Doorstromer op de woningmarkt
Verhuis je naar een nieuw huis en wil je je huidige woning verkopen? Als doorstromer is het kopen van een nieuw huis misschien wel extra spannend.
Fris je kennis van de woningmarkt op met onze tips en inzichten
Duik nog wat dieper in het aankoopproces
Dit wordt veel gelezen
Top vijf vragen die doorstromers bezighouden
Nieuw huis kopen: wat is het stappenplan?
Loop de volgende vijf stappen door zodat je goed voorbereid naar jouw nieuwe woning op zoek kunt:
Is voor doorstromers de huizenmarkt gunstig?
Of dit een goed moment is om je huidige woning te verkopen en een andere te kopen ligt aan de huizenmarkt. Laat je informeren hoe die er nu voor staat: Is het druk? Wat is de rentestand? Welke soorten huizen zijn er te koop? Check daarna wat je maandelijks moet en kunt uitgeven aan jouw toekomstige woning. Heb je overwaarde op je huidige woning? Dan kun je die slim inzetten voor je nieuwe huis.
Moet je overwaarde in een nieuw huis stoppen?
Je kunt overwaarde op je woning op verschillende manieren investeren in een volgend koophuis. Gebruik het geld bijvoorbeeld om je hypotheekschuld mee te verlagen. Of om een verbouwing mee te financieren of de aankoopkosten mee te betalen. In al deze gevallen blijft je hypotheekrente fiscaal aftrekbaar.
Hypotheek meenemen naar nieuw huis: kan dat?
Het is niet mogelijk de hypotheek die je had mee te nemen naar een volgend koophuis. Maar de hypotheekvorm kun je wél meenemen. Had je een aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek? Dan is dit misschien aantrekkelijk voor jou. Ook je rentevaste periode kun je in sommige gevallen meenemen. Op dit moment staat de rente zeer laag. De kans is daarom groot dat het geen zin heeft om de rente uit je vorige hypotheek mee te nemen. Die is waarschijnlijk hoger dan de rente van een nieuwe hypotheek.
Van koophuis naar koophuis: hoe pak je de verhuizing aan?
Na het oversluiten of afsluiten van een nieuwe hypotheek begint het pas echt: de verhuizing voorbereiden. Met de verkopers en notaris heb je de datum van de sleuteloverdracht afgesproken. Vanaf die dag kun je daadwerkelijk in je nieuwe woning. Ga je direct over, met inboedel en al? Of geef je jezelf wat tijd om te klussen en de woning meer naar je wens te maken? Maak hoe dan ook een checklist van zaken die je moet regelen: adreswijziging doorgeven aan bekenden en belangrijke instanties, abonnementen aanpassen, verzekeringen oversluiten en inpakken. Voor de daadwerkelijke oversteek kun je een verhuisbedrijf inschakelen.
Voor nóg meer inzichten en hulp van experts
Vind een makelaar
Schakel een expert in bij de aankoop van een huis.
Bereken jouw maandlasten
Met deze calculator krijg je een beeld van wat je gaat betalen.
Ontdek Mijn Huis
Krijg direct inzicht in de waarde van jouw woning.