Wat kost een warmtepomp?

- 5 minuten leestijd

Houd met deze kosten rekening als je een warmtepomp aanschaft

Een warmtepomp is een flinke investering. Een hybride warmtepomp kost (zonder subsidie) zo’n 6000 euro, een volledig elektrische het dubbele. Daarbij komen mogelijk nog extra kosten om je huis geschikt te maken voor een warmtepomp. Maar: de kosten verdien je uiteindelijk weer terug.

De prijs van een warmtepomp hangt af van welke soort je kiest. Een volledige elektrische warmtepomp start vanaf 13.000 euro, voor een hybride warmtepomp betaal je ongeveer de helft. Ga je voor een volledig elektrische warmtepomp met een bodembron, dan mag je dieper in de buidel tasten: een bodembron aanleggen is namelijk niet zomaar gedaan. Daar staat tegenover dat je voor de meeste warmtepompen subsidie krijgt. De hoogte daarvan hangt af van het vermogen.

Goedkoper opties zijn een ventilatiewarmtepomp of je airco inzetten als warmtepomp, maar deze hebben ook nadelen. Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht om je huis (deels) mee te verwarmen. Wordt die warmte al gebruikt, bijvoorbeeld omdat jouw huis balansventilatie heeft, dan heeft deze warmtepomp geen zin. En een airco kan weliswaar verwarmen, maar alleen de ruimte waar de binnenunit hangt.

Hoeveel je jaarlijkse bespaart met deze verschillende warmtepompen hangt onder meer af van hoe goed je woning is geïsoleerd en van de actuele energieprijzen. Op de website van Milieu Centraal vind je hierover per type warmtepomp specifieke informatie.

*Je krijgt alleen subsidie voor warmtepompen met energielabel A++ of hoger. Kijk op de website van RVO voor een overzicht van alle actuele subsidiedragen. Ook staat hier aan welke voorwaarden je warmtepomp moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie.

Extra kosten bij een volledig elektrische warmtepomp

Met de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp ben je er soms nog niet. Misschien moet je ook de radiatoren aanpassen en de stroomaansluiting verzwaren. Met welke kosten moet je dan rekening houden?

Radiatoren

Een warmtepomp gebruikt een lagere temperatuur om je huis te verwarmen dan een cv-ketel. Je verwarming heeft daarom genoeg oppervlak nodig om je huis bij deze lagere temperatuur warm te krijgen. Vloer- en wandverwarming zijn hiervoor erg bruikbaar, maar het kan ook met je bestaande radiatoren en convectoren. Die moet je daarvoor soms eerst nog geschikt maken, bijvoorbeeld met een radiator-ventilator die zorgt dat er meer lucht langs de radiator stroomt. Zo’n ventilator kost ongeveer 37 euro per stuk tot 200 euro per meter. Bestaande radiatoren kunnen te klein of te dun zijn. Je kan deze dan vervangen voor radiatoren of convectoren die speciaal ontworpen zijn voor lage temperaturen. Deze zijn groter en/of dikker. Als je volledig nieuwe radiatoren nodig hebt in de woonkamer, keuken en badkamer moet je rekening houden met zo’n 3500 euro.

Thermostaatknoppen

Als er nog geen thermostaatknoppen op de radiatoren zitten waarmee je de temperatuur in elke kamer apart kunt regelen, moet je die laten plaatsen (verplicht volgens het Bouwbesluit). Dat kost ongeveer 20 euro per stuk. In de woonkamer heb je geen thermostaatknoppen nodig, want daar regel je de temperatuur met de kamerthermostaat.

Zwaardere stroomaansluiting

Soms moet je ook je stroomaansluiting door je netbeheerder laten verzwaren, omdat een all-electric warmtepomp op koude dagen veel stroom kan verbruiken. Is je aansluiting op het elektriciteitsnet nu bijvoorbeeld 1x35 ampère, dan is verzwaren naar 3x25 ampère meestal nodig. Dat kost eenmalig zo’n 200 euro. Daarnaast moet je je meterkast uitbreiden, en aparte groepen aanleggen voor de warmtepomp en voor de inductiekookplaat (als je die hebt of neemt, je woont dan aardgasvrij). Het bedrag dat je jaarlijks aan vastrecht betaalt aan jouw energieleverancier is voor 3x25 ampère hetzelfde als voor 1x35 ampère en gaat dus niet omhoog.

Tip: Wil je weten of jouw verwarming (afgiftesysteem) voldoende warmte kan afgeven? Doe komende winter mee aan de Verwarmingstest. Je zet de temperatuur van je cv-ketel op 50 graden en kijkt of het warm genoeg blijft in huis. De test is in de winter, omdat je wil weten of je woning ook warm blijft als het buiten heel koud is.. Na afloop krijg je advies op maat. Hield je het niet warm, dan moet je mogelijk beter isoleren of je afgiftesysteem, bijvoorbeeld je radiatoren, verbeteren.

