Rocket Mass? Heat pipes? Zo kan je ook je huis verduurzamen
Vier duurzame technieken die je (misschien) nog niet kent
Zonnepanelen en warmtepompen: die kennen we inmiddels allemaal. Maar je huis verduurzamen kan ook op andere, minder bekende manieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Rocket Mass Heater? Of een helofytenfilter?
Video - Hoe is het om te wonen in een duurzaam aardehuis? Bekijk de aflevering op ons YouTube-kanaal
1. Energiezuinig verwarmen met een Rocket Mass Heater
‘Van het gas af’ staat voor veel mensen gelijk aan de aanschaf van een warmtepomp. Maar energiezuinig verwarmen kan ook anders. Bijvoorbeeld met een Rocket Mass Heater, ook wel massakachel genoemd. De naam refereert aan de massa om de kachel heen die de warmte afgeeft, zoals leem.
Het buizensysteem onder de dikke leemlaag van deze Rocket Mass Heater verwarmt via de zithoek de rest van de ruimte.
Een massakachel stookt hout, maar is vele malen zuiniger en schoner dan een gewone houtkachel, en – gezien de hoge energieprijzen – ook betaalbaarder dan een warmte-installatie die afhankelijk is van het energienet. Luchtcirculatie in de kachel zorgt ervoor dat rookgassen meerdere keren terugkomen in de vuurkamer, waardoor er amper onverbrande deeltjes overblijven. Hierdoor is de uitstoot een stuk schoner dan bij een houtkachel. De warmte wordt via de massa langzaam afgegeven aan de ruimte.
In principe kun je in elk type huis een massakachel kwijt; het ontwerp stem je af op de ruimte. Vanwege de massa is deze kachel over het algemeen wel groter dan een houtkachel, maar deze massa kun je bijvoorbeeld weer benutten om een bank of muur te verwarmen.
2. Heat pipes: douchen met zonnewarmte
Als je weleens kampeert, dan ken je vast de buitendouche: een zwarte zak met water die wordt opgewarmd door zonne-energie. Wil je thuis ook douchen met zonnewarmte, overweeg dan een zonneboilersysteem te installeren met een aantal heat pipes op je dak. Deze glazen buizen van zo’n anderhalve meter lang doen hetzelfde als de campingdouche, maar dan beter, dankzij een speciale vloeistof die de warmte naar het buffervat met water transporteert.
Heat pipes zijn iets duurder dan de meer gangbare vlakkeplaatcollectoren, maar leveren meer warmte als de zon lager staat, dus in het voor- en najaar. Benieuwd hoe dat eruitziet? Neem dan eens een kijkje in het aardehuis van Paul, die ook doucht met warmte van de zon.
Wil jij ook douchen met zonnewarmte? Ontdek of een zonneboiler geschikt is voor jouw woning.
3. Natuurlijke waterzuivering met een helofytenfilter
Met het besproeien van je tuin of doorspoelen van je toilet gebruik je onnodig veel kostbaar leidingwater. Met een helofytenfilter verbruik je minder drinkwater omdat je (een deel van) het water zelf zuivert en weer gebruikt. Het is een zeer milieuvriendelijke technologie, omdat moerasplanten (helofyten) en goede bacteriën het werk doen.
Er bestaan verschillende soorten helofytenfilters: van grote rietbedden voor meerdere huishoudens tot kleine bakken met planten voor bijvoorbeeld woonboten. Maar het idee is hetzelfde: afvalwater zakt door een plantenlaag en wordt door de bacteriën in het wortelstelsel gezuiverd. Een helofytenfilter vereist weinig onderhoud en verhoogt ook nog eens de biodiversiteit, omdat het een habitat voor verschillende soorten planten en dieren is.
Helly gebruikte een helofytenfilter voor de verduurzaming van haar dieselboot naar waterwoning. Neem een kijkje bij Helly thuis
4. Het composttoilet voor een beter milieu
Met een composttoilet verlaag je je waterbehoefte én draag je bij aan een beter milieu. Het toilet is namelijk niet aangesloten op het riool. Je bedekt je behoeften met organisch materiaal, zoals zaagsel of houtsnippers. Dit werkt absorberend en vermindert geurtjes, maar bevordert ook het composteerproces.
Met een composttoilet is het wel van belang dat je de inhoud kwijt kunt op een composthoop of in een compostbak, en dat je die af en toe omschept om te beluchten. Na verloop van tijd ontstaat er voedzame compost waarmee je de bodem van je tuin kunt verbeteren. Zo is het composttoilet een duurzaam en circulair alternatief voor de ‘normale’ wc.
Haal meer uit je huis
Ben je benieuwd wat jouw huis waard is, wil je meer weten over verduurzamen of ben je nieuwsgierig naar hoe de markt zich ontwikkelt in jouw buurt? Voeg dan je huis toe aan je funda-account.