Onderhandelen over de prijs

1 minuten leestijd

8 onderhandeltips uit de praktijk

Het lijken twee gescheiden werelden: de beurs en de boerenmarkt. Toch hebben ze één ding gemeen: het is dé plek waar onderhandeld wordt. 8 tips uit de praktijk.

Tips vanaf de beursvloer

  1. Weet waar je over onderhandelt

    Op de beurs zit een bedrijf achter een aandeel, dan is het handig om zo veel mogelijk over dat bedrijf te weten te komen. Hoe staat het bedrijf ervoor? Wat hebben ze in het verleden op de beurs gedaan? Als je een huis koopt, moet je ook weten wat je koopt. Wat is de staat van het huis? Is er achterstallig onderhoud? Als je dat weet, kun je beter onderhandelen over de prijs.

  2. Wat is het waard?

    Je kunt niet onderhandelen als je niet weet wat het waard is. Op de beurs kijk je onder meer naar de concurrenten: wat wordt op de beurs betaald voor een vergelijkbaar bedrijf. Zo moet je ook weten wat de waarde van het huis is dat je op het oog hebt, dan weet je ook wat een redelijke prijs is en sta je sterker in je onderhandelingen. De waarde vind je in het kadaster, maar ook online. Dat wil zeggen, de waarde van vergelijkbare huizen die zijn verkocht. Wat is daarvoor betaald?

  3. Zet je pokerfacer op

    Op de beurs kun je onderhanden door een order in te leggen waarbij je bepaalde gegevens verborgen houdt. Zo tast de tegenpartij in het duister. Bij huizen is dat ook van belang. Huizen zijn ook, of vooral, emotie. Als je denkt: dit is het!, laat dat dan vooral niet zien. Want daarmee geef je de verkopende partij macht. Ze weten immers dat je het graag wilt en kunnen de prijs opschroeven.

  4. Neem een makelaar mee

    Net als bij het kopen van een aandeel dat je al lang volgt, kan je droomhuis dat je al maanden in de gaten houdt, als je ‘kindje’ gaan voelen. Dan kan het moeilijk zijn om objectief de onderhandelingen in te gaan. Of misschien heb je daar gewoon geen zin in. In beide gevallen neem je liever een makelaar in de arm. Hij of zij helpt je om je hoofd koel te houden bij het onderhandelen.’

Tips vanaf de boerenmarkt

  1. De tegenpartij is niet je vriend

    Op de boerenmarkt kent iedereen elkaar. Tot het moment dat er wordt onderhandeld. Dan zijn ze geen vrienden meer, maar vijanden. Beiden willen namelijk een zo goed mogelijke prijs eruit slepen. En dat kan alleen als je je gevoel uitschakelt. Pas als de deal rond is, kun je samen weer een borrel drinken.

  2. Loop gerust weg

    Als je merkt dat degene met wie je onderhandelt niet wil meebewegen, loop dan gerust weg. Als het handjeklap niet opschiet, is er altijd wel een boer die zich omdraait en wegloopt. En ja, dan wordt het interessant. Geeft de verkoper in, of blijft hij met zijn waar zitten? Dat kun je ook doen als je een huis koopt. Zeg gerust dat het je laatste bod is. Of dat je ’s middags wilt weten of de koop doorgaat. Dan wordt de verkopende partij toch wat zenuwachtiger.

  3. Stel een plafond in

    Een koe willen, maar er uiteindelijk niet voor kunnen betalen; dat kan gebeuren als je je laat meeslepen in de onderhandelingen. Weet daarom wat je kunt en wilt besteden. Dat klinkt logisch, maar veel mensen weten dat niet als ze gaan onderhandelen over de prijs van een huis.

  4. Boerenverstand

    Onderhandelen is geen hogere wiskunde, je gewone gezonde verstand gebruiken brengt je al een heel eind. Leuk huis gezien? Zet alle plussen en minnen op een rij en bepaal op basis daarvan de vraagprijs.

Laat een makelaar voor je onderhandelen

Een makelaar is een ervaren onderhandelaar en heeft bovendien onmisbare kennis, bijvoorbeeld over de lokale markt en recente transactieprijzen van vergelijkbare woningen. Zo weet je zeker dat je het maximale uit de ondehandelingen haalt.

Vind een NVM-makelaar Meer over bieden en onderhandelen