Je vloer isoleren: dit moet je weten

- 5 minuten leestijd

Koude voeten? Isoleer je betonnen of houten vloer

Met een isolatielaag onder of op je vloer heb je minder kou en tocht, en wordt de warmte in huis beter vastgehouden. Hierdoor kost het minder energie en dus geld om je huis te verwarmen. Heb je een hoge kruipruimte, dan kun je je vloer gemakkelijk vanaf de onderkant isoleren. Heb je die niet, dan zijn er andere mogelijkheden.

Je vloer isoleren levert veel voordelen op

Vloerisolatie levert misschien niet zo’n grote energiebesparing op als bijvoorbeeld dakisolatie of spouwmuurisolatie, maar toch is vloerisolatie een goede investering. Je verhoogt zo niet alleen verhoog je wooncomfort, maar je verbetert ook je energielabel. En daarmee stijgt je woningwaarde.

Een goed energielabel draagt bij aan je woningwaarde. Dit zijn de voordelen van een goed energielabel als je je huis verkoopt

Heb je vloerverwarming of ben je van plan die te laten plaatsen? Dan is het helemáál belangrijk dat je je vloer goed isoleert. Zo voorkom je dat je veel warmte kwijtraakt via de kruipruimte of bodem.

Doe een check: hoe staat het nu met je vloerisolatie?

Kijk op het energielabel van je huis of je vloer al geïsoleerd is. Daarop staat van elk onderdeel, dus ook je vloer, met plus- en mintekens aangegeven wat de huidige isolatiewaarde is. En wat je kunt doen om die te verbeteren. Staat er een - of +/- bij je vloerisolatie, dan is er verbetering mogelijk.

Bekijk ook de onderkant van je vloer. Als je een kruipruimte hebt, kun je gemakkelijk checken of er al isolatiemateriaal onder je vloer zit. Zie je houten planken of beton, dan is je vloer nog niet geïsoleerd. Zit er wel een isolatielaag? Check dan hoe dik die is. Is de isolatielaag 7 centimeter of dunner, dan is je vloer slecht tot matig geïsoleerd. Het is slim om er dan nog een flinke laag bij te (laten) plaatsen.

Hoge kruipruimte: isoleren aan de onderkant

Bij een kruipruimte van 35 centimeter of hoger kun je isolatie aan de onderkant van je vloer aanbrengen. Dat is de eenvoudigste manier om je vloer te isoleren. Bijvoorbeeld met thermoskussens, die zijn het makkelijkst aan te brengen. Je kunt ook isolatieplaten gebruiken, bijvoorbeeld van glas-, steenwol of hardschuim. Als je die vooraf op maat snijdt, passen ze door het luik van je kruipruimte en kun je ze in een handomdraai monteren.

Ben je een klusser, dan kun je dit goed zelf doen. Het aanbrengen van vloerisolatie is binnen een dag gebeurd, geeft geen rommel en je hoeft er niet voor te verbouwen. Milieu Centraal legt in dit stappenplan uit hoe je zelf je vloer isoleert.

Je vloer isoleren als je geen of een te lage kruipruimte hebt

Heb je geen kruipruimte? Of is je kruipruimte lager dan 35 centimeter en kun je deze niet laten uitgraven? Dan zijn er ook andere manieren om je vloer te isoleren. Die zijn vaak wel duurder, ingewikkelder en het effect is minder.

Je houten vloer isoleren tussen de balken

Heb je een houten ondervloer? Haal dan telkens een paar planken weg, leg isolatiemateriaal tussen de balken en plaats de planken weer terug. Leg ook folie op de bodem van je kruipruimte, dit houdt vocht tegen. Het is wat werk, maar het levert wél goede isolatie op. Combineer deze klus bijvoorbeeld met de vervanging van je vloer of vloerbedekking, als je dat toch al van plan bent. Ben je erg handig, dan kun je dit zelf doen.

De bovenkant van je betonnen vloer isoleren

Bij een betonnen ondervloer leg je het isolatiemateriaal bovenop je vloer. Daarbovenop komt een 2 cm dik plaatmateriaal en vloerbedekking. Je vloer komt zo wel wat hoger te liggen. Dat heeft mogelijk gevolgen voor je plinten, drempels en deuren. Een goed moment om dit te doen is als je sowieso van plan bent om een nieuwe vloer of tapijt te leggen. Geoefende doe-het-zelvers kunnen dit zelf.

Een nieuwe vloer met isolatie aanleggen

Ga je voor een nieuwe vloer met vloerverwarming en kun je niet vanaf de onderkant isoleren? Kies dan een nieuwe vloer met isolatie.

