Verhuizen? Voel je snel thuis met deze tips
Thuisvoelen kost tijd. Veel tijd. Investeer daarom in je nieuwe huis!
Je loopt al weken, nee, máánden te dromen over je nieuwe huis. Toch knaagt er iets: je verlaat de vertrouwde muren waar zoveel dierbare herinneringen zijn gemaakt en waar je het uitzicht zo kan uittekenen. Thuisvoelen in een nieuwe woning kost tijd. Je kunt het proces van thuisvoelen ook versnellen door heel bewust te werk te gaan. Dat begint al tijdens de verhuizing.
Bewust verhuizen begint met goed plannen. Dat weet Tom van Erkende Verhuizers als geen ander. “Zorg dat je op tijd afstand doet van de spullen die je niet nodig hebt, regel adreswijzigingen en bedenk op tijd hoe je je verhuisdag regelt. Schakel je een verhuisbedrijf in óf kies je voor vrienden – en zo ja, wie? Het zijn allemaal aspecten die ervoor zorgen dat je je gemakkelijker thuisvoelt in je nieuwe huis."
Tip 1: Maak een ruimte doos-vrij
Het is een realistisch scenario dat je de eerste weken nog tussen de dozen zit. Maak daarom richting het eind van de verhuisdag één ruimte direct doos-vrij, en dan het liefst de ruimte waar jij veel waarde aan hecht. Dat kan de slaapkamer zijn, of juist de woonkamer. Probeer de ruimte ook alvast wat aan te kleden met planten, een schilderij of een paar planken. Als één kamer ‘af’ voelt, doet dat veel voor je gemoedsrust. Overleg met je verhuizers (of het nu professionals of vrienden zijn), wat ze op dit gebied voor je kunnen betekenen. Zo bieden bijvoorbeeld de professionals van Erkende Verhuizers een klusservice aan waarbij ze je helpen bij het ophangen van een plank of zetten ze je hele kledingkast in elkaar. De kleding hangen ze er nét zo in zoals je dat in je vorige huis had.
Tip 2: Verhuis zorgeloos en zonder stress
De verhuizing wil je natuurlijk zo snel mogelijk achter de rug hebben. Als je een stressvolle verhuizing hebt, is dat niet het geval. Veel spullen blijven dan te lang liggen en ook in je hoofd blijft het nog lang onrustig. Hoe je eenvoudig zorgeloos verhuist? Strak organiseren of simpelweg uitbesteden.
Voor Jaap (31) was het al snel duidelijk. “Normaal gesproken helpen mijn vrienden mee. De één smeert broodjes, de ander tilt de tv-kast naar drie hoog. Biertje met chips na afloop. Hartstikke gezellig, natuurlijk. Maar efficiënt is het niet. Mijn vrienden zijn niet zo van de klok en nemen het niet zo nauw met een net geschilderde muur. Dat vond ik als student niet erg, maar nu mijn staande klok voorzichtig van A naar B verhuisd moet worden, vind ik het belangrijk dat het wel écht goed gebeurd. Daarom heb ik toch maar een verhuizer in de arm genomen.”
Tip 3: Creëer vaste plekken
Het laatste wat je wilt is het idee hebben dat je in een vakantiehuis logeert. Gewenning maakt vertrouwt: het is daarom belangrijk om de dagen na je verhuizing zoveel mogelijk spullen een plek te geven. Vind een haakje voor je sleutelbos, maak plek voor je keukengerei. Daarnaast zal je merken dat lang niet al je spullen goed matchen met je nieuwe huis. Wees daarom niet bang om rigoureuze keuzes te maken. Zo kan die ene velours fauteuil fantastisch in jouw jarendertigwoning hebben gestaan, maar komt-ie het in jouw huidige nieuwbouwhuis helemaal niet tot z’n recht. Ook al doet het pijn: verkoop zo’n stoel en zoek een nieuwe fauteuil die gevoelsmatig helemaal in je nieuwe stek past. Dat geeft rust. Verhuizen is veranderen.
Tip 4: Breng tijd door in je huis
Naast de materiële rompslomp, is het ‘mentale thuisvoelen’ ook iets wat niet onderschat mag worden. Zo woonde Lotte (26) jarenlang in een studentenhuis en moest ze wennen aan haar eerste appartement in de binnenstad. “Ik had op het begin het gevoel alsof ik in een Airbnb zat. Ik kreeg van een vriendin de tip om meer tijd alleen in mijn huis door te brengen. Bijvoorbeeld door een seizoen van je favoriete serie lekker te binge-watchen. Nu ben ik een paar maanden verder en heb meer van dit soort dingen alleen gedaan – gewoon lekker relaxen eigenlijk. Zo ben ik me veel sneller thuis gaan voelen.”
Tip 5: Laat weten dat je er bent
Hoe voel je je snel thuis in je buurt? In tegenstelling tot Amerika staat de gemiddelde buurtbewoner niet voor de deur met een versgebakken taart of pan soep wanneer je er net bent komen wonen. Nederlanders kijken eerder de kat uit de boom, het laatste wat ze willen is storen tijdens de verhuizing. Neem daarom als nieuwe bewoner zélf het initiatief. Dat betekent niet dat je alle huizen langs hoeft om met iedereen persoonlijk kennis te maken. Het kan op verschillende manieren.
Dring je vooral niet op, maar stuur bijvoorbeeld een kaartje rond met een korte, leuke introductieboodschap. Wie ben je, wat doe je en met wie kom je hier wonen? Een nieuwe buur zal je op straat zo veel sneller aanspreken en misschien wel uitnodigingen voor een kop koffie. Zo stuurde Rutger (43) zijn 5-jarig zoontje Tim langs de deuren met de ‘post’. “Daar werd heel leuk op gereageerd. We hadden heel snel aanspraak en voelde ons snel thuis in de buurt. En Tim? Die vond het fantastisch om postbode te zijn.”