verbreek je de overeenkomst met de bank. De bank wil een compensatie voor de misgelopen inkomsten en je betaalt een boeterente. Het is dus een compensatie voor de bank.

Verkopen jullie het huis, dan zorgt de notaris ervoor dat jullie hypotheekschuld na de overdracht wordt afgelost met de opbrengst. Blijft een van jullie in het huis wonen, dan zijn er twee opties:
Degene die blijft, sluit een nieuwe hypotheek af. Met dat geld wordt jullie bestaande hypotheek afgelost. Degene die vertrekt, heeft geen last meer van deze oude hypotheekschuld, want die bestaat dan niet meer
En de tweede optie is: Jullie spreken met jullie hypotheekverstrekker af dat degene die vertrekt wordt ‘ontslagen uit de (hoofdelijke) aansprakelijkheid’. Er wordt een document opgesteld en hierin staat dat de schuld geheel voor rekening komt van degene die in het huis blijft wonen en dat ook alleen deze persoon aansprakelijk is bij wanbetaling.

Heb je het geld niet om je partner uit te kopen, dan kun je een nieuwe of hogere hypotheek bij een bank proberen af te sluiten. Die lening moet voldoen aan de (nieuwe) eisen van de Belastingdienst. Dat wil zeggen dat dit een lineaire of annuïteitenlening moet zijn. Hadden jullie (nog) een aflossingsvrije hypotheek met recht op renteaftrek, dan moet jij op de helft die van je ex-partner was nu dus wel gaan aflossen om recht op renteaftrek te houden. Dat kan maandelijks een fors bedrag schelen. Laat daarom eerst door een financieel adviseur uitrekenen of je wel in staat bent om je ex-partner uit te kopen.

Duik nog dieper in de wereld van hypotheken

Klik op het onderwerp waar je meer over wilt weten.