Vergeet dit bij bezichtigen niet te vragen
10 belangrijke vragen bij een bezichtiging
Je hebt het huis (ruime tuin! Lichte serre! Knusse zolder!) van je dromen gevonden. Maar als je je vondst – en je blijdschap – deelt met je vrienden of familie, stellen zij ineens een hoop vragen waarop jij het antwoord schuldig moet blijven. Want: die ben je vergeten te stellen tijdens de bezichtiging. Neem dit lijstje mee als je een huis gaat bekijken, zodat jij de lijken vóór de koop uit de kast hebt gevist.
1. Is er genoeg opbergruimte?
Heeft het huis – waar jij in gedachten al je intrek hebt genomen – wel plek voor de dozen vol fotoalbums en kinderkleding die je liever aan het zicht onttrekt? Het staat een beetje lullig wanneer die ene lichte ruimte waar jij juist als een blok voor viel, straks volgeplempt staat met spullen omdat jij er geen ruimte voor had. Check bij die eerste bezichtiging dus alle opbergmogelijkheden.
2. Kook je met gas of elektrisch?
Dat ruime kookeiland heb je uitgebreid staan bewonderen, maar of je daar straks op gas of met elektriciteit kookt? Je zou het niet durven zeggen… Omschakelen is het zeker als je juist zo gewend bent aan een gasfornuis en dan plots met van die elektrische platen in de weer moet. Misschien geen enorm heikel punt, maar toch fijn om vooraf te weten.
3. Hou oud is de cv-ketel?
‘Een cv-ketel is net een auto, die moet je onderhouden’ zegt bouwkundige Fred Tokkie. Hij spreekt uit ervaring als hij vertelt over de talloze keren dat hij een exemplaar aantrof dat hard aan vervanging toe was. ‘Een nieuwe cv-ketel kost algauw zo’n € 2.000. Check dus bij de verkoper hoe oud de cv-ketel is en of deze de afgelopen tijd is onderhouden. Dat scheelt je enorm in je portemonnee.’
4. Hoe staat de kruipruimte erbij?
‘Die verrekte kruipruimte,’ aldus Fred Tokkie. Volgens de bouwkundige een heikel punt van huizen, vooral in Amsterdam. ‘Daar is de boel op enorm natte grond gebouwd en dus een vruchtbare plek voor schimmels en rottigheid.’ Steek je neus dus even in de kruipruimte, adviseert hij. Ruik je paddenstoelen? Dan moeten er alarmbellen afgaan.
Steek je neus even in de kruipruimte. Ruik je paddenstoelen, dan moeten er alarmbellen afgaan.
5. Hoeveel geld zit er in de kas van de VVE?
Hoe de kas van de Vereniging van Eigenaren erbij staat, is misschien niet de eerste vraag die op je lippen brandt bij de bezichtiging van een huis. Toch baal je als een stekker als blijkt dat het dak lekt en er geen geld in het potje van de VVE zit. Dan mag jij als kersvers lid direct een enorm bedrag neerleggen. Vaak kun je het al een beetje zien bij aankomst: bladdert het schilderwerk buiten af en is het trappenhuis smerig? Dan moet er een belletje bij je gaan rinkelen. Vergeet ook niet de notulen van de laatste vergadering op te vragen, dan weet je meteen wat er allemaal speelt.
6. Wie wonen er boven, naast en onder je?
De rustige straat, ver weg van het stadscentrum en geen basisschool om de hoek. Die serene stilte is de reden waarom je juist je hart aan dit huis hebt verpand. Maar dan blijkt je bovenbuurman een fervent drummer zonder talent. Weg rust. Vergeet dus niet even naar de buren te vragen, nu je er toch bent.
7. Wat is het energieverbruik?
Is het huis goed geïsoleerd? Heeft het dubbel glas? Hoe zit het met de spouwmuurisolatie? Tuurlijk, er is een energielabel, maar dat zegt niet alles. Het is helemaal niet zo gek om naar de energierekening te vragen. Daar kun je ontzettend veel van aflezen. Want of je toekomstige huis een beetje goed geïsoleerd is maakt nogal wat uit voor je maandelijkse lasten.
Het is helemaal niet zo gek om naar de energierekening te vragen. Daar kun je namelijk veel uit aflezen.
8. Hoe staat het met de elektra?
De goede oude stoppenkast hóéft geen problemen te geven, maar veiligheid gaat boven alles – toch? Dus: hoe zit het met de elektra? Zijn de sleuven gefreesd, de leidingen goed gelegd en zit rond elk stopcontact een doos? Handige Harry’s kunnen het een en ander eventueel zelf doen, maar laat, voordat je tekent, even een elektricien door het huis lopen.
9. Is het huisdiervriendelijk?
Het spreekt voor zich dat een appartement 4-hoog achter in de stad voor een golden retriever niet het meest geschikte onderkomen is. Maar een huis hoeft niet perse een tuin te hebben, wil je een huisdier houden. Kun je bijvoorbeeld in overleg met de onderburen een trappetje voor de kat vanaf het balkon bouwen? Op die manier kan het dier toch gemakkelijk naar buiten.
10. Kan er een frisse wind waaien?
Grote ramen geven veel licht, maar kunnen ze ook open? Zeker als je droompandje op het zuiden ligt en veel ruiten heeft, kan het in de zomer een broeikas worden. Even de boel laten doorluchten via open ramen is dan geen overbodige luxe. Check ook of ze niet alleen op zo’n verantwoord kiertje open gaan, maar fijn wagenwijd.
Neem een extra paar ogen mee
Twee zien meer dan één, dus neem als het kan iemand mee als je een huis gaat bezichtigen. Je partner, een familielid of een vriend, bijvoorbeeld. Liever een professionele blik? Neem dan een aankoopmakelaar mee. Die weet waar je op moet letten en welke vragen je moet stellen.