Een nieuwbouwwoning in 9 stappen

1 minuten leestijd

Bij een nieuwbouwhuis gaat het nét weer anders dan bij bestaande bouw

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis en er komt hélemaal veel kijken bij het kopen van een nog niet gebouwd huis. Het gaat allemaal net even anders dan bij een bestaande woning. Dit zijn de 9 stappen waar je aan moet denken bij het kopen van een nieuwbouwwoning.

  1. Kies een buurt

    Als mensen met verhuisplannen hun woonwensen op een rij gaan zetten, dan heeft de buurt waar ze zouden willen wonen de eerste prioriteit, zo blijkt uit onderzoek. Droomt de één van een vrije kavel voor zelfbouw in de polder, zoekt de ander juist de reuring van een multiculturele stadswijk.

  2. Een nieuwbouwhuis kiezen

    Wordt het de hoekwoning, of toch die tussenwoning met die fijne tuin op het zuiden? Al is de plattegrond nog zo gedetailleerd, het is vaak lastig een voorstelling te maken van hoe het er precies van binnen en buiten uit gaat zien. Een bezoek aan de locatie van het project kan helpen. Sommige projectontwikkelaars en makelaars maken gebruik van hulpmiddelen zoals 3D-simulaties en virtual reality, zodat je kunt zien hoe je toekomstige droomwoning eruit ziet.

  3. Check de financiële haalbaarheid

    Houd er rekening mee dat banken verplicht zijn kosten in rekening te brengen voor hypotheekadvies. Wel kunnen ze meestal een gratis mini-advies geven. Weet je niet zeker of je het huis überhaupt kan betalen? Zorg dat je een goedkopere optie op een ander bouwnummer achter de hand houdt.

  4. Kosten lopen op

    Bij een nieuwbouwhuis gaat de betaling net even anders dan bij een bestaand huis. Het hele hypotheekbedrag gaat in een bouwdepot. Vanaf die rekening betaalt de koper de facturen voor het kopen van de grond en de aanneemtermijnen aan de bouwer. Over de hypotheek betaalt de koper rente, maar over het bouwdepot krijgt hij weer rente. In het begin zijn er dus heel weinig extra woonlasten, maar die worden meer naarmate de bouw vordert.

  5. Het grote wachten

    Voor wie nog een woning moet verkopen, breekt een spannende tijd aan. Want wanneer zet je het oude huis te koop? De makelaar kan adviseren of het slim is je huis zo snel mogelijk te koop te zetten, of beter nog even te wachten. Ook kan hij onderhandelen over de datum van oplevering van je oude huis. Houd intussen goed in de gaten of de aannemer de in het koopcontract afgesproken bouwtijd in acht neemt. In het contract staat bijvoorbeeld wanneer de bouw moet beginnen en hoeveel dagen hij er maximaal over mag doen.

  6. Bestellen en plannen

    Projectontwikkelaars laten de keuze voor zaken als keuken en badkamer steeds vaker vrij aan de consument. Als duidelijk wordt wanneer de opleverdatum is, wordt het tijd om deze zaken uit te zoeken en te bestellen. Zo kunnen leveranciers meteen ermee aan de slag als het huis klaar is.

  7. Maak kennis met de buren

    In een nieuwbouwproject zit je allemaal in hetzelfde schuitje. De nieuwe buren hebben uiteraard dezelfde vragen en problemen. Maak een Whatsappgroep of Facebookgroep aan, waarbinnen jullie informatie kunnen uitwisselen. Nieuwbouwkopers richten vaak ook een officiële kopersvereniging op namens welke ze communiceren met de makelaar.

  8. De oplevering

    Helaas kan je nieuwe huis bij oplevering niet helemaal vlekkeloos zijn. De gemiddelde nieuwbouwwoning heeft vijftien gebreken, berekende Vereniging Eigen Huis. Neem daarom een expert mee bij de opleveringskeuring. Van de keuring krijg je een rapport, ondertekend door koper en aannemer. De laatste is verplicht de gebreken binnen drie maanden te herstellen.

  9. Klussen en verhuizen

    Eerst de vloer erin en dan de keuken? Of andersom? En mag er op de muren van een nieuwbouwhuis behang en verf? Vraag de aannemer om advies voor de afwerking. Ben je nu een trotse bezitter van een tuin? Bedenk dat die bij een nieuwbouwhuis nog moet worden aangelegd, mét de bijbehorende kosten.