ChecklistWoonlastenWooncomfort

Checklist: zijn jouw huis en tuin klaar voor de winter?

1 minuten leestijd

12 klussen om goed voorbereid de winter in te gaan

De winter staat voor de deur en dat betekent tijd om je huis winterklaar te maken. Daarmee voorkom je problemen door vocht en kou en kun je onbezorgd van de donkere dagen genieten.

Een goed onderhouden huis en tuin zijn niet alleen belangrijk voor je woonplezier, ze dragen ook bij aan (behoud van) je woningwaarde. Wist je dat uit gebruikersonderzoek van funda is gebleken dat veel huizenzoekers een tuin belangrijk vinden (7 op schaal van 10)? Zorg daarom dat niet alleen je huis, maar ook je tuin beschermd de winter in gaat.

Habitat for Humanity
Weet jij hoeveel je huis waard is?

Meer dan je denkt! Het is niet alleen in geld uit te drukken. Je huis is de basis voor je veiligheid, gezondheid en toekomst. Veel families elders op de wereld missen deze basis. Geef hen weer een toekomstperspectief.

Doneer nu

  1. Test je rookmelders
    Nu de verwarming vaker brandt en je regelmatig kaarsjes aansteekt, is het extra belangrijk dat je rookmelders goed werken. Druk dus even op de testknop: hoor je geen of alleen een zacht geluid? Dan is het waarschijnlijk tijd voor nieuwe batterijen.

  2. Maak je kozijnen schoon en check het buitenschilderwerk
    Houten kozijnen krijgen heel wat te verduren gedurende het jaar. Zorg daarom dat ze eens in de vijf tot tien jaar een schilderbeurt krijgen zodat ze goed beschermd zijn. Daarnaast is het belangrijk om ze elk jaar een keer goed te reinigen. Door de werking van hout kunnen vuil en vocht zich ophopen in openingen waardoor houtrot en lekkage ontstaan. Gevolg: kou en tocht in huis. Check als je je kozijnen reinigt dus meteen de staat van het schilderwerk en werk beschadigingen bij. Ook bij aluminium en kunststof kozijnen is een jaarlijkse reinigingsbeurt aan te raden.

  3. Tap buitenkranen en leidingen af
    Water dat achterblijft in buitenkranen en leidingen kan bevriezen en schade veroorzaken, zoals een gesprongen leiding, of lekkages. Tap ze daarom af, dan voorkom je dit probleem.

  4. Reinig ventilatieroosters en -systemen
    Schone ventilatieroosters zorgen voor een goede luchtcirculatie in huis. Dit is extra belangrijk in de winter, omdat je minder vaak de ramen openzet waardoor het risico op vochtproblemen en schimmelvorming toeneemt. Heb je mechanische ventilatie? Reinig dan de ventielen en roosters, en verwijder vuil en stof uit de ventilatiebox (wel eerst even de stekker eruit halen). Laat sowieso je mechanische ventilatiesysteem eens in de vier tot vijf jaar professioneel reinigen.


    Lees ook: 5 manieren om ook in de winter te ventileren

  5. Maak de dakgoten schoon
    Bladeren en vuil kunnen de dakgoten verstoppen, wat leidt tot wateroverlast en soms zelfs lekkages. Maak daarom de goten schoon, zodat regenwater goed kan worden afgevoerd. Zo bescherm je je huis tegen waterschade.

  6. Vervang lampen door energiezuinige ledverlichting
    De dagen worden korter, dus je gebruikt meer verlichting. Een goed moment om oude lampen te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Een simpele manier om energiekosten te besparen en je huis te verduurzamen.

  7. Check of je huis inbraakproof is
    Wist je dat de meeste woninginbraken plaatsvinden tijdens de wintermaanden? Zorg er daarom voor dat je huis zichtbaar beveiligd is met veiligheidssloten en zaken als een slimme deurbel, alarmsysteem en (extra) buitenlamp.


    Lees ook: 6 tips om inbrekers tijdens de winter buitenspel te zetten

  8. Laat de schoorsteen reinigen
    Check voordat je gezellig je houtgestookte haard aansteekt wanneer je de schoorsteen voor het laatst hebt laten vegen. Een jaarlijkse reinigingsbeurt is belangrijk om een schoorsteenbrand of ongezonde lucht in huis te voorkomen. Zie je een dikke laag roet in je schoorsteen, komt rook de kamer binnen, ruik je een vieze geur of brandt het vuur nogal moeizaam? Dan is het tijd om het rookkanaal te reinigen. Ook bij niet-houtgestookte haarden is het slim om te checken of er bijvoorbeeld geen (dode) vogel of nest het rookkanaal blokkeert.

  9. Check of je cv-ketel en radiatoren goed werken
    Voorkom dat je cv-ketel je uitgerekend in de winter in de kou laat staan en controleer of de ketel nog goed werkt. Dit doe je door de thermostaat een half uurtje op 25 graden te zetten en minimaal drie radiatoren open te draaien. Check of de radiatoren nu goed warm worden. Zo niet, dan is mogelijk de waterdruk in de ketel te laag – die moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Blijft een radiator koud of hoor je een tikkend of borrelend geluid? Dan helpt het om de radiator te ontluchten. Je voorkomt daarmee ook energieverspilling. Check na het ontluchten opnieuw de waterdruk in de cv-ketel en voeg zo nodig water bij om de druk te verhogen.

  10. Pak je tuinset en barbecue in of scherm ze af met een doek
    Bescherm je tuinmeubelen en barbecue tegen de winterse elementen door ze op te bergen of af te dekken. Zo voorkom je dat ze beschadigd raken door vorst of neerslag en gaan ze langer mee.

  11. Zet niet-vorstbestendige planten binnen of dek ze af
    Is er vorst op komst? Bescherm planten die niet goed tegen de kou kunnen met een deken en plastic of een speciale beschermhoes. Vergeet ze niet weer uit te pakken zodra de temperatuur boven het vriespunt komt, anders krijgen ze te weinig licht en kan er condensvorming ontstaan, wat schadelijk is voor de plant. Zet potplanten tijdens de winter bijvoorbeeld in de schuur.

  12. Verklein de kans op stormschade
    Tijdens de herfst en winter kan het soms flink stormen. Zet losse spullen die makkelijk weg kunnen waaien daarom vast of binnen. Haal losliggende takken weg en snoei loshangende en dode takken. En check of er geen dakpannen losliggen.

Hoe goed is jouw huis onderhouden?

Hoe beter je huis is onderhouden, hoe hoger de waarde. Dit zie je terug in Mijn Huis, waar je op basis van actuele data een schatting krijgt van je huidige woningwaarde. Je kunt ook zien welke huizen bij jou in de buurt te koop staan of recent zijn verkocht, inclusief de gemiddelde vraagprijs en verkooptijd.

Meld je aan voor Mijn Huis Ontdek hoe je meer waarde uit je huis haalt