Huis aankopen

Zodra je bod is geaccepteerd, wordt de koopakte opgesteld. Lever snel alle vereiste gegevens aan voor een vlotte afhandeling.

Laat de aankoop vlekkeloos verlopen met onze tips en inzichten

Duik nog wat dieper in het aankoopproces

Vragen die helpen de koop soepel af te ronden

Wanneer je je persoonsgegevens aan de verkoopmakelaar hebt doorgegeven, wordt de koopakte opgemaakt. Nadat deze is getekend, is het tijd om een aantal zaken te regelen.

De koopakte wordt door de verkoopmakelaar opgemaakt. Laat je niet misleiden door de term ‘voorlopig koopcontract’. Wanneer je tekent, ben je gebonden aan de afspraken die er in de akte staan. Zo ook de verkoper. Het woord ‘voorlopig’ wordt gebruikt omdat het huis nog niet officieel van jou is. Zodra de bedenktijd en ontbindende voorwaarden voorbij zijn, is de koop definitief. Je kunt gaan aftellen naar de dag van de sleuteloverdracht.

Kosten koper wil zeggen dat de koper de kosten voor het overdragen van het huis draagt. Het gaat bijvoorbeeld om de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Deze kosten moet je met eigen geld betalen; je kunt deze kosten niet meefinancieren in de hypotheek.

De notaris is een onafhankelijke partij die rondom de verkoop van een huis alle zaken controleert en vastlegt in een akte van levering. Zo controleert de notaris of koper en verkoper wel bevoegd zijn om te tekenen, of er geen beslag op het huis ligt en of de koopsom op tijd binnen is. Tijdens het verkoopproces is ook de notaris een partij die je kunt raadplegen voor extra informatie of (juridisch) advies.

De bank wil graag zekerheid wat betreft de lening die ze van plan zijn je te geven. Ze willen voorkomen dat de woning minder waard is dan de lening die ze verstrekken. Daarom willen ze dat een onafhankelijke partij de waarde bepaalt. Deze kan berekend worden door een taxateur. Hij of zij is bevoegd om woningen te waarderen en brengt een oordeel uit in een taxatierapport. Jij als koper mag bepalen wie er gaat taxeren. De kosten komen voor jouw rekening en zijn fiscaal aftrekbaar. Hoe sneller je de taxatie regelt, hoe eerder de bank kan aangeven of je de lening krijgt.

Een bouwkundige of bouwtechnische keuring is een onafhankelijk en nauwkeurig onderzoek naar de bouwkundige staat van een huis. Tijdens de keuring kijkt een bouwkundige onder meer naar de constructie van de woning, zoals de fundering, gevels en het dak, en naar de installaties voor gas, water en elektra. Een bouwkundige keuring is verstandig om te doen als je zekerheid wilt hebben over de bouwkundige staat van het huis en om onverwachte kosten voor herstelwerkzaamheden te voorkomen. Dit wordt niet alleen aangeraden bij oudere huizen; ook nieuwe huizen kunnen door een slechte verbouwing of gebrekkig onderhoud gebreken hebben.