Onderhandelen doe je zo

2 minuten leestijd

Zo krijg jij je droomhuis onder jouw voorwaarden

Bod gedaan? Zodra de verkoper daar op reageert, ben je in onderhandeling. Over de kosten van het huis, de voorwaarden, de opleverdatum… Maar wist je dat je ook kunt onderhandelen over die mooie haard? Of over de gordijnen? Zo zorg je ervoor dat jij krijgt wat je wil.

Er zijn een hoop dingen waar je over kunt onderhandelen. De prijs staat daarbij met stip op 1, maar een goede tweede is de opleverdatum. Ook wordt vaak uitgebreid gesproken over de ontbindende voorwaarden en wie opdraait voor onverwachte reparatiekosten aan het huis bij achterstallig onderhoud. Maar ben je als een blok gevallen voor zogenaamde ‘roerende zaken’ zoals het prachtige Italiaanse fornuis in de keuken, de op maat gemaakte gordijnen of de steigerhouten bank in de tuin, dan kun je daarover ook onderhandelen. Wie niet waagt, wie niet wint.

Hoe je de onderhandelingen het beste aangaat? Wij zetten 5 tips voor je op een rijtje.

5 tips voor een succesvolle onderhandeling

Er zijn nog veel meer tips voor een succesvolle onderhandeling, ook tips waar je misschien niet meteen aan denkt. Aanbellen bijvoorbeeld.

  1. Neem een aankoopmakelaar

    Makelaar Wout Melief van Brummer Makelaars in Amsterdam is er kort over: ‘Neem voor een goede onderhandeling altijd een aankoopmakelaar. Die heeft het meeste verstand van de prijs-kwaliteit verhouding, weet veel over bouwkundige zaken en heeft natuurlijk vaker onderhandeld. Zeker als het een makelaar is die ook zelf huizen verkoopt. En ja, ook aankoopmakelaars willen heus onderhandelen over gordijnen of die mooie koelkast.’ En het bespaart jou een hoop zenuwen.

  2. Ga je liever zelf de strijd aan? Hou het dan vooral zakelijk

    Een verkoper kan namelijk denken dat hij in het voordeel is, omdat een onderhandeling zonder aankoopmakelaar vaak minder officieel voelt. Dat is natuurlijk niet zo. Wees desondanks open, vriendelijk en hou de sfeer er een beetje in. Je hebt dan namelijk kans dat de gunfactor mee gaat spelen en dat de verkoper graag met je meewerkt. Let er wel op dat je je in de gezelligheid niet laat verleiden het achterste van je tong te laten zien.

  3. Verdiep je in de verkoper

    Zoek uit wie het huis verkoopt en in welke situatie diegene verkeert. Misschien wil hij wel snel van de woning af. Dan kun je goed onderhandelen over de prijs bijvoorbeeld. In het Kadaster kun je opzoeken hoe hoog de hypotheek van de verkoper is. Blijkt die hoger dan de waarde van het huis, dan kan ook dat in je onderhandelingsvoordeel werken. Blijk je de verkopende partij via via te kennen? Wie weet speelt dan de gunfactor mee.

  4. Bepaal je strategie

    Heb je het gevoel dat er wel wat ruimte is voor onderhandelen, dan mag je de verkopend makelaar best een beetje op het verkeerde been zetten wat betreft jouw wil tot kopen. Oftewel: _play hard to get._In andere situaties kan het soms slim zijn om gewoon op tafel te leggen wat je hoogste bod is en wat de voorwaarden zijn waaronder je het huis wilt kopen. Bijvoorbeeld als de verkoper je weinig onderhandelingsruimte geeft en er meerdere kapers op de kust zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld een deadline stellen: voor morgen 18.00 uur wil ik weten of je akkoord gaat. Daarmee zet je de verkoper een beetje onder druk en wil hij wellicht toch met je onderhandelen.

  5. Blijf zakelijk en denk na

    Een goede onderhandelaar blijft zakelijk. Hou dus het hoofd koel en laat je niet gek maken door onderhandeltrucs van de verkoper, waardoor je misschien meer gaat bieden dan je hebt.

Andere bieders

Tenslotte, als jij in onderhandeling bent met de verkoper, kunnen andere geïnteresseerden nog altijd een bod uitbrengen op jouw droomhuis. Het kan dus zomaar zijn dat je er al bijna uit bent met de verkoper en dat hij op het laatste moment toch nog met een andere bieder in zee gaat. Dat is ontzettend balen, maar het mag wel.