Hoe ziet het verkoopproces van mijn huis eruit?
- 4 minuten leestijdJe woning verkopen begint met de juiste verkoopmakelaar
Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt verhuizen en gaat op zoek naar een nieuwe woning. Wat de reden ook is, je gaat een bijzondere periode tegemoet; je huis verkopen is niet niks. Hoe pak je dit aan, waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je huis zo goed mogelijk in de verkoop gaat? In dit artikel nemen we je mee in de stappen die je doorloopt als je je woning gaat verkopen.
Van het zoeken naar een verkoopmakelaar tot het opleveren van je huis. Er is veel om uit te zoeken, te besluiten én te regelen wanneer je je huis gaat verkopen. In deze video leggen we je uit hoe dit proces verloopt.
Stap 1: Vind een verkoopmakelaar
Je huis verkopen begint met het zoeken naar een verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten, komt op voor jouw belangen als verkoper en neemt alle werkzaamheden uit handen: van het promoten van je woning tot en met de sleuteloverdracht. Een verkoopmakelaar kan verschillende kosten in rekening brengen, waaronder courtage, opstartkosten, advertentiekosten en intrekkingskosten.
Een verkoopmakelaar vinden kan via funda, aan de hand van tips van familie of vrienden en beoordelingen van andere verkopers online. Heb je een of enkele makelaars op het oog? Nodig ze uit voor een kennismakingsgesprek om te horen wat hun verkoopstrategie zou zijn voor jouw woning en – ook belangrijk – of je een klik voelt. Alleen zo kom je erachter welke verkoopmakelaar het best bij jou past.
Zo zorg je ervoor dat je huis zo aantrekkelijk mogelijk op de markt komt
Stap 2: Je verkoopstrategie bepalen
Jouw verkoopmakelaar adviseert je over de verkoopstrategie en samen bepalen jullie de vraagprijs van jouw woning. De hoogte van de vraagprijs beïnvloedt hoe snel je je woning kwijt bent en in welke prijsklasse je een volgend koophuis kunt zoeken.
Een ander onderdeel van de verkoopstrategie is de manier waarop je je huis presenteert en onder de aandacht brengt. Dankzij onze miljoenen bezoekers per maand biedt een plaatsing op funda jou de beste kans om een koper te vinden. Een goede online presentatie bepaalt – samen met de verkoopprijs – hoeveel mensen een bezichtiging aanvragen.
Nadat de fotograaf is langsgekomen, plaatst je verkoopmakelaar je huis op funda. Wil je je huis daar extra laten opvallen? Je makelaar kan verschillende promotiemiddelen inzetten, zodat jouw woning meer aandacht krijgt.
Stap 3: De verkoop voorbereiden
Voordat er bezichtigingen worden gepland, heeft je makelaar nog een aantal documenten voor de verkoop van je huis nodig. Denk hierbij aan de akte van levering, een roerendezakenlijst en een energielabel. Heeft je huis gebreken? Dan moet je dit bij het invullen van de documenten aangeven. Als verkoper heb je namelijk een meldplicht. Dit houdt in dat je gebreken die bij jou bekend zijn moet melden aan potentiële kopers.
De volgende taak is om je huis klaar te maken voor de bezichtigingen. Geef je muren een opknapbeurt, ruim de schuur nog eens grondig op en haal alle persoonlijke items uit het zicht.
Stap 4: Bezichtigingen en onderhandelen
Je verkoopmakelaar brengt je op de hoogte zodra er een bezichtiging is ingepland en overlegt of dit uitkomt. Hij leidt de kijkers rond en brengt na afloop een verslag uit met zijn bevindingen. Wanneer je het eerste bod hebt ontvangen, bepaal je samen met je verkoopmakelaar of dit openingsbod goed genoeg is om op in te gaan. Naast de hoogte van het bod, zijn de ontbindende voorwaarden ook erg belangrijk. Zodra je een tegenvoorstel uitbrengt, ben je officieel in onderhandeling.
Zijn de onderhandelingen achter de rug en ben je met de koper een koopsom overeengekomen, dan maakt je verkoopmakelaar de koopakte op. Zodra de getekende koopovereenkomst is ontvangen door de koper, de ontbindende voorwaarden zijn verlopen én de bedenktijd is verstreken, is je woning ‘verkocht onder voorbehoud’.
Stap 5: Hypotheek en overwaarde
Yes, je huis is verkocht! Als je huis meer heeft opgebracht dan wat je nodig hebt om de hypotheek af te betalen, heb je overwaarde. Ook kan het tegenovergestelde gebeuren: je houdt een hypotheekschuld over. Bekijk de mogelijkheden bij restschuld en de mogelijkheden bij overwaarde op je woning. En wat doe je met de hypotheek: beëindigen of meenemen naar je volgende koopwoning? Ga in gesprek met een hypotheekadviseur om de mogelijkheden en de gevolgen voor je belastingaangifte te bespreken.
Stap 6: Koop sluiten en je huis opleveren
Op de dag van de sleuteloverdracht vindt er een eindinspectie bij jouw huis plaats. Hier zijn jij, je verkoopmakelaar, de koper en eventueel zijn of haar aankoopmakelaar bij aanwezig. Er wordt gekeken of het huis zich in de afgesproken staat bevindt. Wanneer alles in orde is, kunnen jullie door naar de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je overhandigt de sleutels aan de nieuwe eigenaren en dan is je huis officieel verkocht. Ontdekt de koper een verborgen gebrek na de sleuteloverdracht? Dat kan gevolgen hebben voor jou als verkoper. Probeer samen met de koper tot een oplossing te komen.
Nadat je jouw woning hebt verkocht, moet er veel geregeld worden, Denk hierbij aan abonnementen wijzigen, adreswijzigingen doorgeven en woonverzekeringen beëindigen of overzetten naar je nieuwe woning.
Meer vragen en antwoorden
Heb ik een verkoopmakelaar nodig?
Je huis verkopen kun je zelf doen. Houd er wel rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse is voor je huis. Kun je dit combineren met werk en gezin? Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Twijfel je of je voldoende (juridische) kennis hebt om alle risico’s uit te sluiten? Veel makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
Hoe wordt de vraagprijs van mijn woning bepaald?
Een verkoopmakelaar stelt een verkoopprijs voor op basis van:
De vraagprijs beïnvloedt onder meer de grootte van de groep kopers die je aantrekt, hoe snel je huis verkocht wordt en wat je straks te besteden hebt voor je volgende huis.
Je huis plaatsen op funda, hoe doe je dat?
Je huis kun je niet zelf op funda zetten: hiervoor heb je een makelaar nodig. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto’s, een duidelijke plattegrond, 360 graden foto’s en een mooie video.
Een makelaar kan het verschil maken
Bij de verkoop van je woning komt veel kijken. Een makelaar bepaalt samen met jou de verkoopstrategie en neemt je veel werk uit handen. Benieuwd naar makelaars bij jou in de buurt?