De voordelen van een aankoopmakelaar

5 minuten leestijd

Waarom een aankoopmakelaar van toegevoegde waarde is

Er zijn veel voordelen om met een aankoopmakelaar een huis te kopen. Een aankoopmakelaar helpt je een huis te vinden dat past binnen jouw budget en behartigt jouw belangen richting de verkoper. Bovendien ben je met een aankoopmakelaar vaak eerder op de hoogte van nieuw aanbod en kom je beslagen ten ijs tijdens bezichtigingen en onderhandelingen.

Twijfel je of je wel of geen aankoopmakelaar wilt inschakelen? Een huis is een van de grootste aankopen in je leven. Vaak moet je in een kort tijdbestek beslissen over iets waar je veel geld aan gaat uitgeven. Het is fijn als er iemand met je meekijkt, jou adviseert en het best mogelijke resultaat voor jou probeert te bereiken.

Hieronder beschrijven we de belangrijkste voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar.

Toegevoegde waarde: een aankoopmakelaar is objectief

Dat charmante oude huis waar jij je al helemaal ziet wonen, is misschien wel een bouwval. Natuurlijk moet jouw gevoel goed zijn bij een huis, maar het is onverstandig je alleen daardoor te laten leiden. Een aankoopmakelaar kijkt objectief naar een woning en kan je op basis van feiten adviseren of het verstandig is om een huis wel of juist niet te kopen.

Sneller een huis vinden met een realistische zoekopdracht

Je droomt van een jarendertighuis met een tuin op het zuiden in het centrum van een grote stad … Maar je hebt een budget voor een klein appartement ... Een aankoopmakelaar bekijkt op basis van je wensen en eisen wat wél haalbaar is binnen jouw budget, zodat je gerichter kunt gaan zoeken. Daarmee bespaar je jezelf tijd én mogelijke teleurstellingen.

Een aankoopmakelaar is eerder op de hoogte van nieuw aanbod

Een aankoopmakelaar weet dankzij zijn of haar netwerk vaak al eerder welke woningen in de verkoop gaan; dat geeft jou een voorsprong. Ook handig als je zelf geen tijd hebt om de hele dag het nieuwste woningaanbod in de gaten te houden. Een aankoopmakelaar geeft jou een seintje als er een huis te koop komt dat aan jouw wensen voldoet. Zo ben je er op tijd bij om een bezichtiging in te plannen.

Een aankoopmakelaar helpt je om slim te bieden

Welk bod moet ik uitbrengen? Dit is een lastige vraag waar veel kopers mee worstelen. Je wilt graag een huis kopen, maar niet te veel betalen. Een aankoopmakelaar heeft toegang tot informatie over bijvoorbeeld de transactieprijzen van vergelijkbare woningen en kan inschatten wat een woning waard is. Hij of zij kan je daardoor adviseren over wat een goed bedrag is om te bieden. En of het slim is om bijvoorbeeld roerende zaken of bepaalde voorwaarden mee te nemen in een bod, om meer kans te maken om het huis te kopen. Ook fijn: je aankoopmakelaar voert de onderhandelingen voor jou.

Een aankoopmakelaar helpt je aan je onderzoeksplicht te voldoen

Als koper ben je verplicht zelf gedegen onderzoek te doen voordat je een huis koopt. Hoe is bijvoorbeeld de onderhoudsstaat van de woning en is het nodig om een bouwkundige keuring te laten doen? Zijn er ontwikkelingen of bouwplannen in de omgeving die van invloed kunnen zijn op jouw woonplezier? En zijn er juridische verplichtingen aan het huis verbonden, zoals erfpacht? Dit zijn allemaal zaken die je zelf dient te onderzoeken. Een aankoopmakelaar neemt dit voor jou uit handen en geeft jou hierin advies.

