Wat doet een notaris bij de (ver)koop van een huis?
Zonder notaris geen sleuteloverdracht
Nadat koper en verkoper van een huis een koopsom en voorwaarden zijn overeengekomen, kiest de koper de notaris. Wat doet deze allemaal?
De notaris is een onafhankelijke partij die rondom de (ver)koop van een huis alle zaken controleert en vastlegt in een akte van levering. Zo wordt er onder andere gecontroleerd of koper en verkoper wel bevoegd zijn om te tekenen, of er geen beslag op het huis ligt en of de koopsom op tijd binnen is.
Nog op zoek?
De koper kiest de notaris – hij betaalt ook de notariskosten. Heb je nog geen notaris in de arm genomen? Gebruik onderstaande tips om een kantoor te vinden en te weten waar je op kunt letten:
Vraag in je omgeving of vrienden en familie een notariskantoor kunnen aanbevelen.
Vraag een paar offertes op zodat je de tarieven goed kunt vergelijken. Wil je vóór de aankoop ook nog zaken regelen zoals het vastleggen van een samenlevingscontract of opstellen van een testament? Vraag daar dan ook in de offerte rekening mee te houden.
Je bent vrij om elke notaris te kiezen die je wilt, ook als deze in een andere stad gevestigd is (houd wel rekening met de reistijd, je wilt na de eindinspectie namelijk het liefst gelijk door naar de notaris).
Hoe verloopt de communicatie met het notariskantoor tot dusver? Heb je er een vertrouwd gevoel bij?
Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan wijst in de meeste gevallen de projectontwikkelaar een notariskantoor aan en heb je helaas niet zelf de mogelijkheid om er een uit te kiezen.
De sleuteloverdracht
De datum van overdracht die vermeld staat in de koopakte wordt in principe altijd aangehouden. De notaris zorgt ervoor dat al het papierwerk en het geld op tijd in orde zijn en maakt een definitieve afspraak bij hem op kantoor.
Voor je de leveringsakte ondertekent bij de notaris, check je eerst of het huis zich nog in dezelfde staat bevindt als tijdens de bezichtiging. Dit is wat er gebeurt tijdens zo'n eindinspectie.
Jullie tekenen de akte van levering – de kopers tekenen eventueel ook nog hun hypotheekakte – en daarna ben je officieel eigenaar van je nieuwe huis, of heb je je huis verkocht.
Overigens zijn de overdrachtskosten, die per notariskantoor kunnen verschillen, altijd voor de koper.
Meer over de notaris
Koop je samen een huis, zorg dan dat alle afspraken goed op papier staan. Een notaris kan je ook helpen bij bijvoorbeeld het opstellen van een samenlevingscontract of een testament.