Verbouwen: krijg je daar een extra hypotheek voor?
- 5 minuten leestijdJe kunt je verbouwing op verschillende manieren financieren
Er zijn maar weinig kopers die een huis vinden dat aan ál hun wensen voldoet. Soms kun je het huis door een verbouwing toch volledig naar wens maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een muur creëer je de extra kamer die je zo graag wilde. Hoe zit het met vergunningen en wat kun je meefinancieren in je hypotheek?
Je verbouwplannen kunnen nog zo klein zijn, het is altijd goed om met een hypotheekadviseur te bespreken wat er qua financiering mogelijk is. Dat voorkomt een hoop teleurstelling. Er zijn verschillende mogelijkheden. De eerste is spaargeld: als je daar genoeg van hebt, zou je kunnen besluiten om de verbouwing zelf te financieren. Als dit voor jou geen optie is, moet je verder kijken.
Een extra hypotheek voor de kosten van de verbouwing?
Ben je inmiddels eigenaar van het huis en heb je dus al een hypotheek? Wellicht kun je je huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten om de verbouwing te financieren. Vraag de mogelijkheden na bij je bank of financieel tussenpersoon en laat je goed adviseren. Houd daarnaast rekening met eventuele afsluitkosten zoals notariskosten en het laten opmaken van een taxatierapport.
Als de bank akkoord gaat met het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een tweede, wordt het geld voor de verbouwing in een zogeheten bouwdepot gestort. Het bouwdepot kun je zien als een aparte rekening waar je zelf geen beschikking over hebt. Zodra er facturen betaald moeten worden, stuur je deze naar de bank. Die betaalt de rekeningen vanuit het bouwdepot.
Vanuit het bouwdepot betaal je bijvoorbeeld rekeningen voor je verbouwing. Zo werkt een bouwdepot
De persoonlijke lening
Als het niet mogelijk is om de verbouwing zelf of met een hypotheek te financieren, kun je kijken naar de mogelijkheden van een persoonlijke lening. Dit type lening is de duurste optie. De rente is hoog en de aflossingstermijn kort. Laat je dan ook goed adviseren en besluit of het de investering waard is.
Wel of geen vergunning?
Naast de financiering, zul je voor de verbouwing nog iets anders moeten regelen: de vergunning. Voor een dakkapel aan de achterzijde van de woning of een aanbouw op de begane grond van maar twee meter diep, is meestal geen vergunning nodig. Voor veel andere verbouwingen moet je wél een vergunning aanvragen bij de gemeente. Doe hier altijd onderzoek naar; je wilt niet achteraf te horen krijgen dat je alles weer moet terugbrengen in de oude staat. Het bestemmingsplan kan veel informatie geven over het gedeelte van het perceel dat bebouwd mag worden en hoe hoog het huis mag zijn.
Blijkt dat je inderdaad een vergunning nodig hebt voor de verbouwing? Houd er dan rekening mee dat het in orde maken hiervan veel tijd kan kosten. De gemeente heeft namelijk acht weken de tijd om jouw aanvraag te behandelen. Deze termijn mogen ze eenmalig met zes weken verlengen.
Vergunning op zak? Dan worden je buren en belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om hier binnen zes weken bezwaar tegen te maken. Als er een bezwaar binnenkomt, heeft de gemeente weer zes weken de tijd om hierover te beslissen. Bij goedkeuring van het bezwaar wordt de vergunning helaas ingetrokken. Juich daarom niet te vroeg en wacht altijd de bezwaarprocedure af.
Wil je meer weten over het aanvragen van een vergunning in jouw omgeving? Kijk dan op de website van het Omgevingsloket
Hoe kies ik een aannemer?
Bedenk eerst of je de verbouwing volledig wilt uitbesteden of slechts een deel. Ga je bijvoorbeeld de keuken verbouwen, dan kun je ervoor kiezen om de huidige keuken er zelf uit te slopen. Dat scheelt een aannemer tijd en jou geld. Daarnaast kun je het totaalbedrag verlagen door zelf de materialen te regelen.
