Dakkapel plaatsen? Dit moet je weten

- 6 minuten leestijd

Een dakkapel geeft meerwaarde aan je huis

Een dakkapel levert extra ruimte en licht in je woning. Met een dakkapel verander je een zolder of krappe bovenverdieping in een comfortabele en lichte slaap-, werk- of speelkamer. En: een goed geplaatste dakkapel verhoogt de waarde van je huis.

Voordat je een dakkapel laat plaatsen, is het handig om te weten wat voor soort dakkapel je wilt. Zoals van welk materiaal en met welke afmetingen?

Zorg ook dat je weet waar je op moet letten als de aannemer langskomt voor een offerte. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat als je de dakkapel aan de voor- of zijkant van je huis wilt plaatsen, je een vergunning nodig hebt. Aan de achterzijde mag je in principe zonder vergunning een dakkapel plaatsen.

Welke soorten dakkapellen zijn er?

Je hebt de keuze uit prefab of traditionele dakkapellen. De meeste mensen kiezen een prefab dakkapel. Die is van tevoren in elkaar gezet in de fabriek en wordt met behulp van een bouwkraan in zijn geheel op je dak geplaatst. Vaak kan dat binnen één dag.

Bij de traditionele dakkapel bouwt de aannemer 'm stap voor stap op het dak op. Dat duurt uiteraard langer; afhankelijk van de complexiteit een aantal dagen tot ruim een week. Een traditionele dakkapel kan helemaal op maat gemaakt worden in de stijl van jouw woning. Daardoor is het ook een goede keuze voor bijvoorbeeld oudere huizen die niet meer helemaal recht staan. Maar ook als de ontheffing voor een bouwkraan om de dakkapel te plaatsen erg duur is, of als er voor die bouwkraan simpelweg geen plek is.

tip

Een dakkapel zorgt voor waardevermeerdering van je huis. Dat geldt ook voor deze verbouwingen.

Dakkapel van hout, kunststof of polyester

De meest voorkomende materialen voor dakkapellen zijn hout, kunststof (pvc), en polyester. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. De kunststof dakkapel is het meest in trek, omdat die het meest betaalbaar is en bijna geen onderhoud nodig heeft.

Een dakkapel van hout

Houten dakkapellen zijn nog altijd populair, want ze hebben een traditionele en natuurlijke look. Verder kun je ze in alle kleuren laten schilderen en zijn reparaties vrij eenvoudig uit te voeren. Maar het is ook de duurste keuze. Een nadeel van hout is dat je het goed moet onderhouden. Zo moet je het schoonhouden en regelmatig schilderen om de levensduur te verlengen. De gemiddelde levensduur van een houten dakkapel is 25 jaar.

Een dakkapel van kunststof

Een dakkapel van kunststof is betaalbaarder dan een houten dakkapel en oogt wat strakker en moderner. Een ander voordeel van kunststof is dat het goed isoleert. Daardoor glipt warmte niet naar buiten en komt kou niet binnen. Verder vergt het, behalve af en toe een sopje, weinig onderhoud. Een nadeel is dat de keuze in kleuren beperkt is en dat eventuele schades moeilijk te repareren zijn. De gemiddelde levensduur van een kunststof dakkapel is 50 jaar.

Een dakkapel van polyester

Een ander populair materiaal voor dakkapellen is polyester. Zo'n dakkapel kan de aannemer naadloos plaatsen, omdat het uit één stuk gegoten is. Hiermee heb je minder kans op lekkages en condensvorming. Verder is het materiaal heel duurzaam, waardoor de kans op schade klein is. Het nadeel van polyester is dat het duurder is dan kunststof. De gemiddelde levensduur van een dakkapel van polyester is zo’n 50 jaar.

Dakkapel plaatsen met schuin of plat dak

Vraag je een offerte aan voor het plaatsen van een dakkapel, dan is dat meestal inclusief een plat dak. Dat is namelijk de goedkoopste variant en het vraagt weinig aanpassing aan de dakconstructie. De verwachte levensduur is zo’n 40 jaar.