Isolatie op de bodem van je kruipruimte aanbrengen

Bij een lage kruipruimte kun je de bodem daarvan isoleren. Een isolatiebedrijf spuit dan stukjes piepschuim in je kruipruimte. Binnen een dag is het klaar. Dit is een klus voor professionals. Ook met bodemisolatie bespaar je energie en zorg je voor een warmer huis, maar het effect is wel een stuk minder dan wanneer je je vloer isoleert. Kies hier dus alleen voor als vloerisolatie écht niet mogelijk is.

Let op de isolatiewaarde als je materiaal kiest

Hoe beter je isolatiemateriaal, hoe meer energie en geld je bespaart. Let goed op de zogeheten Rc-waarde. Dat is de isolatiewaarde van je vloer plus het isolatiemateriaal. Ga voor een Rc-waarde van 3,7 of hoger. Let ook op de milieu-impact van het materiaal. Kies bijvoorbeeld liever niet voor schapenwol of gespoten PUR-schuim met HFK’s. Die materialen zijn erg belastend voor het milieu. Er zijn veel goede alternatieven: van glas- en steenwol tot houtvezel tot PUR-schuim zonder HFK’s. Op de website van Milieu Centraal lees je meer over de verschillende isolatiematerialen, isolatiewaarden en de milieu-impact.

Vloer isoleren: kosten en besparing

De kosten van vloerisolatie hangen onder meer af van het type woning en of je zelf aan de slag gaat, of een bedrijf inhuurt. Reken voor een gemiddeld hoekhuis op zo’n 2300 euro omde vloer te laten isoleren. Ga je zelf aan de slag, dan ben je ongeveer 1200 euro aan materiaalkosten kwijt. Jaarlijks bespaar je 160 tot 390 euro aan energiekosten.

Hier vind je een overzicht van de kosten en besparingen per type woning.

Je kunt je vloerisolatie op verschillende manieren financieren. Lees meer over subsidies en leningen voor isolatie

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De materiaalkeuze hangt af van onder meer het soort vloer dat je hebt, de prijs per m2 en de isolatiewaarde die je nodig hebt. De Rd-waarde geeft het isolerend vermogen aan. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolerende werking.

Geschikt voor houten én betonnen vloeren zijn:

* Thermokussens (Rd 3,8) * Isolatieplaten van glas- of steenwol, zonder dampremmende laag (Rd 3,3)

Alleen geschikt voor houten vloeren zijn:

- Kunstof hardschuimplaten van EPS of XPS (Rd 3,3) - Kunstof hardschuimplaten van PUR, PIR of resolschuim (Rd 3,3)

De meeste van deze bouwmaterialen koop je in de bouwmarkt. Prijzen liggen tussen de 12 en 21 euro per m2.

De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de hele constructie, dus van je vloer, dak of muur plus het isolatiemateriaal. Een goed geïsoleerde vloer heeft een Rc-waarde van 3,7 of meer nodig. Voor goede dakisolatie kies je het best voor een Rc-waarde van 4 of hoger. Met spouwmuurisolatie geef je je gevel een Rc-waarde van 1,4 tot 2. Door de gevel ook aan de buitenkant te isoleren, kun je de Rc-waarde flink verhogen.

De Rd-waarde is de isolatiewaarde van het het isolatiemateriaal, zonder de isolatiewaarde van de vloer zelf. De Rd-waarde staat op de verpakking van het materiaal.

Is je huis goed geïsoleerd, let dan extra op ventilatie. Zo houd je vocht, schimmel en schadelijke stoffen buiten de deur. Het is belangrijk dat er dag en nacht verse lucht in huis komt. Af en toe een raam openzetten is dus niet genoeg. Zorg bijvoorbeeld voor luchtroosters of een ventilatiesysteem en plaats isolatiemateriaal niet over de ventilatiegaten.

Op Verbeterjehuis.nl vind je een overzicht met isolatiebedrijven, voorzien van kwaliteitsscores en reviews. Maar je kunt voor deze vraag ook aankloppen bij het energieloket van je gemeente. Die kunnen je isolatiebedrijven bij jou in de buurt aanbevelen en helpen met vragen over offertes.

Zo verhoog je je woningwaarde

Door je huis te verduurzamen, verbeter je je energielabel en dat is gunstig voor je woningwaarde. Behalve isoleren kun je ook zonnepanelen of een warmtepomp laten installeren.

Zo verbeter je je energielabel Bekijk welke andere maatregelen je woningwaarde verhogen

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2023