Waarom zonnepanelen een goede investering zijn

4 minuten leestijd

Met zonnepanelen profiteer je jarenlang van gratis stroom

Door de gestegen energieprijzen zien steeds meer mensen de voordelen van zonnepanelen. Je bespaart geld en het is beter voor het milieu. Bovendien zijn zonnepanelen de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden.

De voordelen van zonnepanelen

Er zijn verschillende voordelen om zonnepanelen aan te schaffen. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom zonnepanelen een goede investering zijn:

Steeds goedkoper

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tien jaar met ongeveer 27% gedaald. Je koopt nu voor 5000 euro een systeem met tien zonnepanelen. Daarmee produceer je jaarlijks zo’n 3500 kWh, genoeg voor een huishouden van drie personen. Die investering heb je binnen 14 tot 17 jaar terugverdiend. Daarna heb je nog 11 jaar gratis stroom, want zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee.

Je eigen energiebedrijf

Als je zelf stroom opwekt, ben je minder afhankelijk van een energiebedrijf en schommelende energietarieven. Zelfs als het minder zonnig is, wekken zonnepanelen stroom op. Normaal daglicht is voldoende om ze te activeren.

Verduurzamen
Duurzaam de waarde verhogen van je woning

‘Je ziet nu al dat woningen voorzien van duurzame maatregelen relatief meer waard zijn, dus duurzaam verbouwen loont.’

Lees meer

Waardestijging van je woning

Zonnepanelen zijn ook een pluspunt als je in de toekomst je huis gaat verkopen. Ze verhogen namelijk de woningwaarde. Ten eerste omdat de maandlasten lager zijn. En ten tweede omdat een zonnepaneleninstallatie gunstig is voor het energielabel van je huis.

Goed voor het milieu

Bij het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van tien zonnepanelen bespaar je zo 1200 kilo kooldioxide-uitstoot (CO2) per jaar. Er komt nog wel CO2 vrij bij de productie van zonnepanelen, want daar is ook energie voor nodig. En die komt meestal nog uit fossiele brandstof. Maar per saldo is elke kWh die jij produceert milieuvriendelijker dan de grijze stroom van energieleveranciers.

Nadelen van zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen geen echte nadelen hebben, zijn er wel een paar aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden.

Meer kosten dan alleen de eerste aanschaf

Voor een zonnepaneleninstallatie van acht zonnepanelen of meer ben je minimaal 4000 euro kwijt. Dat is een flinke investering. Daarmee ben je er nog niet, want de omvormer gaat minder lang mee dan de panelen zelf. Na tien tot vijftien jaar moet je een nieuwe omvormer kopen en dat kost je bij een set van tien panelen al snel zo'n 1200 euro.

Zonnepanelen leveren minder energie op als ze vies zijn. Als ze in een hoek van 20 graden liggen spoelt de regen ze in principe schoon, tenzij het hardnekkige vlekken zijn door bijvoorbeeld vogelpoep of algen. Daarom is het aan te raden om ze eens per jaar schoon te (laten) maken. Een professional rekent daarvoor tussen de 50 en 80 euro voor een gemiddeld systeem. Ga je ze zelf schoonmaken, gebruik dan een zachte telescoopborstel en osmosewater om schade en kalkafzetting te voorkomen.

Niet geschikt voor elk dak

Zonnepanelen kun je niet op elk dak plaatsen. Vanwege het brandgevaar zijn ze in principe niet aan te raden op rieten daken. Woon je in een monumentaal pand, informeer dan bij je gemeente of zonnepanelen zijn toegestaan. In sommige gevallen mag je ze alleen plaatsen onder bepaalde voorwaarden.

tip

Zonnepanelen kun je niet zomaar op elk dak plaatsen. Zo kom je erachter of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen

Lagere opbrengst door afschaffing salderingsregeling

Vanaf 1 januari 2027 kun je geen gebruik meer maken van de salderingsregeling. Met die regeling verrekent je energieleverancier de opgewekte stroom die je overdag zelf niet gebruikt (en teruglevert aan het elektriciteitsnet) met de elektriciteit die je afneemt. Dat heet salderen.

Vanaf 2027 gaat de vergoeding voor de teruggeleverde energie omlaag naar 50 procent van het kale leveringstarief dat jouw energieleverancier hanteert. Toch blijven zonnepanelen ook dan een goede investering. Het rendement van tien zonnepanelen is, afhankelijk van hun ligging (oost, west of zuid), vergelijkbaar met een spaarrekening met een rente van 6%.

Alternatieven voor zonnepanelen

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Onderzoek daarom of het misschien slimmer is je geld te steken in een warmtepomp of om het op een spaarrekening te zetten.

Warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je huis met warmte uit de lucht of uit de bodem, en dient als vervanging van (of aanvulling op) je cv-ketel. Hierdoor heb je minder of helemaal geen gas meer nodig. Zo’n pomp werkt op elektriciteit, dus wordt je elektriciteitsrekening hoger. Maar met zonnepanelen bespaar je weer op je stroomkosten. Dat kan helpen.

Windturbine

Een kleine windturbine levert schone elektriciteit voor een redelijke prijs per kilowattuur. Maar de aanschafkosten zijn vaak zo hoog dat je als particulier de investering niet terugverdient binnen de technische levensduur van twintig jaar. Ook heb je vaak verschillende vergunningen nodig voor de plaatsing. De aanschaf van een kleine windmolen doe je dus vooral uit milieuoverwegingen. Als je windenergie wilt stimuleren, kun je het beste deelnemen in een groot windmolenpark of kiezen voor een energieleverancier die windstroom levert.

Wachten op goedkopere of betere zonnepanelen?

Doordat de techniek verbetert, worden zonnepanelen steeds beter. Zo stijgt het vermogen in wattpiek per paneel. Ze leveren dus iets meer kilowatturen per jaar op. Dat gaat niet in een razend tempo. Maar: blijf je wachten op panelen die veel meer opwekken, dan loop je al die jaren een mooie besparing mis.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen:

Ook als je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, blijft een aansluiting op het elektriciteitsnet noodzakelijk. De stroomproductie van je panelen is overdag. En ’s avonds heb je ook stroom nodig. Maar die leveren je panelen niet als het donker is. Een thuisbatterij kan je ook niet helpen om volledig zelfvoorzienend te worden, want de meeste batterijen zijn te klein om voldoende stroom te leveren op de momenten dat je panelen niks opwekken. En in de winter leveren je zonnepanelen te weinig stroom op voor het opladen van de accu.

Een thuisbatterij kan zonnestroom opslaan die je opwekt, maar niet meteen nodig hebt. Hiermee verhoog je je verbruik van zonnestroom van 30% naar 60%. Maar het effect is beperkt, want in de winter is er te weinig zon/licht om de batterij vol te laden. En ze zijn duur: een goede thuisbatterij kost 4000 tot 5000 euro. Wel bespaar je je op je energierekening – ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd – omdat je minder stroom hoeft te kopen. Toch verdien je daarmee de investering van de thuisbatterij niet terug. Daarnaast kost het maken van een thuisbatterij veel energie en grondstoffen. Dat is belastend voor het milieu.

Andere mogelijkheden om je huis te verduurzamen

Naast zonnepanelen zijn er nog meer energiebesparende maatregelen waarmee je je huis kunt verduurzamen. Denk aan isoleren of een warmtepomp.

Ontdek op welke manieren je kunt verduurzamen Vind meer informatie over de kosten en opbrengst van zonnepanelen

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2024