Het energielabel aanvragen

2 minuten leestijd

Zo vraag je een energielabel aan

Sinds 2015 ben je verplicht een definitief energielabel aan te leveren op het moment dat je je huis verkoopt. Dit label varieert van A (zuinig) tot G. Hoe je die aanvraag precies doet, lees je hieronder.

Wil je je huis te koop aanbieden via een advertentie, bijvoorbeeld op funda? Dan ben je verplicht te vermelden welk (definitieve) energielabel het huis heeft. Sinds 2022 kan de Inspectie Leefomgeving en Transport hier op handhaven. Op de site Mijnoverheid.nl kun je je huidige energielabel vinden en downloaden. Kijk onder het thema 'Wonen' bij 'Kadastrale gegevens'. Op het energielabel staat tot wanneer deze geldig is.

Is de datum verlopen, of heeft jouw woning nog geen geldig, definitief energielabel? Of klopt je label niet meer, omdat je je huis energiezuiniger hebt gemaakt? Vraag dan een nieuw energielabel aan vóórdat je je woning te koop zet.

Een energielabel regelen in drie stappen

Voor de aanvraag van een energielabel moet je een vakbekwaam energieadviseur inschakelen. Dat werkt zo:

  1. Maak een afspraak met een energieadviseur die bevoegd is om een energielabel op te stellen. Deze vind je via het EP-register.

  2. De energieadviseur beoordeelt in zo'n één à twee uur tijd de energieprestaties van je huis.

  3. De energieadviseur stelt het energielabel op en laat dit registreren in de landelijke database van de overheid (EP-online). Je ontvangt een afschrift van het energielabel als pdf.

Zo wordt je energielabel bepaald

De energieadviseur beoordeelt je woning aan de hand van 150 verschillende kenmerken, waaronder:

  • de afmetingen

  • de aanwezige isolatie, zoals van het dak en de muren

  • de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen

Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:

  • verwarming

  • warm water

  • ventilatie

  • koeling van de woning

Op het energielabel staat in welke energieklasse jouw woning is ingedeeld, waarbij A++++ de meest zuinige is en G de minst zuinige. Ook staat het energieverbruik erop en aanbevelingen voor verduurzaming van de woning.

Kosten van het energielabel

Een energielabel kost gemiddeld € 258, afhankelijk van je type woning, de woonoppervlakte en de tarieven die de adviseur hanteert (bron: onderzoek Woninglabel, juni 2022). Het loont om de tarieven van verschillende adviseurs te vergelijken.

VEL blijft geldig

Heb je voor 1 januari 2021 via de online tool het vereenvoudigd energielabel (VEL) aangevraagd? Dit energielabel 'oude stijl' blijft tien jaar geldig. Als je een VEL hebt dat nog niet verlopen is, hoeft je dus voorlopig geen nieuw energielabel aan te vragen.

Wat als je geen energielabel aanvraagt?

Verkoop je toch je woning zonder definitief energielabel, dan riskeer je als particulier een boete van € 435. Het voorlopig toegekende label is niet voldoende. Je moet dus altijd een vakbekwaam adviseur inschakelen om deze mogelijke boete te voorkomen.

Niet alle huizen een label

Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke museumverordening hoeven geen energielabel aan te vragen, net als vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2 en recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn. Check hier de volledige lijst met uitzonderingsgevallen, onder het kopje Uitzonderingen.

Energielabel aanvragen: vergelijk adviseurs

Een energielabel vraag je gemakkelijk en snel aan via Woninglabel.nl. Vergelijk adviseurs op prijs, kwaliteit en levertijd.

Vergelijk adviseurs