Verbouwen? Hier moet je op letten

1 minuten leestijd

Hoe overleef ik mijn verbouwing?

Verbouwen kan stressvol zijn, maar het hoeft niet. Met een beetje voorbereiding kom je namelijk al een heel eind. Wil jij je verbouwing zonder veel stress en gedoe overleven? Met deze checklist kom jij straks in een prachtig, ‘af’ huis terecht.

Een verbouwing levert veel extra werk op. Van het zoeken naar een goede aannemer tot het regelen van de juiste vergunningen. Als je van tevoren weet wat je wilt en hoeveel het mag gaan kosten dan scheelt het je straks veel verbouwingsstress. Doorloop voordat je enthousiast aan het verbouwen slaat eerst nog even deze 7 stappen.

  1. Weet wat je wil, tot in detail

    Een verbouwing is niet ‘alleen maar’ dat muurtje wegbreken of die keuken of badkamer erin zetten. Leidingen moeten worden verlegd, plafonds gesloopt en vloeren opengemaakt. Het is handig om alles tot in detail op een rijtje te hebben, voordat je met verbouwen begint.

  2. Hoe ga je het betalen?

    Probeer helder te krijgen wat de verbouwing gaat kosten en hoe je die gaat bekostigen. Met een globale offerte van de aannemer kan de bank al bekijken of dat bedrag is te dekken met een extra hypotheek. Vooral belangrijk: hoeveel extra maandlasten gaat die extra hypotheek kosten? Je bezoekje aan de bank is meteen een mooie gelegenheid om de rest van je financiën eens onder de loep te nemen. Zo zou het aantrekkelijk kunnen zijn om je hele hypotheek over te sluiten, tegen een lagere rente. Spaargeld gebruiken om te investeren in het huis kan natuurlijk ook. Kijk goed hoeveel geld je nodig hebt om aan te houden als buffer. Houd ook spaargeld achter de hand voor onverwachte verbouwingskosten.

  3. Houd rekering met extra kosten

    Van het huren van een container voor sloopafval, bouwleges aan de gemeente, een kraan huren voor het uitgraven van de fundering tot parkeerkosten voor de aannemer. Het zijn allemaal kosten die niet in de offerte van de aannemer of badkamerleverancier staan. Toch kunnen ze flink oplopen. Vergeet ook niet de afhaalmenu’s of het eten in restaurants als je tijdelijk geen keuken hebt, bezoekjes aan de bouwmarkt voor verf en behang, en neem ook de notariskosten en bankkosten in je schatting mee. Verbouwen kost gewoon veel meer dan het bedrag dat op de offerte van de aannemer staat.

  4. Check die vergunning

    Een aanbouw kan vergunningvrij. Maar als daarvoor de halve gevel moet sneuvelen, zou het kunnen dat je toch een vergunning moet hebben. Ook kan een bestemmingsplan de verbouwplannen doorkruisen. Check bij de gemeente vooraf wat wel en wat niet kan. Blijkt een vergunning nodig te zijn? Een architect of constructeur kan dan een bouwaanvraag doen. Reken wel op 8 tot 14 weken doorlooptijd; dat is de totale tijd tussen het indieningsverzoek tot de feitelijke uitvoering ervan. Denk je dat het zo'n vaart niet zal lopen met de noodzaak van die vergunning, maar is een ambtenaar van de gemeente afdeling Bouw- en Woningtoezicht wakker geworden en blijkt je verbouwing illegaal? Dan kan de gemeente de bouw stilleggen totdat je de vergunning wel rond hebt.

  5. Bedenk waar (en hoe!) je gaat wonen

    3 maanden niet thuis kunnen douchen, koken in de garage op een campinggasstelletje of verkleumen achter de opengebroken gevel. Tijdens een verbouwing is het woongenot toch een stuk minder. Als je drastisch moet verbouwen in je nieuwe woning, probeer dan nog te kunnen blijven wonen in je oude huis. Kan dit niet en moet je grondig verbouwen terwijl je al in je nieuwe huis woont? Vlucht dan regelmatig weg voor het bouwstof en boek bijvoorbeeld een hotelletje of huisje met knisperend schone lakens en een heel groot ligbad.

  6. Vertel het de buren

    Je buren gaan de zaag- en boorgeluiden niet waarderen. Doe daarom aan verwachtingsmanagement. Houd ze op de hoogte van de werkzaamheden en beloon achteraf hun geduld met een bloemetje of taart, of een etentje in jullie nieuwe keuken.

  7. Een verbouwing duurt altijd langer dan je denkt

    Heel Nederland verbouwt, en dat is te merken. Aannemers zijn druk, banken zijn druk, leveranciers zijn druk en architecten zijn druk. Goed voor hen, maar niet voor wie haast heeft. Op alle vlakken kan je verbouwing vertraging oplopen. Zorg dus voor rek in de planning, dat scheelt stress.