Wonen in een monument: de kosten
Best een uitdaging: energiekosten laag houden in een monument
Dat wonen in een monument bijzonder is hoeven we niet uit te leggen. Maar hoe zit dat eigenlijk met de kosten, zoals onderhoud? En hoe houd je bijvoorbeeld de energiekosten laag?
Laten we wel wezen, dat monumentaal wonen is heel fijn. Je hebt een bijzonder huis op dito plek. Maar het betekent ook wat. Het onderhoud is bijvoorbeeld net even anders dan bij een ‘gewoon’ huis. En je kunt niet zomaar even de boel verbouwen. Er gaat, kortom, tijd en geld in zitten. Niet erg, maar wel iets om op voorbereid te zijn.
Weet waar je aan kunt kloppen
De meeste monumentale panden hebben vrij hoge onderhoudskosten. Van eigenaren wordt verwacht dat zij de monumentale waarden van hun huis in stand houden. En dat kan in de papieren lopen. Verrotte houten kozijnen? Daar kun je geen kunststof exemplaren voor in de plaats zetten. Oude houten balken kun je niet zomaar vervangen voor ijzeren.
In sommige gevallen moet er een ambachtsman aan te pas komen om de boel te repareren. En soms moeten er oude materialen worden gebruikt die nou net weer niet bij de lokale bouwmarkt te koop zijn. Er staat gelukkig ook iets tegenover. Je kunt bijvoorbeeld bij groot onderhoud of restauratie gebruik maken van laagrentende financiering van het Restauratiefonds. Wil je weten wat de staat is van het pand dat je op het oog hebt, en tegen welke (onderhouds)kosten je dus kunt aanlopen, dan kun je de Quick Scan van de Restauratiewijzer en de Monumentenwacht gebruiken.
Energielabel vs. monument
Een energielabel is niet verplicht bij monumenten. Eigenaren hebben van de overheid wel een voorlopig energielabel gekregen, maar zijn niet verplicht om deze om te zetten in een definitief label bij verkoop. In het kort: een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en hoe hoog het energieverbruik is. Voor monumenten sluiten de adviezen die horen bij het energielabel niet goed aan bij het pand. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de historische bouwtechniek en de beperkingen die dit oplevert voor mogelijke toepassingen. Dat wil niet zeggen dat je niks kunt doen, ook in een monument zijn er mogelijkheden voor het verlagen van de energierekening.
Geduld is een schone zaak
Een monumentaal pand isoleren kan, maar vergt enig geduld. Zo kun je niet zomaar een centrale verwarming aanleggen, mocht die er nog niet zijn, en kun je bij de meeste monumenten geen dubbel glas laten plaatsen. Het goede nieuws is dat er speciaal monumentenglas is. Dat is dun glas met isolerende eigenschappen.
Weet wat je doet en wat de mogelijkheden zijn
Dat monumenten duurzaam zijn, daarover hoeven we niet over in discussie te gaan. Ze gaan immers al eeuwenlang mee. Hoewel het energiezuiniger maken van een monument wel wat voeten in de aarde heeft. Zoiets als een historisch pand isoleren en tochtvrij maken kan bijvoorbeeld niet altijd. Het kan zelfs negatieve gevolgen voor het pand hebben als dat goed gedijt bij een bepaalde luchtvochtigheid. Laat je dus goed informeren door een expert die weet wat wel en niet kan. En welke energiebesparende mogelijkheden er zijn.
Wat betreft die energiebesparende maatregelen is het goede nieuws dat er ook hiervoor financieringsmogelijkheden zijn. Vinden deze werkzaamheden plaats in combinatie met een restauratie of onderhoud dan kun je denken aan de Monumenten-hypotheek. Ook kunnen in bepaalde regio’s die energiebesparende aanpassingen van monumenten tegen een gunstige rente gefinancierd worden.
Mooie plannen, haalbaar?
Weten waar je aan begint? Met de Restauratiewijzer kun je gebruik maken van een uitgebreid stappenplan, informatie en deskundige hulp. En heel handig: je kunt meteen berekenen of dat wat je wilt doen ook financieel haalbaar is.