Overbruggingskrediet iets voor mij?

2 minuten leestijd

Goed om te weten: hypotheekverstrekkers staan niet te springen om een overbruggingskrediet af te sluiten

Een nieuw huis op het oog, maar het tekoopbordje staat nog in de tuin van je huidige woning? Dan zit je in een lastig parket als je de overwaarde van je vorige stulpje nodig hebt om je nieuwe huis te kunnen financieren. Voor dit soort situaties bestaat er zoiets als het overbruggingskrediet. Hier lees je de mitsen en maren.

Wat is overbruggingskrediet precies?

Je hebt een nieuw huis op het oog, maar de overwaarde van je oude huis is nog niet vrijgekomen. Het kan zijn dat de overdracht tussen jou en de nieuwe eigenaren nog niet heeft plaatsgevonden of dat je nog geen koper hebt gevonden. Onhandig, want de overwaarde heb je nodig om je nieuwe woning te financieren. Gelukkig is voor dit soort gevallen het overbruggingskrediet in het leven geroepen. Met dit krediet leen je het bedrag, of een deel ervan, bij dezelfde hypotheekverstrekker waar je de hypotheek voor je nieuwe huis regelt. Vervolgens heb je tussen de zes maanden en twee jaar de tijd om je oude huis te verkopen.

Voorwaarden overbruggingskrediet

Goed om te weten: hypotheekverstrekkers staan niet te springen om overbruggingskredieten af te sluiten. Het is namelijk nogal een risico voor ze. Ongeveer de helft van de banken sluiten dan ook alleen een overbruggingskrediet af als je oude woning al verkocht is. Houd er ook rekening mee dat de bank eerst wil uitzoeken of je de dubbele hypotheeklasten tijdens de overbruggingsperiode wel kunt dragen Als je voldoende overwaarde hebt kun je de dubbele lasten ook extra lenen in het overbruggingskrediet.

Hypotheek en overwaarde
Huis verkopen met overwaarde: wat kan ik doen?

De verkoopopbrengst van je huis die overblijft na het aflossen van je hypotheek kun je op verschillende manieren gebruiken. Belastingtechnisch is de meest gunstige optie om je overwaarde te gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een nieuw huis. Je kunt het geld ook op je spaarrekening zetten. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst dit dan als vermogen ziet en dat je over een vermogen boven de € 50.650 vermogensrendementsheffing betaalt. Heb je overwaarde, maar wil je je woning (nog) niet verkopen? Check dan bij je hypotheekverstrekker of je in aanmerking komt voor rentekorting.

Lees meer

Notariskosten en hoge hypotheeklasten

Sluit je een overbruggingskrediet af? Houd er rekening mee dat je in de meeste gevallen notariskosten voor het afsluiten van een overbruggingskrediet betaalt. Bereid je ook voor op hoge maandelijkse hypotheeklasten. Je betaalt niet alleen de hypotheek van zowel je nieuwe als je oude huis, maar ook rente over het krediet dat je hebt afgesloten. De rente is hoger dan een gewone hypotheek, vanwege het risico dat hypotheekverstrekkers lopen als ze jou het krediet verlenen. Wel is de rente die je betaalt fiscaal aftrekbaar. Zodra de overdracht van je oude huis heeft plaatsgevonden, los je het overbruggingskrediet in één keer af.

Check wat je huis waard is

Als je weet wat je huis waard is, kun je beter inschatten hoeveel overwaarde je hebt. De Waardecheck geeft je een snelle indicatie.

Doe de Waardecheck