Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op?

- 6 minuten leestijd

Zonnepanelen die je in 2024 koopt, verdien je in gemiddeld zes jaar terug

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost zo’n 5000 euro, maar daar staat een gemiddelde jaarlijkse energiebesparing van zo’n 900 euro tegenover. Bovendien verhogen zonnepanelen je woningwaarde.

De kosten van zonnepanelen en alles wat erbij hoort

Hoeveel panelen wil je, welk vermogen moet elk paneel hebben en kies je voor serieel of parallel geschakeld ? De kosten van zonnepanelen hangen af van de keuzes die je maakt. Eén ding staat vast: hoe meer panelen je koopt, hoe lager de prijs per paneel.

Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost rond de 5000 euro. Dit is de totaalprijs voor de panelen, de omvormers, de bevestigingsmaterialen, de bekabeling, de aansluiting op het elektriciteitsnet en de installatie door een expert. Het systeem is dan een serieel geschakeld. Dit systeem is geschikt voor daken waar geen schaduw op de panelen valt.

Valt er wel schaduw op je dak en wil je dat dat geen invloed heeft op de opbrengst, kies dan voor een parallel geschakeld systeem. Hiermee voorkom je ook dat de totale opbrengst omlaag gaat door een tekortkoming aan één paneel. Met zo'n systeem gaat de prijs al snel naar 6000 euro of hoger. Meer kosten dus, maar ook een hogere energieopbrengst.

funda functionaliteit

Op de meeste daken in Nederland kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Check of ook jouw huis geschikt is voor zonnepanelen

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Met zonnepanelen kun je vanaf dag één je energierekening verlagen. Met 10 panelen van elk 400 Wp vermogen wek je jaarlijks zo’n 3500 kWh stroom op. Dit komt neer op een jaarlijkse opbrengst van gemiddeld 900 euro.

Dat bedrag is berekend over de totale levensduur. Voor zonnepanelen is dit normaal gesproken zo’n 25 jaar. In de eerste jaren bespaar je echter meer. Maar door de verwachte afbouw van de salderingsregeling (zie verderop) gaat de opbrengst elk jaar iets omlaag, omdat je minder krijgt voor de energie die je teruglevert aan het net.

Rekenvoorbeeld

Stel: in november 2023 kocht je 10 zonnepanelen. De opbrengst in het eerste jaar is zo'n 1200 euro en in het laatste jaar 750 euro. Het gemiddelde over 25 jaar is dan 900 euro. Om de besparing te berekenen, kun je dus niet zomaar de verwachte jaaropbrengst vermenigvuldigen met de actuele stroomprijs. Daarbij is jouw stroomverbruik ook van invloed op de besparing. Hoe meer je zelf verbruikt, hoe minder je bespaart.

Terugverdientijd van zonnepanelen kan verschillen

Hoe snel je de investering in zonnepanelen terugverdient, hangt af van de kosten van jouw zonnepanelen-installatie, hoeveel stroom die oplevert en de vergoeding voor de door jou teruggeleverde elektriciteit. Op de site van Milieu Centraal vind je hiervoor verschillende rekenvoorbeelden.

Gemiddeld verdien je de investering in zonnepanelen in zo’n zes jaar terug. Met de hoge energieprijzen van nu kan dat zomaar een paar jaar korter zijn. Na die periode, de zogenoemde terugverdientijd, heb je gratis stroom van je zonnepanelen. En zo bespaar je flink op je elektriciteitsrekening.

Houd er wel rekening mee dat een omvormer gemiddeld tien tot vijftien jaar meegaat. Een nieuwe omvormer kost rond de 1200 euro. Neem die extra investering mee in je berekeningen.

Wat gaat er gebeuren met de salderingsregeling?

De stroom van je zonnepanelen die je niet direct zelf gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je een vergoeding. Die is, dankzij de salderingsregeling van de overheid, even hoog als het tarief dat je betaalt aan je energiebedrijf. Je opbrengst en verbruik worden door het energiebedrijf met elkaar verrekend. Dat heet salderen.

De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. En vanaf 2031 kun je niets meer salderen. Dan krijg je nog steeds een vergoeding voor de teruggeleverde stroom, maar die is waarschijnlijk lang niet zo hoog als het stroomtarief dat je zelf betaalt aan je energiebedrijf.

Maar salderingsregeling of niet: investeren in zonnepanelen blijft een goed idee. Ook als de salderingsregeling verdwijnt.

Opbrengst zonnepanelen: zo krijg je geld terug van het energiebedrijf

Om stroom te kunnen leveren aan het net moet je meter geschikt zijn om zonnestroom te registreren. Mogelijk zijn er aanpassingen in de meterkast nodig. Via netbeheernederland.nl of eancodeboek.nl zie je wie jouw netbeheerder is. Met één telefoontje kom je erachter of je meter geschikt is, of dat de netbeheerder die moet vervangen door een slimme meter of digitale meter.

