Wat doet een aankoopmakelaar?
Met een aankoopmakelaar sta je er niet alleen voor
Voor het eerst een woning kopen kan spannend zijn. Een aankoopmakelaar helpt je met het vinden van een woning, gaat mee bij een bezichtiging of leest als je wilt alleen even mee met het koopcontract.
Wanneer schakel ik een aankoopmakelaar in?
Je kunt een aankoopmakelaar inschakelen op verschillende momenten en voor verschillende opdrachten:
Hulp bij het zoeken
Bespreek je woonwensen met de aankoopmakelaar en laat hem of haar voor jou zoeken. Huizen worden op dit moment in razendsnel tempo verkocht. Je makelaar weet welke woningen binnenkort op funda komen. Die kennis geeft jou een voorsprong. Bovendien kan dit verrassende resultaten opleveren (want je makelaar kijkt naar iets waar jij in eerste instantie misschien niet aan gedacht zou hebben). Hij kan je ook laten weten dat wat jij graag zou willen niet realistisch is en dat je je woonwensen moet bijstellen. Misschien niet leuk om te horen, maar dit scheelt je achteraf een hoop tijd en teleurstelling.
Bezichtigen
Een makelaar kan je ook helpen door mee te gaan bij het bezichtigen van een woning. Hij of zij let waarschijnlijk nét weer op andere dingen dan jijzelf doet. Bovendien heb je met een aankoopmakelaar een streepje voor als er veel gegadigden zijn voor een woning. De verkoper weet dat jij een serieuze kandidaat bent als je samen met een aankoopmakelaar wilt komen bezichtigen.
Advies
Je hebt een woning gevonden, maar twijfelt bijvoorbeeld nog over de ontwikkelingen van de buurt, hoe je het best de onderhandeling aanpakt, of de woning wel echt het geschikte huis voor je is, of dat de koopakte wel helemaal klopt. Oftewel, je kunt wel wat advies gebruiken. Vraag bij een makelaar na hoe hij je hierin kan adviseren. Met zijn expertise ben jij in staat de juiste beslissing te maken.
Onderhandelen
Je vindt het spannend om voor het eerst te onderhandelen en weet niet goed waar te beginnen. Daarnaast komt er bij het kopen van een huis veel emotie kijken, je wilt tenslotte graag eigenaar worden. Intussen voel je de druk van de concurrentie. Een aankoopmakelaar heeft deze emotie niet en kan objectiever een onderhandeling ingaan. Ook kan hij een goede strategie met je bepalen en ervoor zorgen dat je niet méér voor het huis betaalt dan je van plan was, dan financieel haalbaar is, of dan dat het waard is. In het gunstigste geval koopt hij de woning voor een betere prijs aan dan je zelf was gelukt.
Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen? Dit zijn de voordelen van een aankoopmakelaar
Het hele koopproces
Wil je het liefst het hele proces uit handen geven? Ook dat kan. De aankoopmakelaar helpt je met het zoeken, bezichtigen en al het geregel tot aan de sleuteloverdracht. Je kunt zo volop profiteren van zijn kennis.
Elk makelaarskantoor zal rondom de aankoop met andere diensten werken. Bovenstaand is slechts een aantal opties die in veel gevallen bespreekbaar zijn.
Hoe vind ik een makelaar die bij me past?
Bij het inschakelen van een aankoopmakelaar voor het hele aankoopproces, werk je de komende periode veel met elkaar samen. Wel zo fijn als je een goede klik hebt met de makelaar en het kantoor en vertrouwen in ze hebt. Zoek naar een aankoopmakelaar die de omgeving goed kent – en daardoor op de hoogte is van alle ontwikkelingen – en lees eventueel de makelaarsbeoordelingen op funda. Vraag hem vervolgens zelf naar de mogelijkheden om een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek in te plannen.
Wat kost een aankoopmakelaar?
De kosten van een aankoopmakelaar, verschillen per makelaar. Sommige makelaars rekenen een percentage van de aankoopprijs als vergoeding, andere makelaars werken met een vast tarief.