Een verbouwing kan flink in de kosten lopen. Ga niet direct voor een aannemer die de laagste prijs offreert. Vraag verschillende offertes op, praat met vrienden en familie over hun ervaring en controleer of een aannemer een keurmerk heeft. Een keurmerk kan bijvoorbeeld ‘Bouwgarant’ zijn. Dit keurmerk biedt diverse garanties waaronder de garantie die ze afgeven als een aannemer failliet gaat. Je kunt ook rekenen op:
de garantie dat een aannemer tot een half jaar na de verbouwing langs moet komen om de ‘losse eindjes’ op te lossen;
de mogelijkheid om de betaling uit te stellen wanneer het werk niet goed is uitgevoerd. Kom je er samen niet uit? Dan hoeft er geen rechter aan te pas te komen, maar is er een geschillencommissie om uitsluitsel te geven.
Soms is er geen groot bouwbedrijf nodig en kan een zzp’er in de bouw je heel goed helpen. Controleer of deze persoon is aangesloten bij de branchevereniging voor klussenbedrijven (Vlok). Deze werkt met algemene voorwaarden waar je als consument aanspraak op kunt maken. Je hebt bijvoorbeeld een jaar garantie op de uitgevoerde klussen.
Natuurlijk heb je ook altijd nog de wettelijke garantie die van kracht is. Komen er na een tijd toch gebreken naar boven? Dan mag je de aannemer daar wettelijk gezien op aanspreken. Wanneer er met jouw constatering niet correct wordt omgegaan, mag je het geschil tot twee jaar nadat het gebrek aan het licht kwam voorleggen aan de rechter.
Ken je de buren al?
Ben je nieuw in de straat en heb je nog niet kennisgemaakt met je nieuwe buren? Het is niet per se een vriendelijke binnenkomer wanneer er vanuit het niets grote afvalcontainers in de voortuin staan en er ’s ochtends vroeg al werklui in het huis aan het werk zijn. Even voorstellen en bespreken hoelang de verbouwing gaat duren, kan een hoop ontevreden blikken schelen. Beter een goede buur …
Meer vragen en antwoorden
Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen
Kan ik een verbouwing in mijn hypotheek mee financieren?
In een taxatierapport lees je wat de waarde ná verbouwing is, dit is het maximale bedrag wat je kunt lenen (100%). Er is een uitzondering: wil jij je woning een stuk energiezuiniger maken? Dan zijn er een aantal banken die tot 106% kunnen financieren.
Kan ik een tweede hypotheek afsluiten voor mijn verbouwing?
Dat kan! Maar houd rekening met extra kosten zoals die voor het taxatierapport en eventueel de notaris. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden van een tweede hypotheek.
Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot kun je zien als een aparte rekening waarop het geld gestort wordt voor de verbouwing. Je hebt zelf geen controle over het bouwdepot. Wanneer er facturen voldaan moeten worden, dan stuur je deze naar de bank. De bank zorgt ervoor dat deze vanuit het bouwdepot voldaan worden.
Je verbouwing financieren met een hypotheek
Als je je hypotheek wilt verhogen voor je verbouwing, moet een taxateur de waarde van je woning voor en na verbouwing vaststellen. Zo weet je geldvertrekker of de investering opweegt tegen de waardevermeerdering. Een taxateur vind je onder meer via makelaarskantoren.
De informatie in dit artikel dient ter algemene kennisgeving en vormt uitdrukkelijk geen professioneel advies. Funda streeft ernaar om nauwkeurige en actuele informatie te verstrekken, maar garandeert niet dat alle informatie volledig en foutloos is. Het gebruik van deze informatie is volledig op eigen risico. Voor specifiek advies raden we altijd aan om een professioneel adviseur te raadplegen.