Van openingsbod tot de overdracht
Tijdlijn naar het tekenen van de leveringsakte
Tussen het eerste bod dat je voor je huis ontvangt en het daadwerkelijk tekenen van de leveringsakte kan nog een behoorlijke tijd zitten. We hebben een tijdlijn voor je gemaakt waarin je in een oogopslag ziet welke stappen er nog moeten worden genomen.
Openingsbod
Na de bezichtigingen van je te koop staande huis zijn er een aantal mensen die serieus geïnteresseerd lijken. Een beetje afhankelijk van de manier waarop je je huis verkoopt, doen zij hun openingsbod. Dat kan in een envelop bij de makelaar zijn, maar ook terwijl ze nog met je in het huis rondlopen. Doe jij of doet je verkoopmakelaar een tegenbod, dan zijn de onderhandelingen geopend.
Onderhandelingen
Jij of je verkoopmakelaar mag met meerdere partijen tegelijk onderhandelen, vooropgesteld dat je dat aangeeft bij de gegadigden. Het staat je vrij de onderhandelingen met een koper af te breken als er bijvoorbeeld een beter bod wordt gedaan door een andere gegadigde. Er mag dus inbreuk worden gedaan op de onderhandelingen. Zolang er nog geen handtekeningen onder het koopcontract staan, zit je als particuliere verkoper formeel nog nergens aan vast. Dit kan anders zijn als de koper een professional is. Hoe dan ook is het wel zo chic om duidelijkheid aan de kopers te verschaffen over de manier waarop je met de biedingen zult omgaan.
Mededelingsplicht
Ook chic, en verplicht: als verkoper moet je de koper op de hoogte stellen van onzichtbare gebreken waarvan je weet dat ze er zijn. Een koper heeft recht op de juiste informatie. Je bent bijvoorbeeld verplicht om een lekkend dak te melden, ook al zie je er op de muren niks van.
Accepteren bod
Op een gegeven moment ben je eruit. Die ene koper biedt meer dan de vraagprijs, wat fijn is want dat verwachtte je niet. Of je kiest juist voor de partij die misschien iets minder biedt, maar wél heel flexibel is qua oplevering. Als verkoper kun je ook dergelijke voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat je uiterlijk drie maanden na de verkoop uit het huis wilt of dat je eerst de herfinanciering voor je nieuwe woning rond wilt hebben. Dit is een kwestie van onderhandelen.
Tekenen voorlopige koopakte
Dan is het zover: jullie spreken af bij jouw verkoopmakelaar en ondertekenen als verkoper én koper het koopcontract. Na de zogenoemde terhandstelling van de koopakte aan de koper gaan de wettelijke drie dagen bedenktijd voor de particuliere koper in. Zijn die dagen voorbij? Dan is het wachten tot het moment dat de ontbindende voorwaarden zijn verstreken en de koopakte onvoorwaardelijk is geworden.
Ontbindende voorwaarden van de koper
Een van de bekendste ontbindende voorwaarden die wordt opgenomen in het koopcontract voor een huis is het voorbehoud van financiering. De koper wil natuurlijk wel zeker weten dat hij een hypotheek kan krijgen om jouw huis te bekostigen. Ook het voorbehoud van een bouwkundige keuring wordt veel gemaakt. Mochten daaruit verborgen gebreken naar voren komen, dan kan de gegadigde koper besluiten de koop toch niet door te laten gaan. Let op: niet bij elk gebrek kun je ontbinden, de kosten voor de gebreken tezamen moeten boven een bepaald bedrag uitkomen.
Ontbindende voorwaarden van de verkoper
Ook als verkoper kun je ontbindende voorwaarden laten opnemen in het koopcontract. Bijvoorbeeld als je huis met een restschuld wordt verkocht. Je laat dan opnemen dat de koop wordt ontbonden als de bank jouw restschuld niet wil financieren.
De laatste inspectie
In het koopcontract bepaal je samen met de koper een datum waarop aan de ontbindende voorwaarden moet worden voldaan, meestal minimaal zes weken na het tekenen van het voorlopige koopcontract. Is dat allemaal gelukt? Dan kan de woning officieel worden overgedragen. Voordat die laatste handtekening bij de notaris wordt gezet, maakt de koper nog een rondje door je huis of je alles volgens afspraak achterlaat.
De overdracht
Je huis verandert officieel van eigenaar als jij en de koper de leveringsakte hebben getekend bij de notaris. Klaar!
De voordelen van een verkoopmakelaar
Een verkoopmakelaar begeleidt je bij elke stap van het verkoopproces, zodat je niets over het hoofd ziet. Bij steeds meer makelaars is het ook mogelijk om een deel van het verkooproces zelf te doen.