Kies je voor een zonneboiler of warmtepomp?

3 minuten leestijd

Alles over de overeenkomsten én verschillen tussen een zonneboiler en warmtepomp

Met zowel een warmtepomp als zonneboiler verwarm je je tapwater op een duurzame manier, zonder gebruik van gas. Wat in jouw situatie de beste keuze is, hangt onder meer af van de isolatie van je woning, de ruimte en het zonlicht op je dak, en je warmtebehoefte.

Zonneboiler en warmtepomp vergelijken

Met een zonneboiler verwarm je het tapwater in je huis met warmte van de zon. Daarmee ben je op zonnige dagen verzekerd van warm water. Een warmtepomp verwarmt je water ook, maar gebruikt daarvoor een andere bron, zoals de buitenlucht. Buitenlucht is er altijd, in tegenstelling tot de zon. En zo zijn er nog meer overeenkomsten én verschillen.

Overeenkomsten

  • Je bespaart op gas. Met een zonneboiler bespaar je bijna 40 procent op je energiekosten voor warm water. Bij een warmtepomp hangt dat af van het soort warmtepomp.

  • Je hebt meestal binnen én buiten ruimte nodig. Al hebben zowel de zonneboiler als warmtepomp ook varianten wanneer er binnen óf buiten geen plek is.

  • De investering kost wel wat. Vanaf €4500 voor een warmtepomp en €3800 (bij een driepersoonshuishouden) voor een zonneboiler

  • Je kunt overheidssubsidie krijgen voor de investering in duurzame maatregelen.

Verschillen

  • Een zonneboiler haalt energie uit de zon, een warmtepomp uit bijvoorbeeld de lucht of bodem.

  • Een warmtepomp heeft elektriciteit nodig, een zonneboiler vrijwel niet.

  • Een zonneboiler moet je altijd combineren met een ander verwarmingsapparaat, zoals een cv-ketel (voor als de zon niet schijnt). Een hybride warmtepomp vult je cv-ketel ook aan, een all-electric warmtepomp vervangt je cv-ketel.

  • Een zonneboiler verwarmt je tapwater, een (all-electric) warmtepomp is een oplossing om je huis volledig aardgasvrij te maken.

  • Een zonneboiler is stil, een warmtepomp maakt geluid.

  • Een zonneboiler heeft collectoren op je dak en een voorraadvat met water naast je cv-ketel. Een warmtepomp heeft een buitenunit naast of rondom je huis en een binnenunit naast of op de plek van je cv-ketel (afhankelijk van of je een hybride of all-electric warmtepomp hebt).

Wat past beter bij jou, een zonneboiler of warmtepomp?

Isolatie speelt een belangrijke rol bij een warmtepomp. Hoe beter je isoleert, hoe meer je uit een warmtepomp haalt. Wanneer je woning onvoldoende isolatie heeft, is een zonneboiler waarschijnlijk een betere optie om op je gasrekening te besparen. Heb je genoeg ruimte op je dak én veel zonlicht? Dan is een zonneboiler ook interessant vanwege het rendement. Bij weinig zonlicht is een warmtepomp een betere keuze.

Waar je uiteindelijk voor gaat, is dus afhankelijk van je woning. Maar de warmtevraag binnen je huishouden en je eigen wensen spelen ook mee.

  • Alleen een zonneboiler: als je de zon in de lente en zomer wilt gebruiken voor je warmwatervoorziening om zo op gas te besparen. In de winter springt je cv-ketel bij (en gebruik je dus meer gas).

  • Hybride warmtepomp: als je het hele jaar minder gas wilt gebruiken voor de verwarming van je woning (geschikt voor woningen met nog niet overal goede isolatie).

  • Volledig elektrische warmtepomp: als je het hele jaar geen gas meer wilt gebruiken voor de warmtevoorziening in je woning (geschikt voor woningen met redelijke tot goede isolatie).

tip

Je huis verduurzamen met een zonneboiler, warmtepomp of isolerende maatregelen heeft een positief effect op je energielabel en je woningwaarde

Zonneboiler combineren met een warmtepomp

Een zonneboiler en warmtepomp combineren kan ook. Als je een (hybride) warmtepomp met een zonneboiler combineert, hoeft je cv-ketel zo min mogelijk bij te springen. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je helemaal geen cv-ketel meer nodig. Doordat de zonneboiler het tapwater verwarmt, verbruikt de warmtepomp minder stroom. Bij (te) weinig zon kan de warmtepomp het overnemen.

Toch heeft de combinatie van zonneboiler en warmtepomp ook nadelen. Ze hebben namelijk beide op hetzelfde moment, namelijk in winter, een lage opbrengst (zonneboiler) en laag rendement (warmtepomp). Hoewel je jaarlijks energiegebruik lager is, versterken ze elkaar dus niet zo.

In plaats van een zonneboiler loont het ook eens te kijken naar het rendement dat je met zonnepanelen behaalt. Denk dan aan een constructie waarin je de duurzaam opgewekte energie van je zonnepanelen gebruikt voor de stroombehoefte van je warmtepomp. De warmtepomp verwarmt je woning en eventueel ook je tapwater dan nóg duurzamer.

Terugverdientijd zonneboiler versus warmtepomp

Een warmtepomp verdien je niet per se sneller terug dan een zonneboiler of andersom. Bij beide geldt dat het afhangt van je persoonlijke verbruik en de huidige energieprijzen. Of en hoeveel subsidie je krijgt, speelt ook mee. Bij een warmtepomp is daarnaast het soort warmtepomp belangrijk: sommige warmtepompen zijn een stuk duurder in aanschaf dan andere.

Dát je de investering uiteindelijk terugverdient met de besparing op je gasgebruik, is gezien de levensduur van een zonneboiler (twintig jaar) en een warmtepomp (vijftien tot twintig jaar) bijna altijd het geval.

Een zonneboiler kun je op elk moment aanschaffen, zolang je cv-ketel het Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboiler) heeft. Een warmtepomp schaf je aan wanneer je woning in ieder geval voldoende isolatie heeft. Is je cv-ketel stuk en je woning nog niet goed geïsoleerd? Dan is het toch verstandig om voor een hybride warmtepomp te kiezen en meteen te starten met isoleren. Hoe beter de isolatie, hoe meer je uit je warmtepomp haalt.

Met een warmtepomp verwarm je je woning op een duurzame manier. Dat is goed voor het klimaat en voor je energierekening. Met een warmtepomp als duurzaam alternatief voor gas wordt je huis ook meer waard.

Met een zonneboiler bespaar je bijna 40 procent op je kosten voor warm water. Je gebruikt immers een stuk minder gas. Naast dat dit goed is voor het klimaat, kan de besparing op je energierekening jaarlijks tot honderden euro’s oplopen. Dit is positief voor je woningwaarde. Je kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler. Daarmee verdien je de investering nog sneller terug. Verder heeft een zonneboiler weinig onderhoud nodig.

Huis isoleren voor een warmtepomp

Wanneer je een warmtepomp overweegt, is isolatie van je woning belangrijk. Die is het liefst zo goed mogelijk voor het beste rendement.

Bekijk de mogelijkheden van isoleren Bekijk meer manieren om je huis te verduurzamen

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2023