Een aankoopmakelaar behartigt jouw belangen

Als potentiële koper voel je je misschien een ‘klant’ van de verkoopmakelaar. Maar een verkoopmakelaar kan en mag slechts het belang van één partij dienen: dat van de verkoper. Voor die verkoper wil de verkoopmakelaar een goede deal sluiten en een zo hoog mogelijke prijs zien te krijgen. Wel zo fijn dus als iemand ook jóúw belangen dient, zodat je niet de hoofdprijs betaalt. Een aankoopmakelaar doet er alles aan om voor jou een huis onder de beste voorwaarden en condities aan te kopen.

Een aankoopmakelaar wekt vertrouwen bij de verkoper

Als je een aankoopmakelaar hebt, gaat de verkoper ervan uit dat je een serieus geïnteresseerde koper bent en dat je je goed hebt verdiept in het huis en je financiële mogelijkheden. Dat maakt je aantrekkelijker om zaken mee te doen ten opzichte van kopers zonder aankoopmakelaar. Hierdoor kun je een streepje voor hebben bij bijvoorbeeld het maken van een bezichtigingsafspraak en in het biedingsproces.

Een aankoopmakelaar neemt je werk uit handen

Bij het kopen van een huis komt een hoop regel- en papierwerk kijken. Een aankoopmakelaar neemt je dat werk en bijbehorende stress uit handen. Hij of zij beoordeelt de koopovereenkomst en kan je helpen met het regelen van een taxatie, notaris en bouwkundige keuring. De aankoopmakelaar houdt de data van eventuele ontbindende voorwaarden in de gaten en kijkt de stukken van de notaris na. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Een aankoopmakelaar weet wat jouw rechten en plichten zijn

Soms loopt het aankoopproces anders dan je verwacht. De verkoper gaat bijvoorbeeld na een mondeling akkoord opeens in zee met een andere bieder. Een aankoopmakelaar weet wat je rechten en plichten zijn en adviseert jou in zulke situaties. Ook als je na de sleuteloverdracht verborgen gebreken ontdekt, kun je vaak nog een beroep doen op je aankoopmakelaar. Een verborgen gebrek dien je binnen twee maanden nadat je het hebt ontdekt te melden. De aankoopmakelaar verzorgt de communicatie met de verkoper of verkopend makelaar.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Je kunt een huis kopen zonder de hulp van een makelaar; jij hebt misschien eerder een huis gekocht en weet wat daarbij komt kijken. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de huizenprijzen. Mocht het niet lukken, overweeg dan toch om een aankoopmakelaar in te schakelen. Als je buiten je huidige woonplaats zoekt, is het altijd verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. De prijzen tussen plaatsen en steden onderling kunnen nogal verschillen. In jouw eigen woonplaats is men misschien gewend om flink te overbieden, terwijl dat in andere plaatsen veel minder kan zijn. Een aankoopmakelaar behoedt jou ervoor dat je te veel betaalt. Ook weet een lokale aankoopmakelaar in welke buurt je het best kunt zoeken en is hij of zij op de hoogte van geplande ontwikkelingen.

Een makelaar adviseert óf de koper, óf de verkoper. Een makelaar in de functie van aankoopmakelaar is er om de belangen van de koper te behartigen. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, inzicht in data en weet waar jouw kansen liggen. Hij kan je helpen met het proces van een huis zoeken tot aan de sleuteloverdracht. Het is vaak ook mogelijk om de aankoopmakelaar alleen in te schakelen voor bijvoorbeeld de onderhandelingen.

De kosten van een aankoopmakelaar, verschillen per makelaar. Sommige makelaars rekenen een percentage van de aankoopprijs als vergoeding, andere makelaars werken met een vast tarief.

Ervaar zelf de voordelen van een aankoopmakelaar

Wel of geen aankoopmakelaar inschakelen? Ontdek zelf de voordelen. Het helpt om verschillende aankoopmakelaars met elkaar te vergelijken. Maak bijvoorbeeld vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek met een paar aankoopmakelaars in de buurt waar je een huis zoekt.

Vind een NVM-makelaar Lees meer over de kosten van een aankoopmakelaar