Je huis isoleren? Dit moet je weten

4 minuten leestijd

Waarom je huis isoleren een goed idee is

Een warmer huis, meer wooncomfort en een flinke besparing op je energiekosten: je huis isoleren levert veel voordelen op. Maar hoe doe je dat? Welke isolatiemaatregelen zijn er? En met welke begin je?

Woon je in een slecht geïsoleerd huis, dan verlies je veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je woning te isoleren hou je warmte beter binnen en blijven kou en tocht buiten. Naast een fijner huis en lagere energiekosten levert isoleren ook minder CO2-uitstoot op. Bovendien bereid je je zo vast voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen.

Ga je van geen naar goede isolatie? Dan bespaar je jaarlijks zo’n 1600 euro op je energierekening. Ga je van matige naar goede isolatie? Dan scheelt dat zo’n 350 euro per jaar. Bijkomend voordeel: door je huis te isoleren verbeter je je energielabel en stijgt je woningwaarde. Is je huis niet of niet goed geïsoleerd, dan is isolatie dus een slimme investering.

Een goed energielabel draagt bij aan woningwaarde. Dit zijn de voordelen van een goed energielabel als je je huis verkoopt

Verschillende manieren om je huis te isoleren

Wil je je huis isoleren, dan kun je verschillende maatregelen nemen:

  • Muren isoleren. Heb je een spouwmuur? Dan kun je de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, de spouw, laten opvullen met isolatiemateriaal. Heeft je huis geen spouwmuur, dan kun je voorzetwanden aan de binnenkant van je muren plaatsen. Of isoleren aan de buitenkant.

  • Vloer isoleren. Vloerisolatie plaats je meestal aan de onderkant van je vloer. De aanpak verschilt per type vloer. Ook maakt het uit of je wel of geen kruipruimte hebt.

  • Dak isoleren. Zeker als je de ruimte onder het dak verwarmt, is dakisolatie slim. Hoe je dat aanpakt, hangt van het type dak af: schuin of plat.

  • Ramen isoleren. Door enkel- of dubbelglas te vervangen door isolatieglas, isoleer je je ramen tegen kou. Je kunt kiezen tussen HR++, triple en vacuümglas.

Met welk soort isolatie begin je?

Natuurlijk hoef je niet alles in één keer aan te pakken, woningisolatie kan ook stap voor stap. Hoe je dat doet en met welk soort isolatie je begint, hangt af van een aantal factoren.

Zorg in de eerste plaats dat je weet welke delen van je huis nog niet goed zijn geïsoleerd: op die plekken is de meeste winst te behalen. Een goede start is de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal, daarmee check je met welke maatregel je het beste kunt beginnen. Heb je meer hulp nodig, vraag dan om ondersteuning van een energiecoach of -adviseur, of het energieloket van je gemeente.

Ook je eigen wensen en mogelijkheden spelen een rol. Hoeveel geld kun je investeren en welke besparing levert het op, heb je verbouwplannen, wil je zoveel mogelijk zelf doen of liever alles uitbesteden? Daarover lees je hieronder meer.

Voor je begint: check hoe het staat met de isolatie van je huis

Het bouwjaar zegt veel over de mate waarin je huis geïsoleerd is. Hoe nieuwer je woning, hoe beter de isolatie. Huizen van vóór 1975 zijn bijvoorbeeld niet of nauwelijks geïsoleerd. Huizen die na 2000 zijn gebouwd, zijn redelijk tot goed geïsoleerd. Die hoef je meestal niet nog extra te isoleren. Wel kun je je huis nog energiezuiniger maken door bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler te plaatsen.

Ook handig: vraag aan vorige bewoners wat zij aan het huis hebben gedaan.

Bekijk wat isoleren kost en welke besparing het oplevert

Hoe snel je de kosten van isoleren terugverdient, verschilt per maatregel. Ook de gasprijs, de manier waarop je je huis verwarmt en de mate waarin je je isolatie verbetert spelen daarbij een rol. Over het algemeen levert dakisolatie de hoogste jaarlijkse besparing op. Met vloerisolatie bespaar je minder geld. Maar bekijk naast kostenbesparing ook wat een maatregel je oplevert aan wooncomfort. Gebruik je bijvoorbeeld de ruimte onder je dak niet en wil je af van koude voeten? Dan is vloerisolatie in jouw geval misschien wel de beste maatregel om mee te beginnen.

Op de website van Milieu Centraal vind je een overzicht van de kosten en besparing per maatregel.

Isoleren kan zonder grote verbouwing

Je hebt geen ingrijpende verbouwing nodig om je huis te isoleren. Spouwmuurisolatie en isolatieglas zijn binnen een dag aangelegd. Dit gebeurt van buitenaf, en dat levert binnen hooguit wat stof op. Ook vloerisolatie is meestal één dag werk. Is de vloer via de kruipruimte te isoleren, dan merk je daar weinig van in huis. Je dak (laten) isoleren kost vaak één tot vier dagen. Gebeurt dit aan de binnenkant? Dan moet je je zolder opruimen en schoonmaken.

Ben je een ervaren klusser en wil je zelf aan de slag? De binnenkant van een schuin dak en de meeste vloeren kun je prima zelf isoleren. Ook een voorzetwand kun je zelf plaatsen. Wil je een plat dak isoleren, spouwmuurisolatie of isolatieglas installeren? Laat dit dan altijd door een professional doen.

tip

Let op: bij spouwmuur- en dakisolatie van buitenaf ben je verplicht om natuurvriendelijk te isoleren, zodat vogels of vleermuizen die zich daar genesteld hebben veilig kunnen ontsnappen. Hierdoor mag je niet het hele jaar door isoleren. Lees meer over natuurvriendelijk isoleren

Subsidie en leningen voor isolatie

Er zijn verschillende manieren om je isolatie te financieren. Laat je de isolatie uitvoeren door een expert? Dan kun je tot 30% van de kosten terugkrijgen via de ISDE-subsidieregeling van de overheid. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Combineer je twee of meer isolatiemaatregelen, dan heb je meer voordeel: het bedrag per vierkante meter is dan twee keer zo hoog.

Je kunt ook een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Heb je overwaarde op je huis? Dan kun je die ook gebruiken.

tip

Combineer een isolatiemaatregel met een verbouwing die toch al op de planning staat. Met deze verbouwingen verhoog je je woningwaarde

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Via de BAG-viewer van het Kadaster kun je het bouwjaar van je huis opzoeken. Over het algemeen geldt:

Op Verbeterjehuis.nl vind je een overzicht met isolatiebedrijven, voorzien van kwaliteitsscores en reviews. Maar je kunt voor deze vraag ook aankloppen bij het energieloket van je gemeente. Die kunnen je isolatiebedrijven bij jou in de buurt aanbevelen en helpen met vragen over offertes.

Ventileren goed voor je gezondheid én goed voor je huis: je voert zo vocht en schadelijke stoffen af. Is je huis goed geïsoleerd, let dan extra goed op dat er dag en nacht verse lucht in huis komt. Plaats bijvoorbeeld ventilatieroosters in je ramen, als je ze vervangt voor isolatieglas. Of laat een ventilatie-unit in je buitenmuur plaatsen.

Kosten besparen en je woningwaarde verhogen door te verduurzamen

Naast isoleren zijn er nog meer energiebesparende maatregelen waarmee je je huis kunt verduurzamen. Denk aan zonnepanelen of een warmtepomp.

Verduurzamen kan de waarde van je huis verhogen. Check wat dit betekent voor je woonverzekeringen.

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2023