Voor een schuin dak betaal je meer, maar dan heb je wel een dak dat zo goed als onderhoudsvrij is; regenwater en vuil spoelen er vanzelf af. Je kunt de bestaande dakpannen hergebruiken op de dakkapel. Een schuin dak heeft dan een levensduur van zo’n 80 jaar.

Wat kost het om een dakkapel te plaatsen?

De prijzen van dakkapellen liggen over het algemeen tussen de 3500 en 10.000 euro of meer. Het is goed om offertes op te vragen bij verschillende aannemers.

De kosten van een dakkapel hangen onder meer af van:

  • Het soort dakkapel: een prefab dakkapel is het goedkoopst, bij maatwerk ben je duurder uit.

  • De materiaalkeuze: hout is duurder dan polyester of kunststof.

  • Het soort dakafwerking: een plat dak is aanzienlijk goedkoper dan een schuin dak.

  • Benodigde aanpassingen aan het dak. Bij grote dakkapellen moeten de draagconstructies vaak worden verwijderd. Hier komt een nieuwe draagconstructie voor in de plaats.

  • Extra opties, zoals screens tegen de zon, insectenhorren en hang- en sluitwerk tegen inbraak.

Een paar voorbeelden om je een idee te geven:

  1. Voor een kleine casco dakkapel van kunststof van zo’n 2,5 meter breed ben je, inclusief plaatsing, rond de 6500 euro kwijt. Je moet dan zelf nog de binnenkant afwerken. Wil je een grotere dakkapel, dan ben je naar verhouding per vierkante meter minder kwijt.

  2. Voor een goede, afgewerkte dakkapel van polyester van zo’n 4 meter breed betaal je meer dan 8000 euro.

  3. Een dakkapel van hout van dezelfde breedte kost al snel 10.000 euro.

Je kunt besparen op de kosten door aan je buren te vragen of zij ook interesse hebben in een dakkapel. Eén grote dakkapel voor jullie beiden scheelt in de totale kosten.

Dakkapel maakt je huis meer waard

Met een dakkapel voeg je extra leefruimte toe aan je woning. Bovendien is het minder smaakgevoelig dan bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer. Een dakkapel zorgt dus vrijwel altijd voor een waardevermeerdering van je huis.

De waardevermeerdering hangt wel af van het materiaal dat gebruikt is, of het een prefab of maatwerk-dakkapel is en de mate van isolatie. Naar schatting tellen de kosten voor een dakkapel voor 60 tot 100 procent mee bij de taxatie van je huis. De extra (slaap)kamer die je ermee creëert biedt je bovendien een voordeel bij een eventuele verkoop van je woning.

Vergunning dakkapel: wat zijn de regels?

Voor een dakkapel heb je meestal geen vergunning nodig als deze voldoet aan een aantal voorwaarden. Belangrijk is bijvoorbeeld waar je de dakkapel plaatst: dit mag niet op een dak dat grenst aan een openbaar toegankelijk gebied (zoals de weg of een water). Ook moet de dakkapel een plat dak hebben en niet hoger dan 1,75m zijn.

Is dit niet het geval, dan heb je waarschijnlijk wel een vergunning nodig, maar dit hangt ook af van de regelgeving in jouw gemeente. Doe dus de vergunningencheck voordat je met het project begint.

Het is aan te raden om voor het plaatsen van een dakkapel een ervaren aannemer in te schakelen. Die zorgt ervoor dat het werk volgens de juiste specificaties én volgens de geldende regelgeving wordt uitgevoerd. Vaak helpt een aannemer je ook bij het verkrijgen van de vergunning.

Hoe gaat de plaatsing van een dakkapel in zijn werk?

Het plaatsen van een dakkapel begint met het verwijderen van een deel van het dak en het versterken van de dakconstructie. Vervolgens wordt de dakkapel zelf geplaatst en waterdicht gemaakt. Bij een prefab dakkapel kan dit met behulp van een bouwkraan in één dag. De aannemer regelt over het algemeen de bouwkraan en de benodigde ontheffingen.

