Een recreatiewoning: de investering waard?

3 minuten leestijd

‘Gratis’ op vakantie in je eigen huisje

Een recreatiewoning kopen heeft zo zijn voordelen. Je kunt erheen wanneer je maar wilt en als je je vakantiehuis de rest van het jaar verhuurt, heb je bovendien extra inkomsten. Maar: je maakt ook kosten én je moet rekening houden met toekomstige investeringen. De voor- en nadelen op een rij.

Op funda filter je nu heel eenvoudig op recreatiewoningen onder 'Bestemming'. Bekijk direct het aanbod

Is een recreatiewoning kopen een slimme investering? Dat hangt ervan af wat je doel is en waar je recreatiewoning staat, vertelt makelaar en taxateur Leander de Bruine van Kooijman Makelaardij op Schouwen-Duiveland. Hij verkoopt tientallen recreatiewoningen per jaar.

De Bruine: ‘Ben je op zoek naar een vakantiewoning waar je vooral zelf gebruik van gaat maken, al dan niet samen met grootouders, ouders of kinderen, dan kan het een prima investering zijn. Bij verkoop is een recreatiewoning in principe altijd in waarde gestegen, net als een gewone woning. Maar de meeste mensen die investeren in een recreatiewoning doen dit als belegging om extra inkomsten te genereren.’

Gaat het je alleen om het rendement, dan adviseert De Bruine: ‘Het is verstandig om vóór aankoop altijd te overleggen met een fiscalist en makelaar, zodat je weet wat je investering financieel oplevert en kost.’

Recreatiewoning kopen op een commercieel park

Het gros van de Nederlandse recreatiewoningen staat op commerciële vakantieparken, zoals die van Roompot. Daarbuiten bieden bestemmingsplannen van gemeenten weinig ruimte voor recreatiewoningen. De Bruine: ‘Staat je recreatiewoning op een commercieel park, dan heeft dat voor- en nadelen.’

Voordelen commercieel park

  • Het park levert tegen betaling bepaalde diensten. Denk bijvoorbeeld aan het afhandelen van boekingen, schoonmaak, ontvangst van gasten, tuinonderhoud en reparaties. Je hoeft dan zelf weinig tijd te steken in de verhuur van je recreatiewoning. Welke diensten je afneemt, ligt aan de afspraken die je met het park maakt.

  • Een commercieel vakantiepark wordt over het algemeen goed beheerd. Er is toezicht op je recreatiewoning wanneer je er zelf niet bent.

  • Je hebt een eigen vakantieplek.

  • Als er een actieve Vereniging van Eigenaren op het recreatiepark is, dan worden gemeenschappelijke voorzieningen als de wegen en de speeltuin goed onderhouden en is er budget voor groot onderhoud.

  • Commerciële parken hebben vaak een gunstige ligging, zoals dicht bij het strand of bosrijk gebied.

  • Recreatiewoningen op een commercieel park worden goed onderhouden, omdat ze dan aantrekkelijker zijn voor de verhuur.

Nadelen commercieel park

  • Voor de diensten die een commercieel park levert, betaal je een percentage van je verhuurinkomsten, meestal 15% à 20%. Aan het eind van het jaar volgt nog een eindafrekening voor extra verbruikte energie en water of bijvoorbeeld uitgevoerde reparaties.

  • Op sommige parken mag je een maximaal aantal dagen per jaar zelf gebruikmaken van je recreatiewoning. Vaak moet je deze dagen een jaar van tevoren vastleggen.

  • Het park kan eisen stellen aan de inrichting van je recreatiewoning, omdat het park wil dat alle huizen een uniforme uitstraling hebben. Besluit het park dat in alle recreatiewoningen op een bepaald moment een nieuwe keuken of badkamer moet komen, of dat er duurzame investeringen moeten worden gedaan, dan zijn de kosten voor jou.

Wat kost een recreatiewoning?

Volgens een rapport van het Kadaster (2022) kostte het gemiddelde vakantiehuis in 2021 zo’n 182.000 euro. De Bruine: ‘Wij zien op Schouwen-Duiveland dat de prijzen variëren tussen de 125.000 tot 700.000 euro. De recreatiewoningenmarkt volgt de huizenmarkt. Als het economisch minder gaat, verminderen recreatiewoningen als eerste in waarde. In de recessie van 2013 kwamen veel recreatiewoningen op de markt, terwijl er de laatste jaren vrij weinig aanbod is. In 2013 kostte een recreatiewoning de helft van wat je nu betaalt.’

Wil je je vakantiewoning op termijn weer verkopen, dan is dat iets waar je rekening mee moet houden. In een recessie raak je je huis minder snel kwijt.

Wat levert een recreatiewoning op?

Een gemiddeld rendement op een vakantiewoning is niet hard te maken, zegt De Bruine. ‘Maar nu de spaarrente nog steeds laag is, levert een vakantiewoning meer rendement op dan spaargeld.’ Een voorbeeld: stel, je vakantiewoning kostte 150.000 euro en je verhuurt de woning gemiddeld voor 15.000 euro per jaar. Dan lijkt het rendement 10% te zijn. Maar: van die 15.000 euro gaan nog enkele duizenden euro’s parkkosten af en daarnaast schrijf je de woning af. Je uiteindelijke nettorendement kan dan tussen de 3% en 5% liggen.’

Een vakantiehuis financieren

De Bruine ziet dat recreatiewoningen meestal worden gefinancierd met eigen vermogen óf door een hypotheek af te sluiten op de eigen woning. ‘Een recreatiewoning valt namelijk in box 3. Dat betekent dat je geen hypotheekrente kunt aftrekken voor je vakantiehuis – tenzij de hypotheek gevestigd is op je eerste woning. Een andere mogelijkheid is een investeringshypotheek, maar de meeste banken financieren maximaal 50% van de waarde van de recreatiewoning.’

Extra kosten om rekening mee te houden

  • Je betaalt voor een bestaande recreatiewoning 10,4% overdrachtsbelasting. Het lagere tarief van 2% geldt alleen voor woningen die als eigen woning gebruikt worden met minimaal 6 maanden inschrijving.

  • Laat je een nieuwe recreatiewoning bouwen, dan betaal je geen overdrachtsbelasting, maar wel 21% btw over de aankoop. De Bruine: ‘Dat is fiscaal interessant, want de btw kun je terugvragen. Na tien jaar is de woning vrijgesteld van btw en heb je die 21% terugverdiend.’

  • Verhuur je je recreatiewoning meer dan 140 dagen per jaar én lever je zelf of via een vakantiepark diensten zoals de schoonmaak of een ontbijtservice, dan ziet de Belastingdienst je als professionele verhuurpartij en moet je over je inkomsten 9% btw betalen. Huurinkomsten zijn dus niet altijd vrijgesteld van belasting.

Laat je adviseren

Overweeg je een recreatiewoning te kopen? Laat je dan adviseren door een gespecialiseerde makelaar die de lokale markt goed kent.

Vind een NVM-makelaar Verdiep je verder in hypotheken en financiering

De informatie in dit artikel dient ter algemene kennisgeving en vormt uitdrukkelijk geen professioneel advies. Funda streeft ernaar om nauwkeurige en actuele informatie te verstrekken, maar garandeert niet dat alle informatie volledig en foutloos is. Het gebruik van deze informatie is volledig op eigen risico. Voor specifiek advies raden we altijd aan om een professioneel adviseur te raadplegen.