Dit levert een aankoopmakelaar je op
De kosten voor het inschakelen van een aankoopmakelaar verschillen per kantoor en zijn ook afhankelijk van de diensten die je afneemt. Weet dat deze kosten niet met je hypotheek meegefinancierd kunnen worden; je moet het dus van je eigen geld betalen. Dit is wat je ervoor terug krijgt:
De ervaring en expertise van een professional. Daarnaast heeft een aankoopmakelaar goed inzicht in de recente verkopen in de omgeving.
Iemand die je andere inzichten kan geven, je blik kan verruimen en/of je kan helpen om je woonwensen bij te stellen waardoor ze realistischer worden en je meer kans hebt een geschikte woning te vinden.
Een aankoopmakelaar houdt alle marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten en kan daardoor snel schakelen wanneer jouw droomwoning in de verkoop komt.
Iemand die het koopcontract voor je controleert.
Begeleiding bij de inspectie voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt. Is alles zoals was afgesproken?
Een aankoopmakelaar kan een goede strategie voor het bieden uitzetten en de juiste prijs bepalen.
Hij bewaakt alle belangrijke data en zal tijdig met je overleggen of alles geregeld is. Denk bijvoorbeeld aan de data voor de ontbindende voorwaarden die in de koopakte zijn opgenomen.
Jij ziet jezelf er al helemaal wonen en wilt niets liever dan het huis bemachtigen, maar een aankoopmakelaar handelt zonder die emotie. Het emotieloos onderhandelen kan ervoor zorgen dat hij een lagere koopsom weet te bereiken dan jou was gelukt.
Benieuwd wat je voor een aankoopmakelaar betaalt? Bekijk de kosten van een aankoopmakelaar
Het verschil tussen een verkoop- en aankoopmakelaar
Alle huizen die je op funda ziet staan, staan bij een makelaar in de verkoop. Deze verkoopmakelaars komen op voor de belangen van de verkoper en kunnen – en mogen – een potentiële koper niet adviseren met betrekking tot het kopen van die woningen.
Een aankoopmakelaar werkt juist voor de koper en komt voor diens belangen op, wat een succesvolle aankoop ten goede komt.
Meer vragen en antwoorden
Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen
Wat is het verschil tussen een aankoop- en verkoopmakelaar?
Een verkoper wil een zo hoog mogelijke prijs krijgen voor zijn woning, een koper wil zo min mogelijk betalen. Deze tegenstrijdige belangen kunnen en mogen nooit door dezelfde makelaar behartigd worden. Daarom komt een makelaar in de rol van verkoopmakelaar alleen op voor de belangen van een verkoper. Een aankoopmakelaar komt alleen op voor de belangen van een koper.
Waarom heb ik een aankoopmakelaar nodig?
Een aankoopmakelaar is geen verplichting, maar kan van grote toegevoegde waarde zijn. Hij of zij kan je adviseren, een strategie bepalen en alle grote stappen in het hele koopprijs bewaken en begeleiden. De aankoopmakelaar heeft de nodige ervaring en expertise om ervoor te zorgen dat jouw droomhuis ook echt van jou wordt!
Kan ik ook zonder aankoopmakelaar een huis kopen?
Je bent niet verplicht een aankoopmakelaar in te schakelen wanneer je je eerste huis gaat kopen. Heb je behoefte aan advies, begeleiding en net dat beetje extra zekerheid? Dan biedt het inschakelen van een aankoopmakelaar uitkomst. Zo weet je zeker dat je het hele koopproces goed doorloopt.
Wat kost een aankoopmakelaar?
De kosten van een aankoopmakelaar, verschillen per makelaar. Sommige makelaars rekenen een percentage van de aankoopprijs als vergoeding, andere makelaars werken met een vast tarief.
De voordelen van een aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis en staat je bij in het hele proces. Dat heeft veel voordelen. Een aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar kiezen
Met een aankoopmakelaar is het een stuk makkelijker om een huis te vinden en een bod te doen. Vaak levert een makelaar ook een betere prijs op. Je kiest zelf waar in het koopproces je de hulp van een makelaar inroept.