Welke afkortingen kom je tegen als huizenzoeker?
Van k.k. tot NRVT
K.k., v.o.n., o.g. Als je een woning gaat kopen, kom je allerlei afkortingen tegen. Sommige ken je misschien al, maar er zijn ook minder bekende afkortingen in de woningmarkt. Een leuk testje: hoeveel van deze afkortingen ken jij?
Vroeger zag je ze vooral in advertenties in de krant: de typische afkortingen die nu vooral makelaars nog gebruiken. Ook online kom je ze tegen als je een huis koopt. We zetten de meest voorkomende afkortingen in de woningmarkt voor je op een rij.
Hoeveel ken jij er?
k.k.
Waarschijnlijk de meest voorkomende afkorting op funda. K.k. staat voor kosten koper: dit zijn de extra kosten die je boven op de koopsom betaalt, zoals de overdrachtsbelasting en notaris- en taxatiekosten.
V.o.n.
De afkorting voor vrij op naam kom je meestal tegen bij nieuwbouwwoningen. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen en dat de verkoper de notariskosten voor de overdracht betaalt.
Vinex
Van Vinex-wijken heb je waarschijnlijk wel gehoord: grootschalige nieuwbouwwijken aan de rand van grote steden. Maar wist je dat Vinex een afkorting is voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra?
Aanv. i.o.
Dit betekent dat de aanvaarding in overleg is, ofwel de koper en verkoper overleggen samen wat de datum van oplevering wordt.
o.g.
Een iets minder gebruikte afkorting die je meestal tegenkomt in de bedrijfsnaam van makelaarskantoren. Het betekent onroerend goed en de officiële uitleg is ‘de grond of een zaak die duurzaam verenigd is met de grond’. Kort uitgelegd is dit de grond én de woning met bijgebouwen.
De WOZ-waarde is de basis voor bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen en waterschapslasten
app.
Dit is de afkorting voor appartement (en heeft dus niks met je smartphone te maken).
bj
Een belangrijke, want bj staat voor bouwjaar, ofwel het jaar waarin het huis is gebouwd.
vrpr
De afkorting voor vraagprijs kom je soms in woningomschrijvingen tegen.
WOZ-waarde
De WOZ-waarde van je huis is de geschatte waarde volgens de wet Waardering Onroerende Zaken. Deze waarde is de basis voor bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen en waterschapslasten die je betaalt.
HR
Deze afkorting zie je vaak in combinatie met de woorden glas (HR-glas) en ketel (HR-ketel). HR staat voor Hoog Rendement en dat is goed voor het milieu én jouw portemonnee.
Rc-waarde
De Rc-waarde is het isolerend vermogen van de woning; hoe hoger dit getal des te meer warmte wordt binnengehouden. Rc komt uit het Engels: Resistance Construction. De RC-waarde staat op het energielabel dat je als verkoper moet hebben als je een woning gaat verkopen.
NHG
NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Mocht je je hypotheek niet meer kunnen terugbetalen door een echtscheiding, verlies van je baan, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of overlijden van je partner, dan heb je met een NHG-hypotheek recht op kwijtschelding van je hypotheekschuld.
VvE
VvE staat voor Vereniging van Eigenaren. Hier ben je automatisch lid van als je een appartement koopt. Leden van de VvE zorgen samen voor onder meer het onderhoud van het gebouw, de gezamenlijke tuin en de opstalverzekering.
Brancheverenigingen en titels
Ook als je op zoek bent naar een makelaar, kom je allerlei afkortingen tegen. Bijvoorbeeld deze:
NVM, VBO en Vastgoedpro
In Nederland zijn er drie brancheverenigingen voor makelaars: de grootste is de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Daarnaast is er VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed) en Vastgoedpro.
ARMT, KRMT en RMT
Makelaars die zijn aangesloten bij de NVM kun je onderverdelen in ARMT, KRMT en RMT. Deze afkortingen betekenen Assistent Register Makelaar Taxateur, Kandidaat Register Makelaar Taxateur en Register Makelaar Taxateur. Deze titel zegt iets over welke werkzaamheden een makelaar mag verrichten volgens de voorwaarden van de NVM. Zo mag alleen een RMT een taxatierapport maken en mag een ARMT niet zelfstandig een woning in verkoop nemen.
NRVT
Het NRVT is het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Als een taxateur is ingeschreven bij dit centrale register, kun je ervan uitgaan dat hij of zij vakbekwaam is en het beroep op een ethische wijze uitvoert.
NWWI
Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) keurt op onafhankelijke wijze taxatierapporten van aangesloten taxateurs en ziet erop toe dat elke taxatie op dezelfde manier en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld. Dit houdt bijvoorbeeld in dat zowel jij als je geldverstrekker inzicht krijgen in hoe de getaxeerde waarde tot stand is gekomen en welke woningen hiervoor als referentie zijn gebruikt.
Vragen? Stel ze aan een makelaar
Heb je vragen over het kopen van een huis, stel ze dan gerust aan een makelaar. Een kennismakingsgesprek is vrijwel altijd gratis en vrijblijvend.