Als je een dakkapel op locatie laat bouwen, dan zorgt de aannemer ervoor dat het gat in het dak tijdens de werkzaamheden wind- en waterdicht wordt gemaakt.

Wat kun je zelf doen?

Hoewel een dakkapel meestal wordt geplaatst door professionele aannemers, kun je sommige onderdelen zelf aanpakken, zoals het schilderen of afwerken van het interieur. Overleg altijd met je aannemer om te bepalen welke taken je zelf kunt uitvoeren en welke je het best aan vakmensen overlaat.

Wat maakt een dakkapel duurzaam?

Goede isolatie en ventilatie zijn essentieel voor een comfortabele en energiezuinige dakkapel, om warmteverlies en vochtproblemen te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan ventilatieroosters voor de ramen en isolerende kozijnen met triple glas. Overleg met je aannemer over de beste isolatie- en ventilatieopties voor jouw dakkapel.

tip

Is je dak matig of slecht geïsoleerd, dan is het plaatsen van een dakkapel misschien meteen een goed moment om ook je dak te (laten) isoleren

Dakkapellen van kunststof, polyester of aluminium zijn minder milieubelastend in het onderhoud, omdat je ze alleen hoeft schoon te maken. Verven is niet nodig. Qua dakbedekking is de milieuvriendelijkste keuze EPDM (synthetisch rubber). Dit is minder belastend voor het milieu dan het traditionele bitumen en zorgt voor een betere aansluiting tussen de dakkapel en het dak.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen.

De meeste daken zijn prima geschikt voor het laten plaatsen van een dakkapel. Maar in sommige gevallen kan het niet. Het gaat dan om:

Je kunt zonnepanelen plaatsen op een dakkapel als die voldoende draagkracht heeft om het extra gewicht van de panelen te dragen. Het is verstandig om dat vooraf door een expert te laten beoordelen. Een zonnepaneel weegt namelijk zo’n 20 kilo en daar komt nog ballast bij, zodat de panelen niet wegwaaien bij harde wind. Hiermee komt het totale gewicht van één paneel al gauw op 50 kilo. Niet elke dakkapel kan dat dragen.

Bij een schuin dak heb je mogelijk geen ballast nodig en dat scheelt dus behoorlijk in het gewicht.

Hou er rekening mee dat je de zonnepanelen niet helemaal tot de rand kunt plaatsen, omdat ze anders erg kwetsbaar zijn voor de wind.

Goed onderhoud verlengt de levensduur van je dakkapel. Houten dakkapellen moeten circa elke vijf jaar worden geschilderd om ze te beschermen tegen vocht en rot. Kunststof en polyester dakkapellen zijn over het algemeen onderhoudsarm, maar moeten af en toe worden schoongemaakt. Controleer ook regelmatig de staat van de kitnaden en de dakbedekking om eventuele lekkages te voorkomen.

De ontwikkeling van dakkapellen staat niet stil; zo zijn er dakkapellen met een geïntegreerd balkon. Interessant is ook de zogeheten BASkapel, een slimme vondst waarbij het dakraam een beetje uit het dak komt. Een vergunning is dan minder snel nodig. En door de schuine stand van de ramen heb je meer lichtinval.

In trek is ook de dakserre. Dat is een uitbouw die je op een schuin dak plaatst. Het bestaat uit een verticaal raam en een schuin dak met dakramen erboven, zodat je licht van voren én van boven hebt.

Volg de waardeontwikkeling van je huis

Verbouwingen, zoals een dakkapel, kunnen de waarde van je huis verhogen. Nieuwsgierig naar je actuele woningwaarde? Of wil je weten wat die buurman met uitbouw voor zijn woning vraagt? Meld je dan aan voor Mijn huis.

Naar Mijn Huis Bekijk ook deze tips en artikelen als je gaat verbouwen