Wat zeggen funda’s cijfers over de woningmarkt?

3 minuten leestijd

En wat kun je hiermee als makelaar?

Na een hoopvolle start bleef 2023 uiteindelijk een lastig jaar voor huizenzoekers. Wat waren de belangrijkste trends en ontwikkelingen die we het afgelopen jaar zagen in de funda Index ? En wat zijn interessante ontwikkelingen om het komende jaar in de gaten te houden?

Het in 2022 flink toegenomen vertrouwen onder kopers bereikte in de eerste helft van 2023 een piek. In het eerste kwartaal vertaalde zich dat in een korte opleving van het aantal mensen met koopplannen, maar die stijgende lijn zette niet verder door.

De vraag naar woningen blijft nog steeds groter dan het aanbod. Het aantal nieuwe listings op funda lag vorig jaar lager dan in 2022. In de funda Index zagen we de concurrentie tussen kopers weer toenemen. Waar het aantal contactaanvragen in 2022 steeds lager werd – tot een dieptepunt van gemiddeld nog geen 10 aanvragen per object – namen ze vorig jaar weer toe. In Q4 lag het aantal contactaanvragen 23,7% hoger dan het jaar ervoor. Ook zagen we de voorkeur voor eerst kopen en daarna pas verkopen weer toenemen.

Voor verkopers zijn deze ontwikkelingen gunstig. Het verkoopvertrouwen nam in 2023 dan ook weer voorzichtig toe, na een sterke daling in 2022. Het aantal mensen met verkoopplannen schommelde nogal, maar bleef uiteindelijk min of meer gelijk aan 2022.

Weer vaker overbieden

Na een dip zitten de huizenprijzen sinds afgelopen zomer in een stijgende lijn. Funda-bezoekers merken dat zij weer vaker moeten overbieden. In de funda Index lijkt het erop dat de prijscategorie waarbinnen mensen zoeken opschuift van 2 tot 4 ton naar 3 tot 5 ton. Ook de concurrentie in die prijscategorie is gestegen ten opzichte van eind 2022. De vraag is of dit doorzet.

Belang van goed energielabel

Uit onze onderzoeken van afgelopen jaar bleek dat huizenzoekers duurzaamheid steeds zwaarder meewegen in hun keuze. Daarnaast gelden vanaf dit jaar een aantal maatregelen die het kopen van een huis met een goed energielabel aantrekkelijker maken.

Lees ook: 'Energielabel steeds belangrijker bij aankoop woning'

Toch nam het aantal mensen dat het energielabel belangrijk vindt in het laatste kwartaal van 2023 weer wat af ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dit kan te maken hebben met de licht gedaalde energieprijzen. De vraag is of die trend zal doorzetten in 2024 als de energieprijzen verder zouden dalen.

Verwachtingen voor 2024

Het aantal beschikbare listings op funda vertoont al een aantal kwartalen op rij een dalende lijn, net als het aantal nieuwe listings. Tegelijkertijd verwacht een toenemend aantal mensen dat er weer meer overboden zal gaan worden. En hoewel de verkoopintentie schommelt, neemt het verkoopvertrouwen wel steeds meer toe.

‘Aankoopbegeleiding wordt steeds belangrijker, omdat mensen verwachten dat ze weer moeten overbieden’

‘Dat betekent dat je als makelaar moet voorsorteren op binnenhalen van nieuw aanbod, door jezelf goed te profileren,’ zegt funda’s accountmanager Jeroen Blom. ‘Houd er ook rekening mee dat veel bezichtigers hun eigen woning nog niet verkocht hebben, want eerst kopen wordt weer gebruikelijker. Vraag hen wat ze met hun huidige woning van plan zijn. Aankoopbegeleiding wordt ook steeds belangrijker, omdat mensen verwachten dat ze weer moeten overbieden. Met een aankoopmakelaar staan zij sterker.’

Inzichten toepassen in de praktijk

De cijfers die funda elk kwartaal publiceert in de funda Index zijn volgens Jeroen handig om te gebruiken ter onderbouwing van wat je zelf als makelaar in de markt ziet gebeuren. ‘Dat is niet altijd makkelijk uit te leggen aan de consument, die vaak een heel ander beeld heeft van de markt. Deze cijfers bevestigen in feite wat je weet. Ze helpen om huidige marktontwikkelingen te duiden, de verwachtingen van je klant te managen en je expertise te laten zien.’

Webinar
Gebruik funda-data in je voordeel

Met ruim 70 miljoen bezoeken van zo’n 5 miljoen unieke bezoekers per maand heeft funda een schat aan inzichten over online zoekgedrag. Tijdens dit webinar nemen we je mee in alles wat we van dat zoekgedrag kunnen leren. Zodat jij die inzichten direct kunt toepassen in je dagelijkse werk.

Bekijk het webinar