Heb je nog een ouderwetse meter met een telwerk dat terug kan draaien, laat die dan (gratis) vervangen door een slimme meter of een digitale meter. Vanaf 2023 moet je met zonnepanelen verplicht een meter hebben die registreert wat je van het net afneemt én wat je aan het net teruglevert. Dit vanwege de salderingsregeling die wordt afgebouwd.

Is je meterkast in orde en ben je klaar om stroom te gaan produceren met je panelen, meld je dan aan bij energieleveren.nl. Het energiebedrijf krijgt dan bericht en verrekent de teruggeleverde energie met de energie die je verbruikt (salderen). Zo betaal je alleen voor de energie die je echt afneemt.

Soms nog subsidie op zonnepanelen

Er is géén landelijke subsidie meer voor het kopen van zonnepanelen, maar er zijn nog wel een paar gemeenten die hier subsidie voor geven. Houd er rekening mee dat de subsidie dan niet is bedoeld voor de aanschaf van zonnepanelen, maar bijvoorbeeld voor het organiseren van een gezamenlijke inkoop van zonnepanelen door een groep inwoners.

Voor zonneboilers voor warm water geldt wél een landelijke subsidieregeling.

Je kunt ook geld lenen om zonnepanelen te kopen, bijvoorbeeld met een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening. Kijk voor de mogelijkheden op de Energiesubsidiewijzer.

Offertes voor zonnepanelen aanvragen en beoordelen

Er zijn veel verschillen tussen installateurs van zonnepanelen in prijs en garanties. Daarom is het verstandig om bij minimaal drie bedrijven een vrijblijvende offerte op te vragen. Vraag daarbij om meerdere prijsopgaves voor systemen met verschillende groottes, bijvoorbeeld voor tien of twaalf panelen.

Denk tijdens het adviesgesprek met de leverancier aan de volgende aandachtspunten:

- Welk systeem past het best bij mijn situatie en mijn wensen? - Hoe worden de zonnepanelen op het dak geplaatst? - Wanneer worden de werkzaamheden uitgevoerd? (Dit vanwege de soms lange wachttijden). - Welke garanties krijg ik op de zonnepanelen, de omvormer en andere onderdelen? En van wie: de fabrikant, de leverancier of de installateur? - Hoe loopt de bekabeling vanaf de omvormer naar de meterkast (buitenlangs of door het huis)? - Is er een extra groep nodig in de meterkast en is dat bij de prijs inbegrepen? - Moet ik een aanbetaling doen? (Maar: betaal nooit het hele bedrag vooraf).

Waar je op moet letten in de offerte die je uiteindelijk ontvangt, lees je in deze checklist op de website van Milieu Centraal.

Bespaar kosten en verhoog je woningwaarde door te verduurzamen

Zonnepanelen maken je huis meer waard. Dat betekent dat de WOZ-waarde kan stijgen, want de gemeente neemt in de WOZ-beschikking ook verbeteringen aan je woning mee. Zonnepanelen worden onderdeel van je woning en daarmee gezien als onroerend goed. Benieuwd naar hoe je woningwaarde zich ontwikkelt?

Meld je aan voor Mijn Huis Ook de herbouwwaarde van je huis gaat omhoog. Ontdek wat dit betekent voor je woonverzekeringen

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Ja, je kunt ook panelen huren. De verhuurder plaatst de zonnepanelen op je dak. Je betaalt een vast maandbedrag aan huur en in ruil daarvoor gaat je energierekening omlaag.

Huren heeft voor- en nadelen.

Voordelen

- Geen investering nodig. - Je hoeft niets te regelen, dus geen zorgen. - Reparatie en vervanging van onderdelen is voor rekening van de verhuurder.

Nadelen

- Je huurt de panelen voor een vaste termijn. Wil je eerder stoppen, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen, dan kan dat duur uitpakken. - Veel aanbieders houden de mogelijkheid open om de tarieven tussentijds te verhogen.

Vanaf 1 januari 2023 betaal je geen btw meer op zonnepanelen. Heb je je zonnepanelen vóór deze datum gekocht? Dan kun je de btw over de aankoop én de installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Wil je weten hoe je de btw kan terugvragen?

Om te beginnen moet je nagaan of jouw elektriciteitsmeter geschikt is voor het leveren van stroom aan het elektriciteitsnet. Het kan zijn dat je een slimme meter moet laten plaatsen. Om vervolgens in aanmerking te komen voor een vergoeding voor de stroom die je levert, moeten jouw zonnepanelen aangemeld worden bij je netbeheerder via www.energieleveren.nl. Zoek vooraf uit of de leverancier de aanmelding regelt of dat je dat zelf moet doen. Het is ook verstandig om je energiebedrijf op de hoogte te stellen.

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2023