Veel (oudere) huizen hebben een aansluiting van 1x35 ampère. Is je huis gebouwd in of na juli 2011, dan heeft deze standaard een 3x25-aansluiting. Dit is vaak voldoende voor een volledig elektrische warmtepomp. Is je huis voor juli 2011 gebouwd? Zoek dan het meternummer van de meter in je meterkast. Vul daarna via de website van je netbeheerder dit meternummer en je postcode in om je aansluiting te achterhalen. Weet je niet weet wie je netbeheerder is?

Hebben je radiatoren twee of drie platen met lamellen ertussen (lamellen zijn dunne gebogen platen)? Dan geven ze behoorlijk veel warmte af. Je kunt de warmteafgifte (het vermogen of de capaciteit) nog verbeteren met een radiator-ventilator. Heb je radiatoren zonder lamellen of met één plaat met lamellen? Die kun je vervangen door een dikkere radiator met meer platen of lamellen. De afmeting blijft hetzelfde, zodat de radiator op dezelfde plek past.

Subsidies en leningen voor warmtepompen

Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je van de overheid ISDE-subsidie krijgen (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp, het vermogen en het energielabel van de warmtepomp Het minimum subsidiebedrag is 500 euro. Voor een volledig elektrische warmtepomp met bodembron kun je tot wel 5100 euro subsidie krijgen.

Je vraagt subsidie aan ná de aanschaf van de warmtepomp. Controleer dus vooraf of je aan alle voorwaarden voldoet. De ISDE-subsidie vraag je aan via dit stappenplan.

Heb je geen of onvoldoende spaargeld?

Je kunt geld lenen voor een warmtepomp. Bijvoorbeeld door je hypotheek op te hogen of met een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Je kunt natuurlijk ook de overwaarde op je woning benutten.

Check ook in de Energiesubsidiewijzer of jouw gemeente of provincie subsidies of leningen heeft voor warmtepompen.

tip

Als je een warmtepomp binnen twee jaar combineert met een isolatiemaatregel krijg je twee keer zoveel isolatiesubsidie. Bekijk de subsidiemaatregelen voor isolatie

Je kunt subsidie voor je warmtepomp krijgen als deze in de Meldcodelijst Warmtepompen staat. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. De warmtepomp moet nieuw zijn en geïnstalleerd door een bedrijf. Je kunt pas subsidie krijgen nadat je de warmtepomp aangeschaft hebt.

Ga in deze situatie voor een hybride warmtepomp en start meteen met isoleren. Hoe beter de isolatie, hoe meer je uit je warmtepomp haalt. In een slecht geïsoleerd huis moet de cv-ketel namelijk vaker bijspringen om je huis warm genoeg te krijgen. Ook werkt de warmtepomp minder zuinig. Je bespaart dan minder gas en verbruikt meer stroom. Je kunt eventueel geld lenen voor energiebesparende maatregelen, vaak tegen gunstige voorwaarden. Zo kun je tegelijkertijd de isolatie verbeteren én een hybride warmtepomp laten installeren.

Meestal niet. Zonnepanelen en warmtepompen zijn in je opstalverzekering meeverzekerd, mits ze vastzitten aan je huis. Zonnepanelen op platte daken zitten niet altijd vast aan het huis. Overleg in dat geval met je verzekeraar hoe je ze het beste kunt verzekeren.

Terugverdientijd van een warmtepomp

De investering in een warmtepomp verdien je terug via de besparing op je energierekening. De terugverdientijd hangt af van het soort warmtepomp, je persoonlijke energieverbruik en de energieprijzen.

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit, dus je stroomrekening gaat omhoog, al gebruikt een warmtepomp de stroom efficiënt. Daar staat tegenover dat je minder tot geen aardgas gebruikt en je energierekening daalt. Als gas duurder is ten opzichte van stroom, verdien je de investering sneller terug. En als je zelf groene stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, houd je je stroomrekening laag.

Besparing berekenen van een warmtepomp in jouw woning

Wil je weten of een warmtepomp iets is voor jouw woning? Ontdek wat het je kost en wat je bespaart. En check of je huis al geschikt is of wat je kunt doen om je woning klaar te maken voor een warmtepomp. Doe de check bij Milieu Centraal.

Met een warmtepomp gaat je stroomrekening omhoog. Daar staat tegenover dat je minder tot geen aardgas gebruikt. En een warmtepomp gebruikt de benodigde stroom efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. Als je zelf groene stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, houd je je stroomrekening laag.

Het energieloket in jouw gemeente kan je in contact brengen met door hen geselecteerde bedrijven en je helpen met de offerte. Kijk ook in het Centraal Register Techniek, waar je kunt zien of installateurs de algemene erkenning voor vakbekwaamheid in het installeren van warmtepompen hebben. Of vind een vakbekwame installateur in jouw buurt via verbeterjehuis.nl

Verduurzaam je huis en verbeter je energielabel

Met energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp, isolatie of zonnepanelen verbeter je je energielabel. Daarmee stijgt ook je woningwaarde.

Met deze maatregelen verbeter je je energielabel Je huis verduurzamen? Check wat dit betekent voor je woonverzekeringen

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2023