Lang leve bloemetjesbehang
Aafke Romeijn: ‘Ik zoek juist naar huizen waarin nooit iets veranderd is’
Wie mij een beetje kent, weet dat ik een substantieel deel van mijn vrije tijd besteed op funda, terwijl ik totaal niet op zoek ben naar een koophuis. Sterker nog: mijn eigen koophuis heb ik direct gekocht van de verhuurder, dat heeft niet eens op funda gestaan. Kortom, ik ben geen klant.
Wie mij een beetje kent, weet ook dat ik alleen maar op funda zit omdat ik mateloos gefascineerd ben door huizen met een opvallend interieur. En huizen die op de een of andere manier iets zeggen over de staat van de woningmarkt.
Knusse studio
Ik heb standaard zoekmeldingen aan staan voor huizen die kleiner zijn dan 25 vierkante meter, maar duurder dan een ton. Ik verwonder me er steeds over hoe projectontwikkelaars en particuliere eigenaren erin slagen om in de meest minieme hokjes toch nog een keukenblokje en een douchecel te proppen, om het vervolgens te koop te zetten als ‘knusse studio’. Stiekem droom ik er al mijn hele leven van om ergens in een grote stad een mini-kamertje te hebben om in te wonen, een soort knusse boomhut, die hetzelfde gevoel geeft als wanneer je als kind een hut bouwde.
Maar de andere kant van het verhaal is dat die bewoonbare meterkasten in de Randstad ook iets zeggen over hoe bizar de woningmarkt zich soms gedraagt. Vijf ton voor een appartement dat te smal is om een bed in te zetten? Kan gewoon, in Amsterdam. Die schaamteloosheid fascineert me ook eindeloos.
Schrootjes en bloemetjesbehang
Een andere queeste die mij al jarenlang bezighoudt op funda is die naar huizen waarin decennialang niets veranderd is aan het interieur. Er zijn van die woningen waar je binnenloopt en meteen het gevoel krijgt dat je in een tijdmachine gestapt bent, terug naar de jaren zeventig, of zelfs nog eerder. Schrootjes, badkamers en keukens in kleuren als bruin en olijfgroen, bloemetjesbehang: ik vind het allemaal prachtig, omdat het je een direct inkijkje geeft in het verleden.
Lang leve bloemetjesbehang
Op de een of andere manier vind je schrootjespaleizen vooral in grensstreken, en ik heb wel een vermoeden hoe dat komt. In de Randstad wisselen huizen veel vaker van eigenaar dan in – laten we zeggen – Coevorden. En als een huis van eigenaar wisselt, wordt er vaak toch een en ander verbouwd. Ik zoek juist naar huizen waarin nooit iets veranderd is, en vaak komen die op de markt wanneer de bewoners sterven of naar een verzorgingstehuis gaan. Ze verlaten dan hun huis waar ze hun hele of halve leven hebben doorgebracht – en dat zie je terug in het interieur.
Vaak zijn het boerderijen die al generaties lang in de familie zijn, of rijtjeshuizen uit de jaren vijftig of zestig waarin de eerste eigenaar nog woonde. Ik vind het heerlijk om daarin een kijkje te nemen: in deze huizen hebben mensen gewoond dat ze de persoonlijkheid van de eigenaar als een spons hebben opgenomen. Een beetje zoals honden die op hun eigenaar gaan lijken (of was het nou andersom?), zo kan dat met interieurs ook gaan.
Bruin is a lifestyle
Wat funda zo leuk maakt, is dat je ongegeneerd bij mensen binnen kunt kijken. Met verbazing en bewondering kun je ervaren hoe anderen op geheel eigen wijze hun huis inrichten.
Ik heb ontzettend veel zin om je mee te nemen in mijn funda-tochten en ben ook erg benieuwd wat jou nou het meest fascineert in andermans huis!
Hulp nodig bij het vinden van jouw droomhuis?
Met een funda account kun je je zoekopdracht en favoriete huizen bewaren en zelfs meerdere, gecombineerde zoekopdrachten opslaan. Je ontvangt meldingen zodra nieuwe woningen op funda verschijnen die aan jouw criteria voldoen.