Hoe komt de woningmarkt weer in beweging?
Huizenzoekers: bouw meer starterswoningen en weer beleggers
Hoge prijzen en weinig aanbod: de woningmarkt raakt steeds verder op slot. De huizenmarkt was dan ook een belangrijk verkiezingsthema voor zoekers. Welke oplossingen zien zij om de woningmarkt open te breken?
Die vraag stelden we afgelopen maand aan funda-bezoekers in het kader van onze funda Index. In dit maandelijkse onderzoek vragen we consumenten of zij het nu een goed moment vinden om te kopen of verkopen. Dat er iets moet veranderen, is duidelijk: 83% van de kopers ervaart de woningmarkt als een probleem. Onder starters is dat zelfs 94%.
Voor velen van hen was de woningmarkt een belangrijk onderwerp tijdens de afgelopen verkiezingen. Mensen die problemen hebben met het kopen van een woning geven aan dat zij de oplossingen van politieke partijen voor de krappe woningmarkt ook extra hebben laten meewegen in hun stem.
Meer starterswoningen
Maar wat zijn volgens hen de oplossingen? Meer starterswoningen bouwen, zeggen veruit de meeste starters – en ook doorstromers. Daarnaast zouden beleggers geweerd moeten worden van de woningmarkt. Meer huizen bouwen voor ouderen en meer sociale huurwoningen geven zij ook aan als mogelijke oplossingen. Slechts 5% vindt dat de overheid zich niet met de woningmarkt moet bemoeien.
Oplossingen om de woningmarkt weer in beweging te krijgen volgens funda-bezoekers
Prijsopdrijvend effect
Begin dit jaar heeft de overheid met verschillende maatregelen al geprobeerd de woningmarkt toegankelijker te maken voor met name starters. Wie onder de 35 jaar is en zijn eerste huis koopt, hoeft bijvoorbeeld geen 2% overdrachtsbelasting meer te betalen. Voor beleggers is de overdrachtsbelasting juist hoger geworden (8%). Verder zijn de regels voor starters met een studieschuld wat versoepeld, zodat zij makkelijker een hypotheek krijgen.
Slechts 33% van de starters vindt dat de afschaffing van de overdrachtsbelasting hen meer mogelijkheden biedt
Starters zijn wisselend enthousiast over het effect van deze maatregelen. Iets meer dan de helft (56%) vindt dat de verhoging van overdrachtsbelasting voor beleggers heeft geholpen. Slechts 33% vindt dat de afschaffing van deze belasting voor starters meer mogelijkheden biedt. Een grote meerderheid is van mening dat de afschaffing alleen maar prijsopdrijvend werkt. Bovendien vinden veel starters de regel oneerlijk, onder andere door de leeftijdsgrens. Dat starters met een studieschuld nu iets makkelijker een hypotheek kunnen krijgen, helpt volgens 43% van de ondervraagden.
Weinig vertrouwen in politiek
Funda-bezoekers hebben nog niet veel hoop dat de woningmarkt op korte termijn weer in beweging komt. Slechts 12% van alle ondervraagden denkt dat de situatie over een halfjaar beter zal zijn. Ook de verkiezingsuitslag heeft hen weinig vertrouwen gegeven dat de woningmarkt een prominente plek krijgt op de politieke agenda: 25% heeft zelfs helemaal geen vertrouwen hierin.
Niet alleen bouwen
Hoewel kopers de oplossing met name zoeken in het bouwen van nieuwe woningen, zijn we er daarmee nog niet, waarschuwt funda's CEO Quintin Schevernels. ‘Je moet weten wat je moet bouwen en voor wie. Wat en waar zoeken starters precies en welke wensen hebben de woningzoekers wiens kinderen het huis uit zijn? Alleen door meer én vraaggestuurd te bouwen, kun je de woningmarkt weer op gang krijgen.’
Meer weten?
Benieuwd naar alle resultaten? Check de funda Index van maart.