Waarom een bouwtechnische keuring?
Met een bouwtechnische keuring weet je wat je koopt!
Wist je dat slechts een derde van de mensen die een bestaand huis kopen een bouwtechnische keuring laat uitvoeren? Dat blijkt uit marktonderzoek van Vereniging Eigen Huis. Zonde, want met zo’n keuring weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.
Niet iedereen is zich echter bewust van het bestaan van een bouwtechnische keuring. Dit geldt vooral voor starters. Dat zagen ze achteraf als een gemiste kans, want uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat 75% van de starters die niet bekend waren met de bouwtechnische keuring er wel interesse in kregen toen ze erover geïnformeerd werden.
Wat is een bouwtechnische keuring?
Laten we daarom even bij de basis beginnen: wat is een bouwtechnische keuring precies? Kort gezegd: een onafhankelijke visuele inspectie van een bestaande woning. Het geeft je op hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van de woning die jij van plan bent te kopen. Zijn er gebreken, dan krijg je ook inzage in de kosten om het huis wél in redelijke tot goede staat te brengen. Die kosten worden opgedeeld in drie soorten: directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. Zo weet je waar jij de komende jaren financieel op moet rekenen.
Waarom een bouwtechnische keuring?
Een bouwtechnische keuring laat je uitvoeren omdat je dan precies weet wat je koopt. Je weet hoe de staat van de woning is en krijgt inzicht in wat het kost om eventuele gebreken te verhelpen en de woning in redelijke tot goede staat te krijgen. Mocht het nodig zijn, dan geeft de bouwkundige je ook op maat gemaakt advies voor nader specialistisch onderzoek dat hij niet zelf kan uitvoeren – bijvoorbeeld wat betreft eventuele funderingsproblemen.
Liever één keer een specialist betalen, dan nare financiële verrassingen achteraf.
‘Weten wat je koopt is voor het overgrote deel van huizenkopers – namelijk 71% – dé reden om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren,’ zegt Martijn van der Horst van Vereniging Eigen Huis. ‘Wat we regelmatig horen, is dat mensen liever één keer een relatief klein bedrag uitgeven aan een professional dan dat ze na de aankoop van hun huis voor nare financiële verrassingen komen te staan.’
Is er meer onderhoud aan de woning nodig dan je dacht? Dan hoeft dat geen financiële strop te betekenen. Immers: dat er onderhoud nodig is, hoef jij niet erg te vinden, maar het is wel prettig dat je je hierop kunt instellen voordat je de woning koopt. Zo weet je of je genoeg spaargeld hebt voor bijvoorbeeld de directe kosten die je moet gaan maken, en kun je deze punten ook meenemen in het bepalen van de hoogte van je bod op de woning.
Wanneer een bouwtechnische keuring?
Een bouwtechnische keuring kan nooit kwaad, maar over het algemeen geldt: hoe ouder de woning, hoe groter de kans op achterstallig onderhoud of vergane onderdelen van het huis. ‘Toch zien wij regelmatig dat kopers ook bij oude huizen geen keuring laten uitvoeren,’ zegt Van der Horst. ‘Dat bleek ook uit ons eigen onderzoek. Meer dan de helft van het aantal huizen waarbij geen interesse was in een bouwtechnische keuring en deze dus ook niet zijn uitgevoerd, was gebouwd tussen 1945 en 1970.’ De vuistregel is eigenlijk: met een bouwtechnische keuring weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Is de woning gebouwd vóór 1990, dan is het verstandig extra goed op te letten.
Er mag een streep door het koopcontract als de herstelkosten van gebreken hoger uitvallen.
Wist je dat het voorbehoud van bouwtechnische keuring inmiddels is toegevoegd aan het koopcontract? Dat betekent dat er een streep door het koopcontract mag als de herstelkosten van gebreken hoger uitvallen dan gedacht.
Precies weten wat je koopt?
Ga dan voor een onafhankelijke bouwtechnische keuring. Zo kun je voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan en straks ongestoord kunt genieten van jouw nieuwe woning!